Terrassa

L´esport, tot l´any solidari

Felicitat, pau, amor, harmonia, fraternitat, familiaritat i cordialitat són set paraules d´ús comú que es repeteixen any rere any ja sigui per consciència personal o, senzillament, perquè el Nadal ens obliga, en certa manera, a recordar-les.
Aquests són dies per excel·lència del retrobament d´avis, pares, fills, germans, néts, nebots, tiets i cosins, que s´ajunten al voltant de la taula fins a ben entrada la nit. Aquest és el Nadal habitual. El que coneixem i vivim.
Obviem l´altre, el de la gent necessitada, que viu en soledat o que no té recursos per celebrar el Nadal com ens ven una societat de consum que subratlla constantment la importància de ser solidaris. Un terme que sovint desapareix del nostre vocabulari en acabar les festes. Sembla que, a partir del 10 de gener, la solidaritat tingui data de caducitat. Però hi ha milers de persones que han assumit aquest esperit com una necessitat vital. El voluntariat que treballa de manera desinteressada i altruista per a col·lectius en risc d´exclusió social o amb discapacitats també serà ara amb ells.
Pertanyen a tot un seguit d´entitats, clubs i associacions sense ànim de lucre que durant l´any fan activitats per aconseguir la integració social dels més vulnerables.

Els 365 dies de l´any
L´esport és part essencial de la seva programació anual perquè és una eina bàsica i fonamental d´ajut i integració. Entre infants i joves promou la responsabilitat, l´empatia, la consciència, la superació personal i el treball en equip. A les persones discapacitades fomenta també l´esforç, l´acceptació de la victòria i la derrota i el fet de tenir un repte per aconseguir.
És un excel·lent mitjà de transmissió de valors personals i socials com són el respecte, l´autocontrol, l´autoestima, l´empatia, l´esforç, la cooperació, l´ajut als altres, els hàbits saludables i el lideratge.
Són conceptes que també s´adapten a les entitats que promouen competicions durant tot l´any amb finalitats solidàries.
Un exemple és l´Associació Esportiva Mitja Marató, que organitza la Mitja Marató i la Cursa Santi Centelles, que enguany se celebrarà el 24 de gener. Aquesta vessant, sovint materialitzada en la recollida d´aliments per als desfavorits, forma part de la filosofia d´aquesta entitat que també abasta la col·laboració i acords amb organitzacions com Oncolliga, Fundació Alba, Donants de Sang, Fundació Esclerosi Múltiple, Triginta, Prodis o Fupar, entre d´altres.
Un altre exponent són els clubs d´hoquei, que durant els dotze mesos de l´any preparen la diada de l´Hoquei Solidari, i altres entitats esportives, com és el cas de l´Esportiu Ca n´Anglada.
Aquesta organització desenvolupa durant l´any un projecte sociocomunitari que treballa amb la integració a través de l´esport. “El tenim vinculat al reforç escolar i els usuaris són persones en risc d´exclusió social, majoritàriament, d´origen magribí”, comenten.
Un altre dels clubs que també s´hi impliquen és el CN Terrassa. Habitualment col·labora en la recollida de joguines de Creu Roja i, aquest any, va celebrar un torneig de pàdel amb una vessant solidària. Al village van instal·lar un estand de l´associació sense ànim de lucre Cors Lluitadors de Duchenne, una malaltia degenerativa dels músculs que causa la pèrdua de la seva funció.
És una patologia rara que lluita per donar-se a conèixer, com tantes altres que demanen suport a clubs i entitats esportives perquè hi hagi activitats que permetin recaptar diners per tractar aquestes patologies minoritàries.
Precisament la falta d´ajut públic fa que les famílies busquin altres vies de finançament. Una de les disciplines esportives més implicades és l´atletisme.
Les curses populars s´han convertit en el seu principal salconduit. N´hi ha que estan organitzades només amb una finalitat benèfica i altres que tenen el compromís dels organitzadors de donar part de la recaptació.
En aquest cas poden anar a parar a ONG, associacions benèfiques, institucions dedicades a la investigació i tractaments o a projectes d´ajut a col·lectius necessitats.

Curses populars
El 2016 s´ha fixat un calendari amb deu curses, algunes de les quals amb una clara vessant solidària. Són: Mulla´t i Corre per l´Esclerosi Múltiple (22 de maig); Cursa Popular de Festa Major (2 de juliol), a favor d´Oncolliga (donatiu d´un euro), i Cursa de les Dones (23 d´octubre), a més de la Cursa de Matadepera, que habitualment destina 1 euro de la inscripció a Càritas. Precisament, és aquesta petita inversió dels atletes (cada cursa arreplega entre 700 i més d´un miler de persones) la que permet fer la recaptació solidària.
Des de CCOO, organitzadors de la Cursa per a la Justícia Social, defensen que aquest esperit es mantingui durant tot l´any. “No ens podem oblidar que la lluita ha de ser diària i nosaltres treballem per exigir un model de societat més just i equitatiu. És important saber que amb molts petits gestos podem frenar o pal·liar la malnutrició infantil i trencar barreres físiques i mentals, alhora que denunciem les injustícies.”
Altres clubs, com el CD Terrassa, té una secció específica de tennis adaptat que, des de fa nou anys, organitza un torneig on participen centres de Terrassa com Prodis, Fupar i Escola Crespinell, a més d´altres de Sabadell i Barcelona. Activitats semblants són les que promouen des de la Federació Catalana d´Esports per a Discapacitats Psíquics, una entitat sense ànim de lucre que treballa per fomentar la seva inclusió a la societat a través de l´esport i el lleure.

