El govern no té previst, de moment, estendre a tota la ciutat la prova pilot de recollida de mobles que fa un any que s’està desenvolupant al barri del Segle XX, a on Eco-equip passa un dia per setmana a recollir els estris que els veïns dipositen a la via pública. Els veïns consideren que hi ha hagut poca informació i poques inspeccions durant aquests mesos i critiquen que la campanya no ha anat acompanyada d’una millora del servei en la resta de fraccions, el que hi hagués contribuït a un veritable canvi d’hàbits per part de la ciutadania.
L’executiu local valora “molt positivament” el resultat de la prova pilot que va posar en marxa l’anterior govern socialista per tal de recollir els mobles vells cada dimecres al barri de Segle XX. Es buscava endreçar la recollida d’estris al barri, de manera que els veïns s’acostumessin a treure’ls al carrer només els dimecres, que va ser el dia escollit perquè Eco-equip passés a buscar-los. També es pretenia així augmentar els nivells de recollida i alliberar els carrers d’aquests residus. Amb el nou sistema, els camions de recollida de mobles circulen pel barri dimecres i només cal que els veïns baixin els mobles, entre les 18 i les 21 hores. No cal que truquin al servei, com es fa encara a la resta de la ciutat.
Després de 44 setmanes d’aplicació (des del novembre de 2018), l’Ajuntament fa un balanç “positiu”. Considera que la ciutadania està ben informada. Saben quin és el dia de recollida i que si s’abandonen en un altre moment l’estri, no el passaran a buscar i s’arrisquen a ser sancionats.
L’Ajuntament assegura que la tendència apunta a una millora en el compliment del dia de recollida. Moltes setmanes, expliquen des del servei, s’han assolit nivells de compliment de més de 50%, arribant en alguna ocasió al 70%. Tot i això, comenten, encara hi ha qui aboca els mobles al carrer els dies que no toca. Però, insisteixen, les dades apunten a “una millora progressiva del sistema de recollida”.
Pel que fa al servei, l’Ajuntament admet que aquest sistema “és més eficient i eficaç”. Permet que l’empresa encarregada, la municipal Eco-equip, actuï de manera planificada, destinant els recursos necessaris a la zona i estalviant desplaçaments. En resum, “s’actua de forma programada, no de forma reactiva”.
També s’ha constatat durant aquest any d’implantació que les queixes per abocaments de mobles han disminuït “considerablement”.
Malgrat aquesta bona valoració, el govern actual no té intenció d’estendre-ho a tota la ciutat l’any 2020. Almenys, de moment. El servei explica que estendre la prova a la resta de Terrassa “requereix una planificació molt acurada i recursos per a una campanya en l’àmbit de tota la ciutat, a més de reforçar el dispositiu d’informació i inspecció al carrer”. El govern local explica que mantindrà uns mesos més la prova pilot al barri de Segle XX per acabar de fer una valoració amb l’Associació de Veïns i veure “com es pot exportar aquest sistema a altres barris o a tota la ciutat”.
Els veïns, que es van reunir fa unes setmanes amb la regidoria de Neteja i Residus, consideren que ha mancat implicació per part de l’Ajuntament per convertir el pla pilot en un veritable assaig de com fomentar el canvi d’hàbits dels ciutadans pel que fa a abocament de residus. “No es pot abordar un pla pilot d’aquestes característiques sense tenir en compte la resta d’espais de neteja. Si es busca un veritable canvi d’hàbits, la mesura no es pot limitar a recollir els mobles el dia fixat”, apunta Xavier Vives, president de l’Associació de Veïns de Segle XX. Vives comenta que en acceptar la prova pilot, l’associació va demanar que hi hagués una major freqüència en el buidatge dels contenidors i una important implicació de la Policia Municipal, dues peticions que asseguren no han estat ateses. “Si mantens el barri net, contribueixes que la gent faci ús del servei. Però, el pla s’ha limitat a deixar en mans dels veïns que treguin els mobles quan toca”, assenyala Vives. “No s’han buidat els contenidors amb major freqüència ni hi ha hagut més presència policial”, denuncia Vives. Sí que hi ha hagut més inspectors de neteja durant aquests mesos, admet Vives, però es queixa de la manca d’agents de policia.
La informació tampoc no ha estat la desitjada per l’A.VV. “Déu n’hi do els mobles que es treuen el dia que toca, malgrat la poca informació que hi ha hagut”, es queixen. En canvi, “el petit industrial que fa alguna reforma o buida un pis, continua abocant els estris al carrer. A aquest, si no se’l persegueix, no canvia els hàbits”, denuncia el president veïnal, qui considera que “es necessita una campanya informativa àmplia i una participació més intensa de la Policia Municipal i l’empresa Eco-equip si el que es pretén és canviar els hàbits de la població”, resumeix.