Terrassa

L’escola Auró agrupa cursos de pàrvuls amb èxit

El centre de Can Palet potencia la vessant emocional i artística

Aquest curs, els infants de 3 i 4 anys comparteixen aula /Nebridi Aróztegui

La xarxa pública de centres acaba d’estrenar aquest curs un nou model educatiu que és l’agrupació de cicles a infantil. L’escola Auró (abans President Salvans), de Can Palet, abandera aquest projecte en una gran ciutat com Terrassa, tot i que és més propi de nuclis petits i sobretot en zones rurals on hi ha poca població escolar i cal fer una redistribució per prestar el servei.

L’escola Auró tenia poques sol·licituds per aquest curs, però l’Ajuntament i Serveis Territorials d’Educació van buscar la solució en el projecte cíclic de sumar els dos primers cursos d’infantil (P3 i P4) per assegurar l’entrada d’infants i mantenir les promocions. A hores d’ara, aquesta aula de P3 i P4 compta amb 22 alumnes. Una ràtio que, si la partim per dos, seria un regal però difícil de ser factible tant a la pública com a la concertada.

El centre porta sols un mes de rodatge en el model cíclic a infantil i ja en fa una valoració molt positiva. En aquest sentit, Bibiana Gastin, cap d’estudis de l’Auró, explica que “agrupar P3 i P4 en un sol grup és una novetat perquè és la primera vegada que a l’escola els infants d’aquestes edats formen un sol grup i estant junts tot el dia. Però, en el fons, no ho és tant perquè hi ha un munt d’accions pedagògiques que mesclen alumnes per edats”. “De moment, tot funciona perfecte perquè ja teníem expertesa. Nosaltres ja fa 8 o 9 anys que treballem en interaccions de petits i grans. I és una cosa que dóna molt bon resultat perquè els petits vol imitar els grans i això fa que els petits es posin les ‘piles” més ràpides”.

Bibiana Gastin es refereix al fet que hi ha moltes escoles que inclouen les metodologies d’aprenentatge en centres d’interès (científic, lingüístic, matemàtic, ciències naturals, plàstica…) per espais i ambients i tot això traslladat a infantil és més modelable. “En aquesta etapa és potenciar molt la descoberta d’un mateix, de l’entorn, el llenguatge oral, els hàbits, les rutines, les habilitats… tot per guanyar en autonomia. I ho fem a través del joc, de la manipulació, de l’experimentació, de l’art… Per tant, el fet de mesclar infants de 3 i 4 anys no és cap fre perquè hi ha moltes estones que els infants, sempre tutelats, van experimentant de manera lliure perquè tenir-los asseguts seria gairebé una cosa antinatural”.

L’escola ha assumit el repte com una nova oportunitat per créixer i reaprendre. “L’Auró és una escola del barri i d’entorn proper, i el barri té població immigrada i això ho vivim amb molta normalitat. Com també fa temps que patim per la preinscripció com altres escoles que tenen la mateixa situació. I ara més perquè la baixa natalitat. Però nosaltres no en fem una lectura negativa sinó positiva”.
La cap d’estudis completa una mica més la radiografia: “Els nostres infants són d’origen magrebí, senegalès i sud-americà. Són nascuts aquí, però el seu entorn té molt a veure amb la seva cultura. Són infants que es mouen molt pel vincle emocional i això nosaltres ho treballem molt”.

Identitat pròpia
En aquest context, el projecte del centre, que ara compleix deu anys, aposta per buscar signes d’identitat i un d’ells és el vessant artístic. L’Auró va iniciar el curs passat el programa ArtInfusions amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny. Un programa que potencia l’especialitat en arts plàstiques i que ha tingut molt bona acollida per part de l’alumnat i de les famílies. La iniciativa d’arts plàstiques s’ha sumat a la de la música que ja estava en marxa. L’Auró es va apuntar també al programa “Un infant, un instrument” amb l’Escola Municipal de Música-Conservatori Professional, en la línia també d’aprendre música i instrument.

En les dues propostes del gènere artístic hi té un paper el servei municipal d’Educació, on la regidora, Teresa Ciurana, està convençuda que les aliances educatives donen més recursos pedagògics per ampliar i enfortir els coneixements.

L’art com a fil conductor 

El curs escolar a l’Auró ha arrencat amb una segona edició del programa ArtInfusions amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny. Es continuarà amb el taller de ceràmica al centre, que ja disposa d’un forn per poder completar el procés de creació i elaboració de les peces artístiques. També hi haurà visita al centre d’un artista per explicar el seu procés de treball. L’any passat hi va participar Kerstin Hintz.

El vessant artístic s’amplia amb la música. L’Auró també té relació col·laborativa amb l’Escola Municipal de Música-Conservatori Professional. Docents de música es desplacen al centre de Can Palet per impartir coneixements i ho fan amb la instrumentació d’un teclat. Així mateix, l’Auró ofereix a través del servei de suport escolar personalitzat tallers d’ukulele, guitarra i teclats.

L’escola Auró agrupa cursos de pàrvuls amb èxit
To Top