Terrassa

Els Tres Tombs tornen per primer cop en pandèmia

Vint-icinc carros i carruatges procedens de diferents punts de Catalunya, més de cinquanta cavalls i centenars de traginers i genets desfilaran demà per l’eix de la Rambla. La novetat de la festa, dos carros centenaris restaurats

A la hípica Buimira, preparant els cavalls per a la rua de diumenge / nebridi aróztegui

La popular Festa dels Tres Tombs passa aquest diumenge per Terrassa i ho fa per primer cop en pandèmia. Després de la pausa obligada per la Covid, els cavalls, els carros i carruatges, els genets i la tradició dels traginers tornaran a desfilar diumenge per l’eix de l’avinguda de Josep Tarradellas i de la rambla d’Ègara.

Organitzada per l’associació cultural Amics de Sant Antoni Abat, a la desfilada hi participaran al voltant de 25 carros i carruatges, uns 50 de cavalls i centenars de persones, entre traginers, genets i acompanyants. A la festa, que demà se celebra simultàniament a Terrassa, Balsareny, Begues, Gandesa, la Roca del Vallès, Ripollet i Vic, hi participen carros procedents de diferents punts de Catalunya. “Tots respectant el protocol Covid –apunten des de l’organització. Recomanem mascaretes, distàncies, que estiguin vacunats i no hi participa ningú amb símptomes”.

La festa arrenca dissabte a la tarda amb una missa solemne a la catedral del Sant Esperit. Diumenge, mig centenar de persones s’aplegaran entorn dels dipòsits de Can Boada per gaudir de l’esmorzar previ a la rua. Aquesta edició no hi haurà botifarrada per evitar manipulacions. Se servirà pa amb tomàquet i embotits.

La cercavila començarà a les 11.45 hores al camí de Can Boada i enfilarà cap a la ronda de Ponent, per arribar al capdamunt de l’avinguda de Josep Tarradellas. Com és tradició, la desfilada traginera recorrerà l’eix de la Rambla, on farà els dos tradicionals tombs abans d’enfilar de nou ruta cap a Josep Tarradellas. S’espera que la rua finalitzi al voltant de les 13.30 hores.

Dos carros rehabilitats

La novetat més important dels Tres Tombs de 2022 és la desfilada de dos carros centenaris que han estat restaurats. Són el carro de Sant Antoni i un carro de pagès, que desfilaran al capdavant de la cercavila després d’un espectacular procés de rehabilitació. Els treballs han durat “un any –explica Joaquim Riera. Sis membres de la junta dels Amics de Sant Antoni Abat de Terrassa, no professionals, però molt ‘manetes’, han treballat de valent per recuperar aquestes dues peces”.

Els carros estaven molt deteriorats i ha estat necessari “treure la pintura antiga, rascar bé la fusta i deixar-la neta”. Després del procés d’emprimació per evitar que el ferro es rovelli, la brigada dels Amics de Sant Antoni ha pintat els dos vehicles amb colors vius. “Eren d’un marró vell i deteriorat i els hem pintat de verd i vermell perquè llueixin com a nous”.

Durant la restauració ha estat necessari substituir les parts deteriorades. És el cas dels frens de fusta i les catifes, que s’han renovat. El carro de Sant Antoni desfilarà renovat demà amb el patró. El carro de pagès tornarà a circular després d’estar anys inactiu.

Les abanderades

Dues joves genets de l’hípica Can Buimira portaran la bandera i el banderí de la cercavila

Marta Rodríguez: “Amb el cavall m’oblido dels problemes”

La Marta és una de les dues abanderades de la Festa dels Tres Tombs. Als seus 13 anys, s’estrena com a representant al capdavant de la rua, una experiència que “em feia molta il·lusió. Els propietaris de la meva hípica, Can Buimira, m’ho van proposar i em va encantar la idea de representar-la”. Ella va ser la que va suggerir la Carla Mèrida com a companya abanderada a l’edició 2022 de la Festa dels Tres Tombs. Les dues noies han preparat amb entusiasme la muntura dels seus cavalls per a la col·locació de la bandera i el banderí. Per la Marta, muntar a cavall és una experiència feliç i alliberadora. “Se m’obliden els problemes, els exàmens i les tensions de l’escola”.

Carla Mérida: “Cal estimar els cavalls i tots els animals”

No s’ho esperava. “Quan la Marta em va convidar a ser l’abanderada dels Tres Tombs amb ella no tenia previst participar en la festa de Sant Antoni. Al final vaig dir que sí i estic molt agraïda”. Des dels 10 anys que la Carla munta a cavall, una experiència que, diu, crea un vincle molt especial amb l’animal, del que “tenim molta cura. L’alimentem bé, el raspallem, l’acaronem”. La primera experiència de la Carla va ser amb un poni. Ara, munta a cavall i explica que la vivència de passejar amb ell és “increïble. És un espai segur, tranquil, que desestressa”. Estimar els cavalls, diu la Carla, passa per “estimar tots els animals. Jo tinc un gat a casa, munto a cavall i des de petita mantinc una relació molt bonica amb un poni”.

To Top