Divendres el ple municipal aprovarà el pressupost municipal per a l’exercici 2022, 215,7 milions que superen en un 4,86% els comptes públics extraordinaris de 2021, que van ser de 205,7 milions. El govern ha presentat aquest matí els números definitius del pressupost, que destinarà 19,29 milions d’euros a inversions. Les societats municipals disposaran d’una aportació econòmica de 45 milions el proper exercici, elevant el pressupost consolidat, el corresponent a tot el hòlding municipal, als 280,40 milions d’euros, una xifra sense precedents a la ciutat.
L’executiu ha tancat la proposta de pressupostos després que el govern de l’Estat hagi aprovat via decret un nou sistema de càlcul de la plusvàlua. “L’exercici 2021 vam ingressar 12 milions per aquest tribut -ha comentat el tinent d’alcalde Isaac Albert, titular de l’àrea de Serveis Generals i Govern Obert-. Amb el nou sistema de càlcul el 2022, els ingressos seran inferiors, al voltant dels 8,5 milions”. El govern espera compensar aquest dèficit de 3,5 milions d’euros amb “el fons de compensació anunciat pel govern de l’Estat i amb altres ingressos”.
Mentre arriben, la hisenda municipal retindrà un paquet de partides que suposen el 5% del pressupost, dotacions que espera “podrem aixecar a partir del mes de gener de 2022”. Albert ha concretat avui que aquestes quantitats corresponen majoritàriament a partides del pressupost de 2021 que s’havien d’executar el 2022 i que pertanyen a diferents àrees municipals. “Hem triat dotacions que no s’haguessin d’executar els primers mesos de 2022 per a tenir marge de calendari. És una mesura transitòria i en els mesos vinents aixecarem les retencions”.
El pressupost de 2022 farà “un salt qualitatiu important” en matèria d’inversions. Els 19,29 milions pressupostats és destinaran, entre d’altre projectes, a la urbanització del parc de la República, la coberta de la pista exterior de Can Jofresa, el nou casal de Roc Blanc, la urbanització de la plaça del Pagès- l’espai alliberat amb l’esponjament de Ca n’Anglada- i la remodelació de l’Estadi Olímpic de cara al Mundial Femení d’Hoquei. També a la millora del clavegueram, ha volgut destacar Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. “Són inversions que no es veuen, però és molt rellevant saver que les infraestructures que no veiem estan en bon estat”.
Melgares ha afirmat que el pressupost de 2022 “és el més rellevant de la història d’aquest Ajuntament“. Els presenten “amb il·lusió i amb la capacitat de reaccionar si la sisena onada de la Covid ho requereix”. Són uns comptes” justos i realistes”, amb unes inversions en els pròxims mesos es poden fins i tot triplicar via fons europeus.
L’Ajuntament ha presentat 58 projectes als fons Next Generation que de moment sumen 27 milions d’euros. “Estem adequant l’estructura municipal per fer front a l’arribada d’aquest fons i la tramitació dels projectes”, ha anunciat Isaac Albert, que comportaran un treball estraordinari als serveis municipals. Precisament, ha comentat, la capacitat d’un ajuntament gran com el de Terrassa de fer front al repte de tramitar projectes en els terminis que fixa Europa fa créixer les possibilitat de Terrassa d’aconseguir els ajuts.