Papallones als balcons per rebutjar la violència masclista

Publicat el 23 de novembre de 2020 a les 20:50
El 25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal eren assassinades a la República Dominicana. En homenatge, les Nacions Unides van decidir que aquesta data seria el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Les germanes Mirabal eren conegudes com Les Papallones, i també per això, l'Ajuntament de Terrassa convida els ciutadans, demà dimecres, a penjar als balcons i a les finestres figures de papallona, "per demostrar el seu rebuig contra les violències masclistes. La papallona és símbol d'esperança, i pensem que els petits gestos els que porten les grans transformacions", va dir ahir la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, en la presentació de la campanya Terrassa contra les violències masclistes 2020.

Aquesta iniciativa substitueix les manifestacions artístiques i accions que s'han organitzat, en anys anteriors, el 25 de novembre. L' Ajuntament també crida demà a fer un minut de silenci, a les 12 del migdia, en què hi haurà un acte simbòlic al Raval. Coincidirà amb el llançament a les xarxes d'un vídeo en què set dones de les entitats de la Comissió 8 de Març, des dels set districtes de la ciutat, llegeixen el manifest institucional, simbolitzant les concentracions simultànies d'altres anys. I a partir de les cinc de la tarda, la façana de l'Ajuntament s'il·luminarà de color lila.

"Dades terribles" encara
La crisi sanitària de la Covid-19 fa que, aquest any, tots els actes hagin de ser virtuals. Ho seran les tres sessions de formació per difondre el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Casa Galèria, el pròxim dia 27, i el 2 i el 16 de desembre. També la presentació, el 3 de desembre, del Protocol de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina de Terrassa.

"Aquest és un any dificil, per la situació sanitaria, però també fatídic per la violència masclista", va dir l'alcalde Jordi Ballart. Durant el 2020, s'han produït dos feminicidis a Terrassa; 13, a Catalunya, i 80 a tot l'Estat, 41 dels quals es consideren violència de gènere perquè l'assassinat l'ha comès la parella o l'exparella. "Són dades terribles que no ens han de deixar indiferents, ni podem normalitzar. A més, les situacions de confinament han augmentat la vulnerabilitat de les víctimes de violència de gènere."

Entre gener i octubre, el SIAD, que aquest anys ha incrementat els recursos, ha atès a 977 persones, i ha fet 4.814 cites. La Unitat d'Atenció a la Víctima de la Policia Municipal va fer 122 atencions (amb 87 denúncies). D'abril a juliol es van produir 11 denúncies mensuals.