Terrassa

Terrassa, primera ciutat en incorporar pictogrames en l’ús del transport públic

La campanya #TerrassaTrencaBarreres vol millorar l’accessibilitat al bus de persones autistes i altres discapacitats intel·lectuals

la campanya vol fer més fàcil l'accés al transport públic a les persones amb autisme o altres dificultats de comprensió. / Nebridi Aróztegui

Terrassa vol ser capdavantera en polítiques d’accessibilitat i fa un pas més amb la campanya TerrassaTrencaBarreres, que vol fer més fàcil l’accés al transport públic a les persones amb autisme o altres dificultats de comprensió. “El transport és una necessitat bàsica, però es pot convertir en un espai hostil i d’angoixa” si tens alguna discapacitat intel·lectual, ha comentat Lluïsa Melgares, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, durant la presentació de la iniciativa.

La iniciativa #TerrassaTrencaBarreres impulsa tres campanyes simultànies. Una incorpora pictogrames a el transport públic per fer-lo més accessible, una segona vol acabar amb l’ocupació de les places reservades a persones amb mobilitat reduïda, i una tercera millorarà l’accessibilitat als passos de vianants de les escoles.

Pel que fa a la campanya del bus, s’incorporaran pictogrames perquè les persones amb dificultat cognitives puguin fer els viatges amb comoditat i sense ensurts. A la pujada, al bus i a la sortida, diverses imatges indicaran com fer la cua, com segellar la targeta, comprar un bitllet senzill, demanar la parada o abaixar del bus. “Som la primera ciutat a incorporar pictogrames al transport públic i esperem que ho copiïn altres municipis i altres transports públics”, ha dit Melgares.

La informació tindrà “un llenguatge senzill i entenedor” que pot ser útil també per persones grans, ciutadania que no coneix les normes, nouvinguts i també els nens, ha comentat Melgares.

La campanya al transport públic inclou l’edició de dues guies que ajuden a planificar el recorregut en transport públic i expliquen de manera entenedora tots els passos a seguir. El vídeo està penjat al web de Tmesa, on té una funció “no només informativa, també de sensibilització, perquè es posa en valor la diversitat”.

De fet, la campanya pretén millorar l’accessibilitat cognitiva de les persones autistes i amb dificultats de comprensió que viatgen en bus, però també va dirigida “a les seves famílies, perquè puguin planificar els viatges, als nens que fan el recorregut a l’escola de forma autònoma i a les persones grans, que perden capacitat de comprensió”. Fins i tot “a persones nouvingudes” que no coneixen la ciutat i en general a tota la població. “Amb l’excés d’informació -apunta Melgares– sovint ens oblidem de les normes bàsiques de cortesia i bon comportament”.

Itinerari escola Crespinell / Nebridi Aróztegui

A les escoles

La campanya es farà extensiva també a les escoles i concretament als passos de vianants. Quatre pictogrames informaran els alumnes amb autisme i amb altres dificultats de comprensió sobre com aturar-se abans de passar, com mirar el semàfor i com travessar el carrer.

Ciutats com Huelva, Granada o Madrid ja han implantat aquests recorreguts segurs i accessibles. A Terrassa es pintaran 146 punts “als passos de vianants propers als centres educatius ordinaris i d’educació especial”, ha anunciat Mònica Polo, regidora de Capacitats Diverses. A la ciutat hi ha un precedent d’itineraris segurs fins a la parada del bus més propera, amb línies de colors a terra entorn de l’escola Crespinell.

La campanya #TerrassaTrencaBarreres vol fer “una ciutat més inclusiva, més diversa, més capaç i més adaptada a les diverses necessitats que podem tenir al llarg de la nostra vida- ha afegit Polo-. L’entorn en què vivim discapacita o empodera les persones, per això hem de seguir eliminant barreres”.

.

Terrassa, primera ciutat en incorporar pictogrames en l’ús del transport públic
To Top