Actualment, el 85% dels mobles, electrodomèstics, matalassos i altres voluminosos que generen les llars s’abandonen als carrers de la ciutat. Només el 15% dels estris van a parar a la deixalleria o són recollits després d’avisar als camions d’Eco- Equip. El resultat és la presència incontrolada d’andròmines i un servei de recollida desbordat. Un problema que es podria resoldre amb la implantació a tota la ciutat del nou model de recollida un dia per barri, ja provat al barri del Segle XX. Amb el nou sistema territorialitzat, els nivells de recollida es disparen del 15% a una forquilla entre el 60% i el 80%.
Les dades les ha exposat aquest dijous al ple el Comitè per la Millora de la Neteja, un dels òrgans de participació més actius i eficaços. El comitè ha aconseguit que el ple votés per unanimitat la seva petició de canviar el model de recollida de voluminosos, portar-lo a tota la ciutat i fixar un calendari d’implantació.
Descontrol
Municipis com Barcelona i Sant Cugat ja ho han fet i funciona –ha comentat Salvador Pérez, coordinador tècnic del comitè. Recollir els estris un dia a cada barri o districte comporta més eficàcia, menys brutícia al carrer i un estalvi en recursos. Ara Eco-Equip ha d’actuar de manera descontrolada per tota la ciutat”.
El nou model passa per l’assignació a cada sector d’un dia determinat a la setmana per treure els mobles i electrodomèstics al carrer. Serà necessari fixar on es dipositen els estris, no al costat dels contenidors, probablement a la porta de casa. Amb els camions de recollida de càrrega lateral, que circulen amb un sol conductor, els contenidors han d’estar lliures d’elements per poder fer la càrrega.
El contracte-programa
Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, ha felicitat el comitè per la seva tasca i ha explicat que el govern ha tingut sobre la taula la recollida de voluminosos un dia per barri i l’alternativa que la ciutadania els portés a la deixalleria, una fórmula que “requeriria tenir-ne més”, ha admès.
Per al govern, el Comitè per la Millora de la Neteja “té raó” amb la seva proposta de portar el nou model de recollida a tota la ciutat. Els socis de govern han votat la proposta amb la resta de grups municipals i Melgares ha explicat que la mesura s’incorporarà a l’agenda municipal. “Ara estem fent l’auditoria de la gestió d’Eco-Equip i el contracte-programa, que ha de reflectir tots els serveis que ha de prestar l’empresa pública”.
Els grups municipals s’han sumat unànimement a la proposta del comitè. Junts ha comentat que “persistir en fórmules que no són correctes no té sentit. Demanem al govern que faci la feina”, ha dit la portaveu Meritxell Lluís.
Salvador Pérez ha detallat que des que l’any 1989 Eco-Equip va posar en marxa l’actual model de recollida i el telèfon gratuït que permet al ciutadà pactar dia i hora de retirada dels seus estris, “el percentatge de compliment havia arribat fins al 43%, la dada més alta. Fa 33 anys que l’apliquem i ara el grau de compliment està entre el 8% i el 15%”.
Des de Ciutadans, Javier González ha defensat que “l’experiència del barri del Segle XX és extrapolable a tota la ciutat” i en el PSC, Josefina Merino ha insistit en el fet que “Terrassa ho necessita. Sembla que les campanyes ajuden poc o res”.