Terrassa

Junts per Terrassa i Ciutadans també deixen el Pacte de Ciutat

El futur del gran Pacte de Ciutat per a l’impuls econòmic i social de Terrassa està literalment a la Unitat de Cures Intensives. La seva continuïtat penja d’un fil. Si el passat dijous el PSC, segona força política de Terrassa, deixava de forma provisional de participar en els treballs per concretar aquest projecte de ciutat; ahir van agafar el mateix camí Junts Per Terrassa i Ciutadans. Les dues formacions polítiques, pràcticament antagòniques, van optar per renunciar a continuar treballant en un pacte que sense l’oposició en bloc està tocat de mort. L’enèsima picabaralla entre Tot per Terrassa i el PSC ha derivat en una situació sense precedents en la història de Terrassa, que sempre s’havia caracteritzat per la capacitat d’unitat en els moments més delicats.

Un acord de ciutat sense la participació de l’oposició sembla del tot impossible. La situació s’ha tensat al màxim, encara que totes les parts encara no han trencat les cordes, un fet que dóna espai a una mínima esperança, però en la que els actors demanden de forma clara l’actuació de l’alcalde, Jordi Ballart, que sembla que és l’única persona capaç d’evitar la trencadissa definitiva. Tant PSC, com Junts per Terrassa i Ciutadans deixen oberta la porta a tornar al Pacte de Ciutat, però llencen un pols ferm i dur a un equip de Govern en el qual el soci de TXT, ERC, sembla que manté una posició centrada exclusivament en el treball en les propostes del Pacte de Ciutat, intentant evitar tot l’enorme soroll de fons.

ni un mes

No ha passat ni un mes de l’acord polític de bases, l’embrió del Pacte de Ciutat, i tres dels cinc rostres de la primera foto ja han decidit marxar. Va ser el 22 de maig.

Tot es va precipitar després que el 12 d’abril, la Policia Municipal va multar dues persones per incomplir suposadament el confinament. Va haver-hi rebombori de protestes en les xarxes socials per a la retirada de les denúncies i Ballart va comentar que estava gestionant l’assumpte. El PSC va considerar molt greu que l’alcalde no secundés amb fermesa a la policia local. La suposada “desaparició” de les multes va obrir la veda. Posteriorment, va aparèixer una carta en la qual dos veïns de Poble Nou-Zona Esportiva asseguraven que, durant una reunió celebrada el 16 de febrer entre ells dos i els regidors socialistes Alfredo Vega i Marc Armengol, un dels edils va dir “maricón” a Jordi Ballart. El PSC afirma que un dels signants de l’escrit és un dels denunciats per la policia el 12 d’abril.

Fa una setmana els retrets entre Ballart i socialistes va pujar de to. El PSC va decidir deixar el Pacte de Ciutat i posteriorment va anunciar la retirada de la confiança política i institucional a Jordi Ballart.

En paral·lel, el grup municipal de Tot per Terrassa, va presentar un escrit amb preguntes al PSC por un viatge del líder socialista Alfredo Vega a l’estranger. Des del partit diuen que Vega ha realitzat un viatge per un assumpte familiar molt greu i que ha complert tots els protocols. Aquestes preguntes han generat un terrible malestar en el PSC i altres forces de l’oposició.

Junts per Terrassa, dilluns va realitzar una roda de premsa en la qual va denunciar la situació però va anunciar que participaria en les reunions de les comissions del Pacte de Ciutat. Pràcticament 24 hores després, en un comunicat, aquesta formació anunciava que es retira “del Pacte de Ciutat fins que no es donin les condicions de diàleg sincer i col·laboració”. Aquesta formació ja no va participar en la reunió de treball d’ahir la tarda.

picabaralla

Junts per Terrassa afirmava en un comunicat que “la decisió s’ha pres arran de les informacions aparegudes aquestes últimes hores en alguns mitjans de comunicació. Dilluns demanàvem responsabilitat de totes les parts per crear un clima de treball de confiança i respecte. Malauradament, lluny de solucionar-se, la picabaralla entre Tot per Terrassa i el PSC s’ha instal·lat en el terreny personal i això és molt perillós.”

«La ciutat no es mereix aquest espectacle i, des del nostre Grup, seguirem treballant i fent propostes per sortir de la crisi derivada per la Covid-19. L’emergència sanitària ha deixat pas a una emergència social i econòmica i la ciutadania ens reclama que ens deixem de picabaralles i unim esforços», ha afirmat la portaveu del Grup municipal, Meritxell Lluís.

Junts per Terrassa assegura que “el nostre compromís és amb la ciutat i esperem poder retornar a la taula del Pacte el més aviat possible. Malauradament, ara no es donen les condicions per fer-ho”.

Si aquesta decisió es coneixia a mig matí, ahir a la tarda, també és produïa la decisió de Ciutadans de no continuar en els grups de treball del Pacte de Ciutat. En un altre comunicat, Javier González, portaveu del grup municipal de Ciutadans, anunciava que aquesta formació “deixarà a partir d’avui mateix d’assistir a tots els grups de treball per al Pacte de Ciutat”, i ho ha justificat “si ja era poc eficient el treball sense la presència del principal partit de l’oposició, en solitari deixa de tenir sentit”.

sessió de treball

Aquestes manifestacions es realitzaven poc després d’haver-hi participat en la segona sessió de treball del grup de sostenibilitat, en la que ja no van estar presents representants del PSC i Junts per Terrassa.

González ha reiterat la necessitat que el partit de Jordi Ballart, Tot per Terrassa (TXT), assumeixi que és imprescindible el respecte institucional “en aquests moments segueix en l’aire l’assumpció de responsabilitats de l’alcalde per haver donat crèdit a uns suposats insults arrabassant a l’exalcalde Alfredo Vega la presumpció d’innocència” i ha precisat “es va demanar una Junta de Portaveus per a aclarir el succeït i no sols no ha estat convocada sinó que s’ha aprofitat per a internament continuar menyscabant la credibilitat del senyor Vega”, i afegeix “el futur es dibuixa insostenible amb TXT en el govern de la ciutat”.

To Top