El Cementiri de Terrassa ha estrenat aquest dimarts al matí l‘Espai de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal. Situat a la plaça de Tots Sants, a pocs metres de la zona dels columbaris, el nou espai vol donar visibilitat a aquestes defuncions i posa un espai de comiat i de record a disposició de les mares i pares que han perdut un fill durant la gestació o en les primeres setmanes del naixement.
El nou espai de dol és un element ple de simbologia. Amb estructura de marbre blanc, incorpora referències a l’aigua, com a element purificador, i està decorat amb papallones de color blau, que identifiquen el dol perinatal. Les mares i pares que hagin perdut un nadó gestant o nounat, podran a partir d’ara dipositar les cendres en aquest espai específic.
“Aquest és un dol que ha viscut amagat durant anys”, ha comentat l’alcalde Jordi Ballart, durant la presentació del nou espai de dol. Molts pares i mares “s’han sentit sols en aquest moment tan dur i sense un lloc per acomiadar-se”. Amb el nou espai de dol “volem que les famílies se sentin menys soles, que estiguin acompanyades en el dol”.
A la presentació del nou Espai de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal al Cementiri de Terrassa hi han assistit el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, president també de Funerària, la regidora de Salut, Mònica Polo i representants del govern municipal i dels grups municipals amb presència al consell d’administració de l’empresa municipal. També les entitats que han col·laborat en la materialització d’aquest projecte.
Entre elles l’Associació Sentim, que treballa la gestió emocional del dolor crònic i també els processos de dol gestacional, perinatal i neonatal. La seva secretària, la psicòloga Marta Torra, explica que la idea de l’espai al Cementiri va sorgir de la regidoria de Salut i s’hi han sumat diverses entitats del sector. A banda de l’espai al Cementiri, aqusta iniciativa conjunta ha permès crear a la ciutat un primer grup pilot de suport a aquest tipus de pèrdues, en el que participen 45 persones. “Hem contactat amb Funerària, amb Mútua i amb l’Hospital de Terrassa”, comenta Torra, per poder contactar amb el màxim de dones que afronten aquest procés,
Torra recorda “la importància d’atendre aquest dol ocult, aquesta realitat que no conta, que és invisible, com si el dol no hi fos“. Ahir, al Cementiri, l’Associació Sentim va intercanviar impressions amb l’Associació els Dols, que també treballa en aquest àmbit, per col·laborar en l’abordatge d’aquesta realitat.
Marta Torra explica que “un de cada quatre embarassos no tiren endavant”. Ella mateixa s’hi ha trobat en tres ocasions, una d’elles quan estava embarassada de cinc mesos. “Vaig tenir sort amb el meu ginecòleg, que va estar pendent de mi- explica-, però arriba un moment que has de decidir què fas amb la criatura”. La realitat és que “no es podia registrar. No sabia que fer amb ella, és un dolor molt gran. En aquell moment li havien amputat a la meva mare una cama per un tumor i el tractament que donaven al meu fill era el mateix”.
En l’àmbit emocional, “la resposta de la gent sol ser ‘no havia de ser‘, ‘ets molt jove’, ‘mira endavant’, ‘podràs tenir més’. La veritat és que sents un dolor molt gran per la pèrdua del teu fill i de tot el projecte de vida que havies construït”.
Des de l’Associació Sentim posen l’accent en les interrupcions de l’embaràs durant el primer trimestre. “No conten per res. La societat ho contempla com un fet normal i el dolor hi és”, insisteix.
El nou Espai de Dol Gestacional, Perinatal i Neonatal al Cementiri “és més que un espai, és una crida a la societat – ha dit la regidora Mònica Polo- que ha de saber que aquestes famílies també necessiten acompanyament”.