Què passa amb Arquimedes i Galileu?

La mobilitat de vehicles pels carrers Arquimedes i Galileu està en debat des de fa molt. Arquitectes i urbanistes familiaritzats amb la ciutat analitzen les últimes mesures de l'Ajuntament per desviar el trànsit de pas

  • Gloria Carrión: “El veganisme no és una moda passatgera”
Publicat el 02 de setembre de 2022 a les 20:00
Actualitzat el 04 de setembre de 2022 a les 21:01
[Berta Posas i Marina Torras] La mobilitat de vehicles pels carrers Arquimedes i Galileu està en debat des de fa molt, sobretot després de la pacificació de la Rambla. Els veïns demanen canvis per reduir el trànsit i l’ajuntament ha instal·lat uns senyals dissuasius que recomanen vies alternatives com la B-40, l’avinguda d’Àngel Sallent i la Ronda Ponent. Arquitectes i urbanistes familiaritzats amb la ciutat analitzen les últimes mesures i posen sobre la taula diferents propostes i visions de mobilitat a la ciutat. Les preguntes • 1. Com s’ha de resoldre la mobilitat als carrers Arquímedes i Galileu? • 2. El projecte de l’ajuntament solucionarà els problemes de trànsit? • 3. Com creu que encaixen els canvis a Arquímedes i Galileu amb la mobilitat de tota la ciutat?

Pere Montaña, arquitecte-urbanista

“S’ha de completar la Ronda Ponent i tenir bon accés a la C-58” És un dels grans creadors de la Terrassa actual. Ja jubilat, va exercir de gerent d’Urbanisme i de coordinador de l’Àrea de Planificació i Territori en diversos governs municipals. Ha assessorat diverses ciutats. Les respostes  •1 És un tema que s’ha de resoldre més enllà d’aquests dos carrers. S’ha de completar la Ronda Ponent perquè la ciutat tingui bon accés amb la C-58, perquè sinó la tendència és arribar a la rotonda del Doré i col·lapsar Arquímedes. Si a Galileu es suprimeix l’aparcament es pot fer una intervenció més gran i solucionar el trànsit, però Arquímedes ho té més complicat. • 2 El projecte em sembla necessari, però insuficient. Anem amb retard en plantejar l’enllaç de la c-58 amb la Ronda Ponent. A l’alçada de l’Hotel Don Candido hi ha capacitat per acollir gran volum de trànsit, però la zona no està ben dotada urbanísticament. • 3 Un percentatge de vehicles buscarà alternatives i es resoldrà el trànsit en petita mesura, però cal una intervenció més grossa.  

Carles Escudé, arquitecte

“La circulació per la Rambla no acaba d’estar resolta” Un dels arquitectes més prestigiosos de la ciutat, Carles Escudé Muncunill, és fill d’Ignasi Escudé, l’arquitecte que l’any 1942 va projectar l’actual Passeig, i net de l’arquitecte modernista Lluís Muncunill. Les respostes • 1  Crec que s’ha de desviar la circulació cap a Àngels Sallent i la Ronda Ponent, però també cal posar en dubte la circulació per la Rambla. Crec que és un projecte que no acaba d’estar resolt. Des del moment en què a la Rambla hi passen autobusos deixa de ser de vianants, així que es podria obrir l’accés als vehicles privats durant algunes franges horàries per agilitzar el trànsit. • 2  La gent no fa gaire cas de res, els senyals dissuasius poden servir durant uns dies però només de forma temporal. • 3  Terrassa té un problema d’accés en general. És un tema difícil i la solució no serà gens senzilla. A primera vista una de les propostes podria ser que els dos carrers fossin en el mateix sentit, potser de baixada que sembla portar menys embussos. D’aquesta manera la pujada es faria per les vies alternatives.  

Elisabeth Galí, arquitecta

“Ja vam plantejar-ho amb la pacificació de la Rambla” La prolífica arquitecta és coneguda per transformar la rambla d’Ègara i l’avinguda de Barcelona, treballs que van canviar l’urbanisme a la ciutat. Ha dirigit reformes urbanístiques a la capital catalana. Les respostes • 1  Al projecte de pacificació de la Rambla ja vam plantejar que els carrers Arquímedes i Galileu s’haurien de pacificar. S’ha d’aconseguir que Terrassa sigui la ciutat dels 10 minuts, que en aquest temps puguis accedir a tots els serveis. Que la gent deixi el cotxe i opti pel transport públic o caminar. • 2  Quan vam plantejar la transformació de la Rambla vam proposar que el trànsit de pas dels carrers Arquímedes i Galileu es desviés per la Ronda de Ponent, però hi havia un tros que no connectava bé. Crec que les mesures alternatives que ha aplicat l’Ajuntament funcionaran. • 3  Hi ha dos reptes perquè funcioni: s’ha d’adoptar bé el canvi (el nombre de cotxes no pot créixer alhora que el nombre de persones) i cal una labor pedagògica perquè la gent s’acostumi a deixar el cotxe.  

Miquel Turné, arquitecte

“A llarg termini cal repensar tot el model de mobilitat” L’arquitecte de patrimoni ha estat fins ara Delegat del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Ha treballat en diferents projectes a la ciutat i per l’ajuntament, amb la remodelació d’alguns dels barris. Les respostes • 1 Cal fer un estudi de com funciona el transport a tota la ciutat, per identificar alternatives a curt termini. A llarg termini segurament cal canviar tota la mobilitat, impulsant el transport públic. Galileu i Arquimedes no es poden estudiar per separat, la ciutat és tot un conjunt. • 2 Les plaques instal·lades poden servir a curt termini per la gent conscienciada, però cal un estudi polític i fer petites actuacions que desemboquin en un futur més sostenible. Ara per ara és lògic que aquests dos carrers rebin tots els cotxes que “escup” el centre, per on no es pot circular. • 3  Arquimedes i Galileu és un dels punts calents de la ciutat, no és un problema nou. A partir d’ara es pot optar per desviar el trànsit, però crec que no és la solució. Cal repensar el nostre model de mobilitat.