Nens i joves, en el punt de mira
Els centres d´esplai com Guadalhorce, Tremola, Can Palet, Ca n´Anglada, la Fàbrica, el Globus o Can Parellada, entre d´altres, saben prou bé el significat que té l´esport.
Són conscients que és una eina educativa de primer ordre i de transmissió de valors de vital importància: ajuda a respectar els drets i opinions dels altres (autocontrol, resoldre els conflictes de forma pacífica, dret a ser inclòs); fomenta la participació i l´esforç (persistir quan les coses es compliquen, intentar nous reptes); l´autonomia personal (guanyar en independència, vèncer la pressió de grup), i l´ajut vers els altres (sensibilitat i capacitat de resposta, actuar sense esperar res a canvi) perquè fora del context de l´esplai apliquin tot l´après en altres àmbits de la vida i puguin ser un model a seguir per la resta de nens i joves.
El Nadal és quelcom més que les dates on tohom s´oblida de les picabaralles per vestir-les de pau, amor i fraternitat. És un època que convida a la reflexió perquè tothom pugui fer un tomb a la seva forma de pensar, sentir i actuar.

“Les injustícies hi són i es veuen, però es fan invisibles”
Noel Duque és l´actual regidor de Serveis Socials, Joventut i Lleure infantil, però durant molts anys va ser el cap visible de l´esplai la Fàbrica i, en base a la seva experiència, ens parla sobre la importància que l´esport té entre nens i joves. “Serveix per marcar hàbits, pautes de salut, de feina en equip i per aconseguir contraprestacions: ells jugaven un esport a canvi de fer reforç escolar o d´entrenadors, per exemple. És una manera de despertar l´esperit solidari.” Per a Duque és una feina que centenars de voluntaris fan a Terrassa durant tot l´any. “Diuen que per Nadal tot és felicitat, però hi ha gent que no ho és i  l´hem d´ajudar.”
Considera que cada cop més s´educa en la solidaritat. “Però hi ha moltes injustícies que es veuen i que són molt clares i que, malgrat tot, es fan invisibles.” En aquest sentit recorda que la crisi ha marcat un abans i un després en les actituds de la gent. “Es mira més al voltant, perquè els problemes són propers a tothom i, com deia, les injustícies són massa evidents”, comenta.
Recorda que a Terrassa el col·lectiu de voluntaris que treballen per a entitats, agrupacions de joves, clubs i esplais és prou nombrós. “Molts d´ells, com Prodis o els esplais, ajuden a les activitats esportives que tenen una finalitat solidària.”
L´any  passat el dispositiu de lluita contra la pobresa i l´exclusió social que munta Creu Roja va atendre a Terrassa un total de 7.737 persones, un 34% més que l´any anterior. Les entitats del tercer sector ja han aixecat la veu per alertar que la situació cada cop és més delicada perquè s´està cronificant.

Un món que rutlla
Els terrassencs cada cop s´impliquen més en la participació d´esdeveniments de caràcter solidari que se celebren durant tot l´any.
“La Marató” Les competicions d´hoquei, pàdel i tennis del CD Terrassa es van sumar a la pràctica de l´hoquei patins que l´Sferic de Terrassa va organitzar a Decathlon, a les activitats a l´Atlètic Terrassa i a una marxa nòrdica que es va celebrar a la ciutat. Unes mostres de solidaritat amb motiu de “La Marató”.
Ral·li solidari al Marroc
Una aventura esportiva i solidària per a estudiants d´entre 18 i 28 anys, que es farà del 27 de febrer al 6 de març. Un raid pel Marroc on participaran quatre estudiants de la UPC de Terrassa (Pol i Oriol Rosset, Nil Ruiz i Albert Bellès) amb dos Seat Panda, que portaran 100 quilos de material sanitari i escolar.
Trailwalker
Oxfam Intermón és el promotor d´aquesta prova solidària que organitza per buscar fons per als seus projectes a l´Àfrica. Aquest any va participar l´equip terrassenc Egarwalkers, format per Toni Broto, Quim Carrera, Ricard Dinarès i Àlex Simarro, que van recórrer una distància de 100 quilòmetres entre Olot i Sant Feliu de Guíxols.

To Top