Setembre i octubre són els mesos de màxima activitat d’una verema que va començar a Còrdova a finals de juliol i que avança cap el nord de la Península, tot just quan el punt de maduració del raïm és l’òptim. És en aquest moment quan els veremadors cullen els gotims i els traslladen al celler abans que la calor provoqui la fermentació. A partir de llavors comença el procés que convertirà el raïm en vins blancs afruitats, negre joves o de criança o escumosos.
A Catalunya la verema va començar amb la DO Costers del Segre i hores d’ara encara continua. La collita del 2015 està marcada per un hivern sec i un juliol molt càlid. Això ha fet que en els terrenys argilosos el gra hagi crescut menys i en els que no han patit sequera tingui un pes més normal. A la comarca del Penedès, per exemple, s’ha previst una lleugera reducció de la collita de les varietats de Macabeu i Parellada respecte a la del 2014.
Calma i paciència
La verema del raïm, el transport fins els cellers i la seva elaboració en most s’ha de fer amb la màxima celeritat possible. És després d’un llarg procés quan s’obtenen vins de les diverses varietats i amb personalitat pròpia que identifiqui cada marca elaboradora.
La viticultura és un sector amb projecció també turística. El juliol, la Generalitat i Codorniu van associar-se per a proporcionar l’enoturisme català a nivell internacional, per tal de desestacionalitzar-lo i promocionar l’oferta de l’interior de Catalunya. Una promoció que la Generalitat fa habitualment amb les Denominacions d’Origen (Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Tarragona i Terra Alta, a més de la DO del Cava), que aglutina un total de 210 cellers.
A la comarca, Castellbisbal i Ullastrell són dues poblacions de la comarca on la verema és molt present. A Ullastrell, el 5 de setembre va tenir lloc la collita a la finca de Can Morral on una vintena de persones van treballar per collir fins a 3.000 quilos de raïm. D’aquí en sortirà el vi Martialis, un projecte nascut el 2010 de la mà del xef Artur Martínez, del Restaurant Capritx; de Rafa Blanco, de La Terrassa del Museu, i d’en Xavier Morral, propietari d’aquesta vinya d’Ullastrell, per tal de recuperar la tradició vitivinícola del Vallès occidental.
Avui, festa a Castellbisbal
En aquesta localitat avui es celebrarà la “Festa de la Verema”. A les 8 del matí sortiran els carros, tractors i cotxes a collir raïms perquè a les 11, a la plaça de l’Església es faci la trepitjada d’aquest fruit i s’aprofiti l’event per a promocionar la venda de vi de la collita del 2014. A les 12 del migdia hi haurà la premsada d’una part de la brisa.
D’altra banda, un total de 12 cellers de la ruta de La Carretera del Vi del Penedès, ofereixen avui i demà activitats coincidint amb la verema. Així, per exemple, a la finca Torres, es podrà collir raïm i gaudir d’un esmorzar amb degustació i conèixer de primera mà el seu procés d’elaboració. Cal fer reserva prèvia a la finca El Maset.
Una activitat familiar que s’emmarca dins la celebració a Barcelona de la 35a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que finalitza el proper dijous a Barcelona. El certamen, que té lloc al Passeig Lluís Companys compta amb la participació de 81 cellers de dotze Denominacions d’Origen catalanes, que ve acompanyada d’una mostra de productes de proximitat (embotits, formatges, olis…).
Un total de 159 municipis ostenten la DO Cava
El 90% de la producció surt de les comarques catalanes però, tot i això, la Denominació d’Origen Cava compta amb territori a d’altres comunitats autònomes. Actualment està formada per 159 municipis de les províncies de Barcelona (63), Tarragona (52), Lleida (12), Girona (5), La Rioja (18), Àlaba (3), Saragossa (2), Navarra (2), València (1) i Badajoz (1).
Sant Sadurní d’Anoia és la capital d’aquesta beguda que, abans de l’entrada al Mercat Comú Europeu el 1986 es denominava xampany. La petició de França de renunciar aquesta paraula perquè no es confongués amb el “champagne” va fer que s’incorporés el mot de “cava” per a diferenciar el món les dues procedències.
El seu origen s’associa a l’esplendor de la viticultura catalana de mitjans del segle XIX. Segons el Consell Regulador del Cava els estudis de microbiologia de Louis Pasteur aplicats al vi van representar poder controlar la segona fermentació a l’ampolla, i el descobriment del tap de suro va fer que no es perdessin les bombolles que es produeixen en el vi. Així va néixer el mètode tradicional o champenoise.
L’any 1872, s’elaboren a Sant Sadurní d’Anoia les primeres ampolles i actualment s’ha convertit en un dels sectors més pròspers de la viticultura catalana. Ara, i fins a finals d’octubre, és època de verema d’una beguda versàtil perfecte per a combinar amb qualsevol plat.