La primera jornada del judici a la cúpula dels Mossos d’Esquadra la tardor de 2017 es va centrar ahir en la declaració del major Josep Lluis Trapero. La fiscalia manté de moment l’acusació per rebel·lió contra l’alt comandament i contra els seus dos caps polítics, César Puig i el terrassenc Pere Soler, pels que demana onze anys de presó tot i la sentència del Tribunal Suprem, que va descartar la sedició i va condemnar per rebel·lió als líders del procés. Ahir, però, el ministeri públic va deixar la porta oberta a un canvi de qualificació. "La Fiscalia és conscient de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i en el moment oportú valorarà la conveniència de calibrar la qualificació, però no ara", va dir el fiscal Miguel Ángel Carballo en resposta a les defenses del major Trapero i de César Puig.
Evitar mals majors
En la seva declaració, el major Josep Lluís Trapero va defensar el dispositiu dels Mossos d’Esquadra a la jornada "excepcional" del 20S, en què van optar "en tot moment" per evitar que se’ls "anés de les mans" la situació en la protesta contra el registre a la seu d’Economia.
En l’interrogatori, Trapero va negar "passivitat" en l’actuació dels Mossos i va justificar la seva estratègia d’intentar evitar que la intervenció policial generés un mal major, al mateix temps que va negar que l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez imposés condicions al dispositiu policial.
"Si ens vam equivocar, no ho sé, però, si se’ns hagués anat (la situació) de les mans, potser ho estaríem lamentant", va apuntar Trapero, que va assegurar que van actuar "amb la millor de les voluntats" i va lamentar que la Guàrdia Civil no els avisés que aquell dia practicarien més de 40 actuacions simultànies que requeririen la mobilització d’efectius. "Preteniem ajudar la Guardia Civil. Vam actuar amb la millor de les voluntats".
A preguntes del fiscal Carballo, Trapero va posar èmfasi que aquell dia va ser excepcional, perquè a més d’aquest registre se’n van produir d’altres en diferents llocs: per tant, disposaven d’efectius i mitjans limitats per fer front a aquella situació.
Trapero va relatar que va tenir coneixement del registre a la seu de la conselleria d’Economia al voltant de les 8 del matí del 20 de setembre, si bé no recordava si li ho va dir un comandament o ho va escoltar a la ràdio.
Una hora i mitja després es van reunir una sèrie de comandaments i es va constituir el Cecor (el centre de comandament) per al tractament d’aquests registres i es va decidir enviar a un responsable als diferents escenaris per avaluar la situació.
Quant es va saber que s’estaven produint concentracions -a les 8.30 hi havia ja congregades 300 persones davant de la conselleria-, Trapero va indicar que es van enviar patrulles de la Unitat d’ordre públic. Sobre la legalitat d’aquelles concentracions, va assegurar que desconeixia si estaven autoritzades i també va dir que tampoc va saber de les crides a concentrar-se a través de les xarxes socials per impedir la tasca de la comitiva judicial.
Mala relació amb De los Cobos
A la sessió de tarda del judici, Trapero va considerar "ofensiu" que el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, Diego Pérez dels Cobos, afirmés que les seves advertències dels riscos d’una intervenció policial per impedir el referèndum fossin una "excusa" perquè es pogués celebrar. "Jo em puc equivocar, però no necessito excuses" va respondre contundent Trapero al fiscal, quan li preguntava sobre la seva insistència a alertar sobre aquests riscos i que es tingués en compte el principi de proporcionalitat a l’hora de l’actuació policial a les escoles perquè amb tota aquella gent aquell dia al carrer se’ls podia "escapar de les mans".
"És ofensiu que es digui que és una excusa per no impedir el referèndum. Si fos membre d’alguna cosa -en al·lusió a la seva possible complicitat amb el projecte independentista- ho hagués reconegut. No ho negaria", va precisar.
El major dels Mossos va relatar la mala relació que va mantenir amb el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos arran d’una discussió entre tots dos el 23 de setembre per les reserves que plantejava a la intervenció a les escoles per aquests riscos d’alteració de l’ordre públic. Això, va dir, "és una mica el que provoca aquesta relació dolenta amb ell i que jo em retirés de la coordinació" i anés a les reunions amb De los Cobos el seu segon, Ferran López.