Terrassa

Referents científics i tecnològics femenins

Amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor les aportacions femenines en els àmbits de la ciència, la tecnologia, la salut i la comunicació, Terrassa acollirà, els dies 25 i 26 de març, el congrés “Dones, ciència i tecnologia WSCITECH21”. Serà la segona edició d’aquest esdeveniment que se celebra cada dos anys i que, enguany, a causa del virus, tindrà un caràcter eminentment virtual (les conferències podran seguir-se en “streaming” a través del canal de YouTube de l’Ajuntament).

Els organitzadors van presentar ahir el congrés. Entre aquests es troben l’Eseiaat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (Euit) i el mateix Ajuntament. En total ja hi ha 120 inscrits en 32 ponències. La benvinguda institucional tindrà lloc a la sala d’actes del Vapor Universitari.

El programa s’ha dividit en tres grans blocs. N’hi haurà un dedicat a la ciència i la tecnologia; un altre de divulgació i comunicació; i un tercer centrat en el camp de la salut. Sobre els blocs de ciència i tecnologia, i divulgació i comunicació, la professora de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán, va ressaltar “la necessitat de reivindicar les dones, sempre amb noms i cognoms, dins d’aquests camps”. En aquest sentit cal subratllar la ponència “Dones destacades en ciència i tecnologia”, que anirà a càrrec d’Oriol Boix, professor de l’ETSEIB-UPC, o la conferència “Genealogies femenines: dones referents i històries de vida”, a càrrec de Núria Solsona, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Desigualtats
En l’àmbit de la divulgació i la comunicació destaquen ponències relacionades amb les desigualtats per qüestions de gènere, com “Influència dels estudis de doctorat en la bretxa salarial de gènere”, a càrrec d’Albert Bertran, Noelia Olmedo i Antoni Hernández (UOC), o “Com afecta la Covid i la bretxa digital a la dona”, a càrrec d’Eva Vila-Massanas de WeEQUAL.

El bloc dedicat a la salut tractarà, entre altres aspectes, la perspectiva de gènere en l’àmbit formatiu, i comptarà amb la presència de dones afectades per malalties, com Pilar Álvarez, afectada per fibromiàlgia; o Luisa Montes, amb esclerosi múltiple.

El regidor d’Universitats, Pep Forn, va afirmar que “a la dona, no se li ha fet justícia al llarg de la història en el món de la ciència i la tecnologia” i que “cal augmentar les vocacions científiques femenines”.

To Top