Terrassa

Des de dilluns ja es podrà anar a la platja

Un altre gran pas per recuperar gran part de la vida que tots teníem abans de l’arribada de la terrible pandèmia de la Covid-19 que ho ha canviat tot. Dilluns, Terrassa avançarà fins a la fase 2 en el procés de desconfinament. Era previsible per tots els indicadors previs, encara que fins ahir al migdia el Ministerio de Sanidad no va autoritzar que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin dilluns a la fase 2 de la desescalada, igual que la regió sanitària de Lleida, que va frenar la seva progressió per uns rebrots la setmana passada, mentre que al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i n Pirineu-Aran arriben a la fase 3, última abans de l’anomenada nova normalitat. Minuts abans que el ministre de Sanidad, Salvador Illa, comuniques que el comitè científic havia avaluat les bones xifres presentades per la Generalitat, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ja donava per fet el canvi de fase. “Després de parlar dijous amb la consellera de Salut, Alba Vergés, hi havia un 99,9% de possibilitats de passar de fase”.

Ballart realitzava aquest vaticini en una roda de premsa en la qual donava detalls de les mesures estrictes de Terrassa per a la fase 2. L’alcalde, va voler valorar la “col·laboració real de la consellera amb el món local. No és habitual aquesta interacció i sempre hem estat informats de la situació”.

diferents factors

L’avançament d’una fase a una altra de qualsevol territori es basa en la conjunció de múltiples factors. D’una banda, es continua constatant que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic -bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-. D’altra banda, l’impuls donat a l’atenció primària per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR també contribueix a considerar que és el moment per a fer aquest nou pas de fase.

Les dades de la Regió Metropolitana Nord en la qual es troba Terrassa presentava a 31 de maig una incidència acumulada per 100 mil habitants els darrers set dies un 6,4, la tercera xifra més baixa de les nou regions sanitàries. Amb un índex EPG de 6,5, també el tercer menor. Aquestes dades són molt similars a totes les poblacions d’aquesta àrea sanitària i sembla evident que Terrassa i altres ciutats podrien haver guanyat com a mínim una setmana en el procés de desconfinament.

Cal recordar que la ciutat ha estat en fase 1 dues setmanes, del 25 de maig al 7 de juny. Previsiblement, si no es produeix cap retrocés sanitari, el 22 de juny Terrassa i la Regió Sanitària de Barcelona de la que ara forma part avançarà a la fase 3.

El món educatiu i el cultural seran dos dels sectors que des de dilluns recuperant bona part del seu protagonisme. El primer obrint el ventall a les classes presencials i el segon començant a oferir propostes.

A Terrassa, segons la tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida i regidora d’Eduació, Teresa Ciurana, va confirmar que totes les escoles de la ciutat obriran dilluns, encara que en unes condicions especials. En l’àmbit cultural destaca la reobertura de la Seu d’Ègara el pròxim 10 de juny. La música en viu tornarà a la Jazz Cava el divendres 19 de juny.

Amb l’entrada a la fase 2, aquest dilluns, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita respecte a la franja destinada als majors de 70 anys. De 10 del matí a 12 del migdia i de set a vuit de la tarda, és reserva pels més grans.

fins a quinze persones

Les trobades de persones als espais privats o públics creix fins a les quinze persones. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. Aquests espais podran obrir amb un 40 per cent del seu aforament.

A les zones en fase dos també es poden reprendre les visites als centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de gent gran que no tinguin casos de Covid, es poden tornar a celebrar casaments amb un límit màxim de 50 convidats en recintes tancats i 100 en oberts, i obriran també els centres comercials amb límits d’afluència.

En l’àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d’higiene. Finalment, a la possibilitat d’anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s’hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats.

Els canvis en la mobilitat seran molt importants perquè des de dilluns ens podrem moure amb llibertat i sense cap limitació horària per la regió sanitària de residència. En el cas dels terrassencs ja s’inclou Barcelona i tota la regió Metropolitana Sud. El més proper serà la recuperació del pagament per la zona blava. En els darrers dies, els inspectors del servei han anat informant d’aquest canvi, amb petites notes als vehicles que estaven aparcats a aquests espais, el que ha provocat més d’un ensurt.

El transport públic de l’àrea de Barcelona tornarà a incrementar la seva oferta i arribarà al 100% en diferents serveis, sobretot en hores punta, mentre que de mitjana es mantindrà per sobre del 80%. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha indicat que en les últimes dues setmanes s’ha registrat un augment significatiu de la demanda de transport públic, que ha recuperat més del 25% de l’habitual abans de la pandèmia.L’ATM ha detallat que el metro oferirà el 100% del seu servei, mentre que els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) tindran una oferta global del 80% de mitjana, arribant al 100% en hora punta a les línies Barcelona-Vallès i Barcelona-Anoia.

rodalies

Pel que fa al servei de Rodalies de Renfe, l’oferta serà del 100% en les línies R1, R2 i R4, la R3 recuperarà el seu servei habitual excepte un dels set serveis per sentit, els regionals i l’R8 seguiran al 50%.

Un altre dels elements del que podran gaudir tots els terrassencs és la possibilitat d’anar a la platja. Amb la integració de la Regió Sanitària Barcelona, l’oferta és molt àmplia, va des de Les Botigues de Sitges al sud, fins a Arenys de Mar al nord. Cal recordar que les limitacions i condicions d’accés les fixa cada municipi.

Així, L’Ajuntament de Barcelona preveu començar la temporada de banys a les platges de la ciutat el dilluns amb l’aforament controlat amb videosensors i informadors perquè no hi hagi aglomeracions, i sense recórrer a quadricular-les perquè les persones mantinguin les distàncies sanitàries per la Covid-19. A més, l’ajuntament precintarà les platges més concorregudes, les de Ciutat Vella, quan estiguin plenes i informarà de l’ocupació de cadascuna de les platges a través d’una web perquè els usuaris puguin planificar a quines van abans de sortir. Per al control de l’ús recreatiu de les platges, Barcelona preveu un mecanisme conformat per videosensors, tancaments perimetrals de les platges més concorregudes, un sistema en línia que permeti planificar l’arribada a la platja, informadors, Guàrdia Urbana i megafonia.

To Top