El seu ús no és massiu, però tampoc estaven pensades per a això, sinó per captar actuacions policials “sensibles”. La utilització de les càmeres personals en la Policia Municipal de Terrassa ha complert mig any, temps suficient per a avaluar les bondats, o no, d’una prova pilot a la qual aquest servei municipal atorga bona nota. En aquest període, els agents del cos local han gravat una mitjana d’una intervenció cada cinc dies. L’Ajuntament no descarta la compra de més dispositius.
Dels 39 enregistraments efectuats entre el 4 de març, quan va començar la prova, i el 22 de setembre, set han correspost a actuacions per infraccions penals i quatre, a intervencions relacionades amb infraccions administratives. La immensa majoria d’escenes registrades pels dispositius personals de gravació (DPG) no van passar de constituir una acció preventiva. Els set vídeos “penals” han estat posats a disposició judicial i els magistrats corresponents decidiran si reclamen les imatges o no.
L’àrea municipal de Seguretat considera “positiva” l’aplicació d’aquest sistema, una demanda històrica de la plantilla policial per aconseguir més transparència en les seves intervencions. L’ús que se n’ha fet per part dels agents “demostra que les perceben com una eina de legitimació de la seva feina”, recalca el consistori.
Memòria
El projecte va començar al març passat amb una vintena de DPG que porten els caps de torn i un agent de cada binomi (parella). Cada càmera es col·loca al pit del guàrdia, sota l’espatlla dreta, amb un sistema que dificulta el robatori per estrebada.
Els aparells comencen a funcionar en l’inici del servei, realitzant un escombratge visual, però no graven fins que el policia portador en prem un botó. L’activació de les càmeres està regulada. No es pot enregistrar el que el policia vulgui, sinó aquelles situacions en què es perpetra una acció delictiva, hi ha possibilitats de perill (una baralla, per exemple) o es duen a terme intervencions administratives importants. Quan l’agent posa en marxa el dispositiu, la càmera “recorda” els trenta segons previs: en realitat, inclou aquests trenta segons anteriors a l’activació del sistema. El temps d’aquesta “memòria” pre-gravada és ajustable.
L’Ajuntament estudiarà si és necessari ampliar la xifra de dispositius. La incorporació de més càmeres dependrà de la disponibilitat pressupostària i de les necessitats que sorgeixin al cos policial. El cost econòmic de la prova pilot ha estat de 17.000 euros.