Resa el tòpic que val més una imatge que mil paraules. I com molts tòpics, aquest diu la veritat. En aquest recorregut de 21 imatges hem intentat pintar el llenç d’un any, el 2021, a la ciutat de Terrassa. Han estat 12 mesos plens de clarobscurs, d’imatges belles i de fotos de denúncia. La pandèmia ho ha sobrevolat encara tot, però el 2021 ha estat l’any de l’inici de la recuperació. Després d’un duríssim confinament, 2021 ha estat per als terrassencs l’any de tornar al carrer, tot i que amb precaucions. La campanya de vacunació, les eleccions al Parlament de Catalunya, actuacions de dansa, el Dia Mundial del Circ, la Fira Modernista o la Festa Major són, entre altres, moments que han quedat immortalitzats i que quedaran, ja per sempre, a la memòria i a la retina dels terrassencs gràcies a aquestes instantànies.
Visites a través d’un vidre
Si hi ha un col·lectiu que ha patit, també durant l’any 2021, la duresa de la pandèmia de la Covid-19, és el de la gent gran. Les residències van esdevenir els principals focus d’infecció. Durant els primers mesos de pandèmia, la gent gran va ser el col·lectiu que més va patir. I amb l’arribada de cada onada, les residències van estar al punt de mira. Com s’aprecia en aquesta instantània, els familiars ho tenien molt difícil per poder-se comunicar amb la gent gran. Imatges com aquesta van esdevenir habituals.
Cassoles i indignació amb mascareta
Treballadors autònoms i petits empresaris, entre altres ciutadans, van sortir al carrer diverses vegades per protestar contra l’abandonament que patien per part de les administracions en aquesta època de restriccions sanitàries.
Campanya de vacunació per la Covid
La campanya de vacunació contra la Covid, que es va iniciar el desembre, ja s’estenia. Va començar per franges d’edat; primer els col·lectius més grans i després els més joves. Amb una sola dosi no ha estat suficient per combatre la mutació del virus. I ara tanquen l’any amb la tercera dosi.
Eleccions inaudites al Parlament
El 14 de febrer es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya i es van fer en plena pandèmia. ERC va guanyar. A Terrassa, el primer partit va ser el PSC.
Un cup de vi al raval de Montserrat
Les excavacions arqueològiques sempre presenten sorpreses. Els treballs que es van dur a terme als números 89 i 11 del Raval es va descobrir un cup de vi de dos metres de diàmetre.
Ca n’Anglada allibera espai amb la demolició de blocs de pisos
El dia 27 de gener, dimecres, va començar l’enderroc de dos dels quatre blocs de pisos de Ca n’Anglada inclosos en la darrera fase del projecte d’esponjament del sector. Els edificis estaven situats als números 1 i 3 del passatge de la Concòrdia. Una excavadora giratòria va fer la demolició mentre un operari ruixava amb aigua la zona. Encara queden per enderrocar altres dos blocs, als passatges de la Previsió i la Constància.
L’homofòbia no té cabuda al món de l’esport
El waterpolista Víctor Gutiérrez va denunciar els insults homòfobs del serbi Nemanja Ubovic durant el derbi disputat a Terrassa entre Terrassa i Sabadell. Ubovic va acabar sent sancionat. El mes d’octubre, el boia madrileny va abandonar el Terrassa per dedicar-se al seu càrrec de secretari LGTBI del PSOE.
El circ va aixecar un dia la carpa i s’hi va quedar
Arriscar. Aquesta és una paraula que els homes i dones del món del circ coneixen prou bé perquè es necessita molt equilibri i molta habilitat per fer acrobàcies a l’aire. Terrassa té l’associació Tub d’Assaig 7.70 i amb ella gales i espectacles de circ. A l’abril es va commemorar el Dia Mundial del Circ.
El tresor fotogràfic que va trobar Marino Ruiz en una obra
Fa més de vint anys, Marino Ruiz Nievas, paleta i fotògraf, treballava en una casa del carrer del Doctor Ullés que havia de buidar per fer-hi unes reformes. Va trobar 400 fotografies realitzades amb càmera estereoscòpica. Sobre tot, plaques de vidre. Unes quantes reflectien estampes de la Terrassa de 1916. El fotògraf i historiare Rafael Aróztegui va investigar les plaques i va concloure que les fotos les va fer Heremies Busqué. Els fills del Marino volen donar les fotos a la ciutat.
La ciutat es vesteix de modernista
La Fira Modernista s’havia deixat de fer a causa de la pandèmia. El 2021, però, la festa major de la primavera –com s’ha batejat fa uns anys– va fer tornar els terrassencs un cop més a principis del segle XX. Així, van passejar pels edificis i el patrimoni del llegat de l’insigne arquitecte, Lluís Muncunill. I, com és habitual, la Masia Freixa va esdevenir en el punt neuràlgic de la fira, on tothom es volia immortalitzar.
A ritme de jazz a la primavera
El Festival Jazz Terrassa va celebrar la 40 edició a la primavera però unes setmanes més tard (del 27 de maig al 13 de juny) per la Covid. La majoria de concerts van tenir com epicentre la Nova Jazz Cava , tot i que alguns es van poder fer a l’aire lliure. La banda Uroz Jazz Dealers liderada pel vocalista terrassenc Marc Uroz va protagonitzar el concert al pati del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica. Marc Uroz és considerat una veu extraordinària pel jazz i el swing. El festival d’aniversari també serà recordat perquè el terrassenc Adrià Font va celebrar els seus 600 concerts a la Cava.
