Terrassa

La gran festa del casament vuitcentista

L’Antic Poble de Sant Pere prepara un casament que esclatarà com a festa de la vila, amb noves teatralitzacions escampades per tot el poble

L’any 2017 l’Antic Poble de Sant Pere va viure un casament real. Els nuvis van contreure matrimoni durant la celebració/ rafael aróztegui

Des de 1987 l’Antic Poble de Sant Pere celebra cada cinc anys un casament d’època vuitcentista. Aquest juny toca repetir el popular enllaç, però els veïns han decidit girar la festa com un mitjó. L’objectiu és recuperar l’essència històrica de la celebració, fer-la més popular i participativa i escampar-la per tota la vila.

El casament serà dissabte 18 de juny i adoptarà format de gran celebració, amb un extens programa d’activitats. De fet, l’Antic Poble ha rebatejat el casori com “La Festa del Casament Vuitcentista”, posant l’èmfasi en el canvi conceptual de la celebració, que incorpora el casament com l’eix del programa, però que a partir d’ara esdevindrà en un poble en festes.

L’arribada del nuvi, al darrer casament, que va ser real, l’any 2017 / Óscar Espinosa

Una de les principals novetats de la celebració serà la incorporació de més de 10 recreacions fidedignes de situacions i històries que es van viure al poble de Sant Pere entre els anys 1870 i 1890.

Prop de 150 persones participaran en una celebració que va precedida d’una recerca històrica

Una comissió ha fet un minuciós treball d’investigació per trobar els personatges, els diàlegs, els vestits i els esdeveniments vuitcentistes, que seran interpretats pels veïns, alguns dels quals tenen relació amb els protagonistes (de parentesc, veïns actuals dels espais on van transcórrer els fets, etc.).”Abans es feien estampes -explica Jaume Roset, president de l’AVV de l’Antic Poble de Sant Pere i membre de la comissió de recerca-, ara els personatges tindran noms i cognoms reals, reproduiran situacions divertides i els actors no només es passejaran, reproduiran les històries i interactuaran amb el públic”.

Prop de 150 persones participaran en la nova Festa del Casament Vuitcentista, que incorpora noves escenes, més dinàmiques. “Els que sortim ens ho passarem molt bé i volem que el públic també gaudeixi”.

Casament Vuitcentista l’any 1984 a l’Antic Poble de Sant Pere / Rafael Aróztegui

Les recreacions s’escamparan per tot l’Antic Poble –dins del recinte de la Seu d’Ègara, al carrer Major de Sant Pere, a la plaça del Rector Homs i, de manera itinerant, pels carrers– i cada escena “es repetirà dues vegades, per què tothom que vingui pugui gaudir-les”. Als espais de les teatralitzacions, un codi QR permetrà al públic “saber molt més, accedint al relat històric dels fets, les fotos i la documentació”.

Acompanyant el Casament Vuitcentista, a la festa hi haurà puntaires d’època i un taller de lutiers. Els de Cal Boter ensenyaran com es feien les botes de vi i els pagesos vuitcentistes, com trillaven la palla.

Aquest any, els “parents” de la Creu Alta de Sabadell celebren el seu 250 aniversari. Eren veïns del poble de Sant Pere fins a l’annexió, el 1890, per part de Sabadell. Aquest any tornaran vestits d’època per celebrar el nou format de la Festa del Casament Vuitcentista.

L’Antic Poble ha preparat un gran ball d’envelat a la plaça del Comú, on se celebrarà una botifarrada i un ball lligat al casament, en un espai completament engalanat d’època.

Repensar la festa

Jaume Roset explica que aquest any el barri volia fer una revisió del Casament Vuitcentista, fins ara una celebració “de pagès, que s’allunyava del que era l’Antic Poble de Sant Pere. Volíem acostar-la a la realitat de l’època”. La primera recreació d’un casament vuitcentista es va celebrar l’any 1930, amb guió de Joan Amades. Es va recuperar l’any 1951 i va tornar a celebrar-se a partir de 1981. “L’edició de 2022 recupera el casament de 1951 -explica Roset-. El vestuari del casament també s’ajustarà més al real”.

