Terrassa

L’home actual: una nova masculinitat

L’home modern poc té a veure amb els vells estereotips. L’home del segle XXI no pensa només a veure futbol, no parla sempre de sexe amb els amics o avantposa el treball a passar més temps amb la família. L’home d’avui dia dista molt d’aquesta imatge de persona monòtona. Es caracteritza pel seu bon gust a l’hora de vestir i per prestar major atenció a l’estètica, per la seva tolerància, formació acadèmica i professional, caràcter aventurer i inconformista, integritat i valors propis.

De fet, segons l’informe “An instight into the 21st century man” (“Una visió introspectiva de l’home del segle XXI”), elaborat per A woman’s Nation, les grans preocupacions de l’home d’avui dia són conjugar l’èxit professional amb ser un bon pare, un bon marit, un bon fill i un bon amic. A aquest home contemporani, li preocupa la independència econòmica però hi ha altres aspectes que té més en compte: tres de cada cinc homes creuen que l’èxit ve donat per les metes personals i les aconseguides a casa; mentre que només un 24% ho relaciona amb els diners.

Quant a l’aspecte físic, l’home d’avui dia és un home que es cuida molt més que abans. L’home actual és aquell que “busca l’equilibri entre la sensibilitat i la masculinitat, que es troba en bona forma física, que treballa el seu cos i que es preocupa per la seva imatge i busca un mode de vida saludable”, apunta el doctor del centre mèdic Sant Martí Vicenç Sant Calpe. Per la seva banda, el premiat perruquer David Rodelas apunta que “l’home d’avui dia ha sofert una transformació. Ha passat de pràcticament no cuidar-se a fer-ho al mínim detall. Li agrada que el cuidin i que l’ajudin a crear la seva imatge. Si parlem de moda, l’home d’avui dia és d’avantguarda”.

I és que tenir un bon aspecte físic ja no és només cosa de dones. Ni tampoc d’una franja d’homes en concret. “Tenir cura de l’aspecte físic s’estén a tot l’espectre masculí i a totes les edats. A tots, ens agrada tenir un bon aspecte i agradar”, apunta el màster en Activitat Física i màster “trainer” internacional en fitness, a més de col·laborador en programes de televisió Jordi Pallarès. Això sí, afegeix que “no és tan important fer exercici i cuidar-se per als altres sinó per estar bé, ja que si un està bé les coses li aniran millor”.

Del metrosexual al muppie
Qui no recorda els metrosexuals? Aquells homes de principis dels 2000 que, de manera estranya, es cuidaven tant, es posaven la crema antiarrugues de la dona o la mare, es van desfer de tot el pèl i es van atrevir a portar les celles més depilades que les seves parelles.

Ells van donar pas a un altre tipus d’home, el hipster, una mena de tribu urbana molt conscient de l’estètica però amb valors personals molt marcats. Es tracta d’una subcultura internacional formada per persones de la denominada Generació Y (nascuts entre els 80 i 90) que s’identifiquen amb la música alternativa i indie, amb una sensibilitat per la moda poc convencional (com l’etil vintage i les botigues de segona mà), una ideologia progressista, independent i d’esquerres i un estil de vida respectuós amb el medi ambient que els du a la passió per tot l’orgànic i l’ecològic. Es diu que són joves bohemis de classe mitjana-alta que viuen a barris aburgesats.

Després d’ells, però, el mercat, la moda i la publicitat han reanomenat l’home que cuida el seu aspecte: es tracta dels muppies, homes altament tecnològics, molt esportistes, obsessionats per la vida sana, cultes i, sobretot, molt preocupats de la seva presentació personal.

El terme muppie sorgeix de la unió de millennial i yuppie de la mà de l’escriptora estatunidenca Michelle Miller i engloba els joves d’entre 22 i 35 anys que s’esforcen per aconseguir l’èxit laboral, més per satisfacció personal que per una bona remuneració. Treballen en el que els agrada, són solidaris i addictes a les xarxes socials, però la seva veritable droga és l’esport i la ingesta d’aliments saludables. Compten amb una bona formació, generalment amb estudis superiors, dominen dos o tres idiomes, han estudiat a l’estranger i tenen algun màster.

Quant a la seva estètica, els muppies vesteixen amb roba de marca però sense seguir tendències, imposen el seu estil informal i fugen dels vestits, són fans dels texans d’última generació i els encanten els accessoris per personalitzar el seu estil.

En forma i a l’última moda
Siguin o no muppies, el cert és que la majoria d’homes d’avui en dia es preocupen per la salut i per estar en forma. Així ho explica Jordi Pallarès, màster en Activitat Física: “Els homes han entès que estar bé de salut i cuidar-se és una bona manera de tenir una millor qualitat de vida a mesura que ens fem grans. I, amb els anys, això encara millorarà”.
Però l’aspecte físic no es redueix a estar en forma. També el tenir una aparença més jove, més fresca, vestir segons les últimes tendències i dur els pentinats dels actors i futbolistes més populars són aspectes pels quals els homes es preocupen cada cop més. Tal com apunta el doctor Sant Calpe, “la demanda masculina en tractaments cosmètics ha augmentat considerablement en els últims anys. No només volen aparèixer més joves i atractius sinó també suavitzar els senyals de fatiga”. A més, cuidar-se ja no és una cosa que es reserva per a les èpoques de calor, quan es llueix més el cos, sinó que “cada vegada hi ha més instaurada la idea de cuidar-se durant tot l’any”, tal com apunta Jordi Pallarès.
Quant a seguir la moda, cada cop són més els homes que busquen el seu estil dins les tendències més actuals. Això ho veuen molt a les perruqueries, on els pentinats van variant segons les temporades. “Ara es fa molt el tallat degradat (‘undercut’) i també el molt curt. Quant a la barba, és cert que va aguantant, tot i que la tendència s’ha estancat”, diuen des d’Escamilla Perruquers, una perruqueria amb molta experiència.

Amb tot es pot veure que l’home del segle XXI està evolucionant cap a una masculinitat que es defineix de manera diferent: amb sensibilitat, cura cap a un mateix i canvi de prioritats i valors. 

To Top