La revolució d’una illa de vianants que es duplicava
Ha estat una de les apostes més arriscades del mandat, el pas endavant de l’anomenada “revolució verda” del govern municipal: l’illa de vianants del Centre i els seus voltants duplicava el seu espai. Ja no es podia passar en cotxe per la Font Vella, per exemple. No ha faltat polèmica veïnal. Al juny s’enllestien els canvis de senyalització i el primer dia de juliol s’hi implantaven les restriccions de pas de vehicles, tot i que la imposició de sancions per incompliments es va ajornar.
Ple de gom a gom a la Festa Major
La Festa Major va tornar després d’un any d’absència a causa de la pandèmia. Els concerts, com és habitual, van despertar una gran expectació i més tenint en compte que l’Ajuntament havia apostat pels artistes terrassencs. Alguns d’ells, com Lildami, van regnar a l’escenari de l’Estadi Olímpic. Altres caps de cartell van ser Miki Nuñez, Gemma Humet, Litus, Doctor Prats, Sense Sal… Però també haver una retrobada amb la cultura popular. El capgròs de l’any va ser Domènec Ferran.
Una temporada de dansa brillant
La programació de dansa a La Factoria Cultural ha tornat a ser excel·lent en companyies, estils i qualitat. Terrassa és un referent en exhibició i també en producció, a través dels ballarins del Programa d’Alt Rendiment (PAR).
La vida entre les cendres a les Martines
Allà es trobava, Au Fènix a les Martines. Encara fumejava el terra de l’incendi que havia cremat més de vuit hectàrees de terreny de bosc. El 10 de juliol, a les 19 hores, almenys 200 trucades van alertar els serveis d’emergències. Els bombers van extingir del tot el foc 24 hores després.
L’alleujament del castell recuperat
El 14 de setembre, el Departament de Cultura va anunciar la revisió de les mesures restrictives referents a la cultura popular. De 45 persones com a límit per participar en activitats castelleres sense contacte físic es passava a 160. El món casteller respirava. A la imatge, assaig recuperat de Minyons.
Rapada solidària per investigar el càncer infantil
La rapada multitudinària organitzada per la Policia Municipal va tornar a reeixir, aquest cop a un raval de Montserrat que el 27 de setembre es va omplir d’estilistes voluntaris i ciutadans disposats a tallar-se el cabell per 5 euros. Els diners recaptats, 7.750 euros, es destinen a investigar el càncer infantil.
Llambordes per recordar els deportats terrassencs
Honor als deportats, llambordes contra l’oblit. El 28 d’octubre, Terrassa va viure amb solemnitat i emoció, en un acte a la Casa Alegre de Sagrera, la inauguració de la col·locació de llambordes “stolpersteine”, que retran homenatge a 70 terrassencs deportats, víctimes del nazisme. L’any 2021 acaba amb onze plaques instal·lades a carrers de Terrassa, davant dels últims llocs on van viure les víctimes a la seva ciutat. La resta de llambordes s’hi instal·laran en els propers anys. Culmina així un projecte treballat per l’Ajuntament de Terrassa i el Memorial Democràtic de la Generalitat amb la implicació de familiars dels deportats.
L’Atlètic s’endú la Copa del Rei de hockey amb un golàs de Pau Cunill
L’internacional espanyol Pau Cunill va ser el gran protagonista de la final de la Copa del Rei de hockey del diumenge 14 de novembre al camp del Polo de Barcelona. En un duel molt equilibrat que semblava encaminar-se cap als “shoot-outs”, el lateral esquerre del conjunt de Can Salas va transformar amb el temps aturat un penal-córner, la seva especialitat, que va desfermar l’eufòria en un Atlètic que va aixecar la seva setzena Copa.
Restauren l’altar major del Sant Esperit
La catedral del Sant Esperit va ser objecte d’una restauració que va afectar l’altar major i el retaule. Feia ja una dècada que no s’hi duien a terme treballs de restauració per salvaguardar el patrimoni històric i per això Roger Silva, el restaurador a qui es va encarregar la feina, es va encarregar de dur a terme aquesta “neteja i restauració superficial”. No es va tocar el color de les figures. Només es va treure la pols i es va envernissar per tal que les figures lluïssin més. Es va emprar dissolvent per a les figures del grup escultòric de l’altar major, per treure els estrats de brutícia i recuperar la lluentor del color original. El retaule va ser sotmès a un tractament anticorc i s’hi va aplicar cera d’acabat.
Espectacular caiguda d’un mur de contenció
Els viatgers que tornaven de Barcelona la tarda del divendres dia 3 es van endur un bon ensurt. Un espectacular esfondrament a l’entrada del túnel va deixar sense circulació el tram de Terrassa a les Fonts, afectant les dues vies. En aquell moment no circulava cap tren i no hi va haver danys personals. Ferrocarrils va reaccionar amb un temps rècord i 68 hores després de la caiguda del mur de protecció, es va reprendre el servei sense més dificultats. L’afectació va se mínima per als usuaris. Es va dur a terme una operació urgent i intensa de desenrunament primer i de consolidació del talús després. Els trens van tornar a passar per la Rambleta del Pare Alegre dimarts a les 11.36 hores.