La manca de places de cara al curs vinent pel que fa als Cicles Formatius de Grau Mitjà (CFGM) a Terrassa ha encès la llum d’alarma i moltes de les famílies que s’han vist afectades han denunciat la situació. Alerten que es tracta d’una situació que ja fa anys que s’arrossega i ho atribueixen a l’increment de la natalitat entre els anys 2003 a 2015, el que ha provocat un greu desajust en les places per poder afrontar aquests cicles. És un problema, afirmen, que no és d’ara i fins ara s’han anat posant pegats, però sense posar fil a l’agulla i solucionar aquest tema.
Grups de pares i mares d’alumnes que han quedat fora de les places s’han mobilitzat i han iniciat una campanya a través de Change.org, que han titulat “¡Con el futuro de nuestros hijos no se juega! Más plazas para los CFGM en Terrassa”, en la qual expliquen les seves reivindicacions.
832 alumnes han quedat sense plaça en primera opció a cicles formatius a Terrassa
A més, s’han reunit amb la Síndica de Greuges de Terrassa i tenen previstes altres accions, com parlar amb el Síndic de Catalunya, per tal que l’administració arregli la situació, ja que temen que, com que els CFGM no són uns estudis de caràcter obligatori, el Departament d’Educació es pugui desentendre de la situació de manca de places. És una percepció d’aquest grup de familiars que han iniciat aquest procés.
Des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, s’afirma que en llista d’espera de primera opció han quedat 649 alumnes de centres públics. Segons apunta aquesta agrupació de pares, han quedat sense plaça de cara al curs vinent uns 656 alumnes, una diferència de set respecte a les dades facilitades pel Consistori.
La majoria dels estudiants que hauran de provar sort al setembre demanen plaça a centres públics, 649
Concretament, diuen els familiars, pel que fa als centres públics són 106 del Nicolau Copèrnic, 63 de l’IES Montserrat Roig, 69 de l’Institut Investigador Blanxart, 211 de l’IES Santa Eulàlia, onze de l’Institut Torre del Palau i 196 de l’Institut de Terrassa.
Més de 800 alumnes
Pel que fa a les xifres d’alumnes que s’han quedat sense plaça als centres concertats, segons la regidoria d’Educació, són 183, el que representa una xifra total de 832 alumnes que s’han quedat en llista d’espera i que hauran d’esperar per veure si poden, finalment, estudiar l’especialitat que havien escollit en primera instància.
Cal remarcar que un 30,2% dels alumnes matriculats a cicles de grau mitjà i superior a centres locals són de fora de Terrassa. En sentit contrari, també cal apuntar que hi ha un 34% d’alumnes de Terrassa que estudien Formació Professional en centres que pertanyen a altres municipis.
El 30,2% dels alumnes de cicles de grau mitjà que estudien a Terrassa arriben de municipis veïns
També assenyalen des d’aquest grup de pares i mares que han iniciat aquesta campanya per fer pública aquesta mancança que s’han posat en contacte també amb els Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, amb seu a Sabadell, i que l’única resposta que han rebut és que “ens hem d’esperar al mes de setembre” i veure les places que hi ha disponibles “a tota Catalunya”.
El temor, argumenten, és que el setembre hi hagi places però lluny de Terrassa, i inviables per a nens i nenes de quinze o setze anys, segons a la zona que els hi toqués una suposada plaça. Per la qüestió del desplaçament i altres contingències, més pròpies d’estudis universitaris que no pas per estudiants encara menors. Tampoc estan disposats que el futur dels seus fills i filles depengui de la sort.
A més, estan convençuts que en aquesta segona finestra, no hi haurà a Terrassa suficients renúncies ni places per tots els alumnes que s’han quedat en llista d’espera i, molt menys, per estudiar les especialitats que volien cursar. En aquest sentit, els pares i mares que s’han agrupat per fer pública la seva repulsa a la situació, no volen que els seus fills i filles es vegin obligats , finalment, a triar una especialitat que no era de la seva preferència. Una especialitat que, diuen, el sistema deixa i que el que pot comportar és professional que no es dediquen al que realment desitjarien.
Augment de places
La seva reivindicació és clara i demanen que es treballi per aconseguir un augment de places en totes les línies de Batxillerat i Formació Professional, una acció que, consideren, ja s’hauria d’haver previst amb molta més antelació, i que no s’ha fet, amb el perjudici que ha comportat per a molts dels estudiants que, ara per ara, no saben si podran estudiar l’any que ve i, a més, tampoc saben si podran cursar l’especialitat que havien triat.
Els pares denuncien que pateixen aquesta situació des que els seus fills i filles van iniciar la primera etapa educativa. El pic demogràfic es detecta des d’infantil
Els pares i mares que han organitzat aquesta protesta recorden que aquesta qüestió s’ha cronificat des que els seus fills i filles van iniciar la primera etapa educativa. A l’escrit que han fet a Change.org, recorden que, llavors, “Educació es va veure obligat a ampliar l’oferta de places, ja fos ampliant escoles, ampliant ràtios i fins i tot en alguns casos instal·lant barracons”.