L'Ajuntament de Terrassa respòn a una de les demandes socials i escolars més importants, i millora substancialment el servei de menjador a les escoles. Un servei, definit per la regidora d'Educació, Patricia Reche, "essencial i que té una clara base social". El govern municipal ha dut a terme un major esforç econòmic en actuacions de millora en els espais de menjador i cuina. Es quadriplica la inversió, passant dels 25 mil als més de 105 mil euros, i Reche explica que "és una tendència que volem mantenir en el futur".
La regidora va presentar aquest dilluns diversos avenços i millores que l’Ajuntament ha acordat amb l'empresa Mediterránea de Cátering, que és l’actual prestadora del servei i que es poden classificar en tres línies principals. D’una banda, el consistori ha demanat una millora en les combinacions dels menús. La regidora detallava que les comissions de menjador de les AFAs i també la Comissió de Menjadors del Consell Escolar Municipal "ens havia demanat millores pel que fa als continguts dels menús, que eren saludables i ho seguiran sent. No obstant, hem demanat a l’empresa que confeccioni menús nous, que es començaran a servei aquest mes de maig i que flexibilitzaran les combinacions, fent-les menys repetitives per millorar l’experiència dels infants".
Un dels punts als quals incidien diverses famílies era el fet de repetir dos primers plats en un menú, o la reiteració dels llegums durant la setmana. "És un tema cultural, potser -esmenta l'Anna Salve, de l'AFA El Vapor-, perquè quan mengem llenties, estem adequats, potser, a dinar-les com a plat únic. No afegir-hi un plat de patata i mongeta tendra de segon". Els menús venen proposats pel Programa de Revisió de Menús Escolars del Departament de Salut, i pel que fa al valor nutricional dels aliments, no hi ha cap queixa. "Insistim molt en la pedagogia, en no dir que s'estan menjant dos primers, sinó que s'estan menjant un menú a base de proteïna vegetal o animal", argumenta Laura Tamayo, membre de la Comissió Municipal de Menjador, malgrat que "sí que vam insistir que havia d'haver-hi un esforç per part de l'empresa en fer una proposta de menús més atractius i buscar alternatives a l'hora de presentar els llegums".
D’altra banda, l’Ajuntament vol fer un millor seguiment del contracte amb l’empresa que gestiona el servei. Actualment, el consistori tenia contractat un servei d’auditoria, que proporcionava molta informació i permetia actuar davant les deficiències. Com a novetat, actualment s'està treballant per la incorporació d’una persona professional al servei municipal d’Educació, que ajudi a fer un seguiment més exhaustiu del servei de menjador en les escoles públiques. El procés de selecció, s'explica des d'Educació, és en marxa per trobar el perfil el més aviat possible. Una de les demandes que segueix pendent per part de les famílies és que "defensem que la gestió del temps de migdia ha d'estar integrada dins del projecte educatiu del centre i que, per tant, ha de dependre del Departament d'Educació; no ha de ser un concurs", explica l'Anna Salve.
El consistori també està a punt de posar en marxa un nou canal de comunicació amb l’empresa, una nova eina informàtica, on es pugui compartir informació sobre cada nova incidència detectada i fer seguiment de la seva resolució. Aquesta nova aplicació ajudarà a centralitzar, ordenar i donar resposta a les necessitats.
Aquestes vacances de Setmana Santa es va arreglar el terra de la cuina de l'escola Montserrat, una actuació de més de 5.200 euros. En aquest mateix sentit, destaca l’increment en la inversió en renovació d’equips de cuines, amb millores com la substitució de les actuals safates de plàstic per safates d’inoxidable (més de 2.000 unitats); un nou motor i maquinària per les campanes extractores de les escoles Francesc Aldea, Ramón y Cajal i Ponent; nous rentavaixelles a les escoles Abat Marcet, Sant Llorenç, Ramón y Cajal i Institut Escola Antoni Ubach; la substitució dels gots actuals per uns altres de policarbonat transparents (gairebé 3.500 unitats) i en diverses escoles s’han substituït les olles i cassoles d’alumini per unes d’inoxidables. Patricia Reche afegia que "amb l’esforç conjunt de l’ajuntament, la comissió i l’empresa, estic convençuda que aconseguirem un servei de menjador més satisfactori per a tothom, superant les dificultats i consolidant un servei de qualitat per a tota la ciutat".
La Comissió Municipal de Menjador celebra aquestes millores de part de l'Ajuntament, malgrat que Laura Tamayo confessa que "sí que és veritat que, l'engranatge és tan gran, tant per part de l'Ajuntament com per part de l'empresa, que cal una comunicació més àgil amb l'empresa, que és qui presta el servei.