Terrassa

Tres projectes pilot per impulsar la Indústria 4.0

Per indústria 4.0 s’entén l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), amb internet com a punta de llança, per transformar la fabricació de productes i els models de negoci tradicionals. Aquesta eina en favor de la competitivitat empresarial inclou la implementació de recursos com la impressió 3D, la robòtica, la ciberseguretat i la realitat augmentada, entre altres. Ahir, precisament, el Govern municipal va presentar el seu Pla d’Acció Sectorial Indústria 4.0 com a pista d’aterratge perquè les empreses terrassenques del sector secundari puguin fer el pas cap al futur. La iniciativa inclou posar en marxa tres projectes pilot d’implantació sectorial de les tecnologies 4.0 per després fer-ne públics els resultats.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Núria Marín, va esbossar els quatre grans eixos del pla, a més de remarcar "la importància d’accelerar els processos de digitalització en la indústria davant la crisi econòmica, sanitària i global del coronavirus, que provoca un canvi de paradigma en la societat".

L’estratègia municipal és fomentar el pas cap a la indústria del futur a través d’un primer eix educatiu, englobat en l’etiqueta "Projecte talent 4.0". Aquesta línia acostarà els alumnes de l’FP dual a les indústries 4.0 de Terrassa i oferirà assessorament als negocis per assegurar el relleu generacional en les professions industrials. El pla també fomentarà la divulgació entre els estudiants de secundària, batxillerat i universitats de les noves sortides professionals que ofereix la indústria digitalitzada.

La iniciativa també contempla, a l’eix "Projecte tecnologia 4.0", organitzar sis jornades monogràfiques amb experts en la matèria i donar a conèixer casos d’èxit de la Quarta Revolució Industrial, a més de crear taules de treball dels diferents sectors de la ciutat.

"Networking"
A banda, la proposta vol potenciar que les indústries egarenques realitzin sessions de "networking" i de prospecció empresarial a través dels seus respectius clústers, a més de promoure en aquests negocis el desenvolupament de tesis doctorals de transformació digital.

L’últim dels eixos en què es basa el pla presentat ahir per l’executiu local són els projectes sorgits de les taules sectorials. Després d’analitzar els interessos comuns de les empreses d’un mateix sector, es duran a terme els esmentats tres projectes pilot d’implantació sectorial de les tecnologies 4.0 i, després, se’n faran públics els resultats.

El pressupost del projecte aprovat és de 129.409 euros. El pla té el suport de la Cambra de Comerç de Terrassa, el Leitat, la UPC i el Consell Comarcal, entre d’altres agents. A més a més, el Govern municipal també va fer públic ahir l’impuls donat a la plataforma TerrassaIndustria.cat, desenvolupada per l’Ajuntament. El web té un pressupost de 112.256 euros i està pensat com un espai amb comunitats virtuals diferenciades per sectors que vinculen d’una forma transversal les cadenes de valors dels diferents negocis que en formen part. El portal també ofereix serveis de formació, assessorament d’experts, participació en grups de treball i en clústers sectorials.

El projecte inicial va arrencar centrant-se en quatre sectors claus, identificats al Pla de desenvolupament industrial de Terrassa aprovat l’any 2016. Eren el químic, el de l’alimentació, el tèxtil-moda i el de la construcció. Després de parlar-ne amb els agents econòmics de la ciutat, el Govern municipal ha ampliat a sis els sectors als quals va dirigit el projecte (indústria alimentària, química, de la construcció-hàbitat, tèxtil-moda, serveis a la indústria i Indústria 4.0). Un total de 266 empreses formen avui part de la plataforma.

To Top