La nit més màgica, curta i intensa de l’any està a punt d’arribar. El proper 23 de juny molts catalans celebraran la revetlla de Sant Joan, una festivitat tradicional i molt arrelada que fa segles que es celebra. Coneguda de manera popular com la nit del foc o de les bruixes, el seu orígen es pagà i s’associa amb la celebració de les festes del solstici d’estiu. En aquest sentit, hi ha la creença que les flames allunyen i espanten a les criatures fantàstiques que només campen durant aquesta nit. Per això s’atorguen al foc les qualitats de regeneració, purificació o fertilitat i, d’aquesta manera, neix el ritual de cremar a les fogueres allò que no es vol i fins i tot de saltar-les per tenir sort, amor o salut.
Un altre dels elements comuns d’aquesta festa és l’aigua, motiu pel qual existeixen els rituals de banys al mar, rius o llacs ja que es creu que les aigües tenen tot tipus de propietats curatives per Sant Joan. Quelcom similar passa amb les plantes que es recullen la nit del 23, ja que es diu que tenen propietats per millorar la salut. Es diu que el romaní i la farigola allunyen la mala sort, mentre que les branques de pi funcionen com a amulets que portaran sort a tot aquell que les trobi.
A més de tots aquests elements, en la celebració de la nit de Sant Joan també hi tenen un lloc molt destacat els elements pirotècnics i gastronòmics així com els balls, la música i l’arribada de la flama del Canigó, entre altres.
No hi pot faltar
El divendres 23 de juny el sol es pondrà a les 21.29 i tornarà a sortir a les 6.18 del 24, dia de Sant Joan. Seran gairebé nou hores de foscor il·luminada per les fogueres i els petards. De fet, des de fa setmanes els professionals i les casetes de petards tenen a punt les traques, bengales, trons, coets, bombetes, xiuladors, sortidors, rodes i bateries que faran les delícies de molts ciutadans.
Les llums i el soroll són elements intrínsecs d’aquesta festivitat. De fet, és una tradició que els nens vagin als establiments autoritzats –sempre acompanyat d’un adult– per comprar els que més els agradin però també els que siguin més idonis per a ells, ja qe cal fer un bon ús de la pirotècnia per tal que sigui segura.
En aquest sentit, la llei contempla una catalogació dels petards en funció del seu grau de perillositat. Els de tipus 1 són els de risc baix o molt baix, i estan pensats per utilitzar en àrees confinades (concepte en que s’inclou l’interior dels edificis d’habitatges). Aquest grup està format per bengales, bombetes, sorpreses japoneses i fonts com surtidors o volcans i es poden vendre a nens a partir de 12 anys. El de tipus 2, o de risc mitjà, s’han de vendre a majors de 16 anys i estan pensats per ser usats a l’aire lliure. Inclouen les bengales, els petards (trons i traques), coets, fonts, bateries (combinacions i candeles) així com els voladors (paracaigudes, girasols, rodes, correcames i xiuladors). Finalment, els de tipus tres són els considerats d’alt risc i estan pensats per usar només a l’aire lliure, en àrees obertes i amples. S’han de vendre a majors de 18 anys i hi figuren els mateixos petards que els de la classe dos exceptuant les bengales. Siguin de la categoria que siguin però, cal ser molt prudent a l’hora de manipular-los i seguir en tot moment els consells dels professionals que venen aquests articles en els punts autoritzats.
Sopar informal
La nit de Sant Joan també és una nit dedicada a la gastronomia. És molt comú reunir-se amb la família o els amics cap al vespre i preparar un sopar, que serà més informal que el d’altres celebracions com el Nadal. En aquest cas es tracta de menjars fets a base de pica-pica, pa amb tomàquet, pastissos o canapès salats i truites de patates que es poden encarregar o anar a buscar a diversos establiments de la ciutat.
I després de l’àpat, com no, arriba l’hora de la coca, que cada cop té més variants: de fruita confitada, de pinyons, de nata, de llardons, de brioix, de crema… les que més ens agradin. I acompanyades d’una copa de cava i una gran festa amb música, ball i garlandes.