El dia 18 de juny, la ciutadania que vagi a l’Antic Poble de Sant Pere a gaudir de la nova Festa del Casament Vuitcentista “quan entri per la porta, tot el que veurà respondrà a fets reals”. Seran fets teatralitzats, “però fidedignes, res serà inventat”, inisteix Roset.

El barri fat una tasca de divulgació històrica prèvia a la celebració. El dijous 28 d’abril, l’antic Ajuntament de Sant Pere acull dues xerrades que explicaran sobre com era la Creu Alta fa 250 anys i com vivien els santperencs el 1870.

Casament Vuitcentista a l’antic Poble l’any 1930 / Fons Ragon-AMAT

Un casament històric i un nou contrapàs

El 18 de juny l’Antic Poble de Sant Pere tornarà a viure un Casament Vuitcentista, aquesta vegada amb dos nuvis actors –Sandra Cabrera i Marc Ferre-, que recrearan unes noces històriques, amb algunes novetats.
L’alcalde de Terrassa tornarà a lliurar al pont les claus del poble a l’alcalde de Sant Pere, perquè la vila gaudeixi d’una festa en independència. Serà el tret de sortida de la celebració.

El guió del casament inclou l’arribada de la núvia amb tartana i amb la dot; el vers del padrí a la núvia i el tradicional “barrament de pas” o “patenta” que fan els nens a la comitiva de la núvia.

Els vestits del casament s’han adaptat a la realitat del període 1870-1890. “La vestimenta que lluïen fins ara responia a un mal assessorament”, explica Jaume Roset. El nou vestuari s’ha modificat amb la col·laboració del Museu Tèxtil de Terrassa.

La Festa del Casament Vuitcentista incorpora també com a novetat un contrapàs de Sant Pere de Terrassa de nova creació que interpretaran els Ministrils de Terrassa, acompanyats de músics de l’Antic Poble. “No es té constància de com era i s’ha creat un de nou, amb passos adaptats, fidel a la tradició de l’època”.

Imatge de Mister Sequah, l’any 1890

Els beuratges miraculosos de Mister Sequah

La comissió de recerca de l’Antic Poble de Sant Pere ha trobat un personatge, Mister Sequah, que recorria els pobles anunciant curacions miraculoses i que el públic podrà conèixer a la Festa del Casament Vuitcentista. Eren receptes índies que “ho curaven tot” i les seves gires es va fer molt populars a l’època, amb anuncis a la premsa. L’home arribava a la plaça dels pobles acompanyat de sis músics, disfressat de “cowboy” i amb una caravana al més pur estil del “Far West”. La teatralització preparada per l’Antic Poble de Sant Pere reproduirà l’arribada del “curandero” des de Terrassa i els dots d’oratòria del personatge, un xerraire que només parlava anglès i que es feia acompanyar per un traductor cec.

La casa de Josep Vila de Cal Vileta, a l’esquerra / Arxiu Municipal

El divertit robatori a la casa de Josep Vila de Cal Vileta

Una altra de les recreacions de la festa s’atura al domicili del santperenc Josep Vila de Cal Vileta (a la foto, a l’esquerra). Els lladres van entrar a robar a casa seva un dia que no havia pensat tancar el cup de vi, el dipòsit de pedra on es guardava el vi. Els delinqüents van entrar pel pati i van sostreure els conills, però a la fugida van caure al cup de vi, on van quedar atrapats. El succés té un final còmic, quan un cop denunciats els fets van arribar a la casa d’en Josep Vila la Guardia Civil i el jutge, un gallec que no entenia català. Per fer-se entendre, en Josep Vila se’n va expressar amb la següent frase: “Señor jutge han caído en el cupo i se han hecho un catatruco”. En realitat volia dir “Senyor jutge, han caigut al cup i s’han donat una patacada”.

Recorregut històric pel Casament Vuitcentista de l’Antic Poble de Sant Pere

La gran festa del casament vuitcentista
To Top