L’incendi del Pont de Vilomara ha arrasat el paisatge que envolta les tines de la Vall del Flequer, un indret singular i únic al país que acull desenes de construccions de pedra seca que antigament s’utilitzaven per fer vi. Malgrat que el conjunt vitivinícola s’ha conservat gairebé intacte per la resistència de la pedra, l’entorn ha quedat completament calcinat.
En una visita sobre el terreny, el director del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Àngel Miño, ha explicat que ara centraran esforços a refer la senyalització i mobiliari que sí que ha quedat malmès. Miño creu que el foc obre una oportunitat per donar altres usos als boscos cremats com ara la recuperació del conreu de vinya que hi havia a la zona fa 150 anys.
El foc del Bages ha tornat a deixar al descobert, tal com va passar en l’incendi del 1985 al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, les tines i les feixes de pedra seca de la Vall del Flequer. L’incendi, que ha afectat més de 1.700 hectàrees, ha tret a la llum aquestes estructures que són una mostra del passat vitivinícola de la zona. “Tot aquest entorn etnològic que estava abandonat s’ha revelat ara. Els incendis ensenyen les cicatrius de la terra, en aquest cas són cicatrius agrícoles de tota la vinya que hi havia en aquest entorn”, relata el director del parc natural.
Les tines i les barraques de vinya, totes elles construïdes amb la tècnica de la pedra seca, han sobreviscut al foc. Miño relata que cada any passen per aquesta zona uns 30.000 visitants, de manera que ara “s’haurà de posar un esforç extra per tornar a revitalitzar tot aquest entorn”. També es veu com una oportunitat per crear un paisatge mosaic més adaptat al canvi climàtic. Miño explica que “les 400 hectàrees que s’han cremat del parc ara seran 400 hectàrees d’espais naturals oberts que es regeneraran i tindran una flora i una fauna diversa”. De fet, veu interessant que en aquesta zona es pugui recuperar el conreu de vinya.