Suscriptor

TxT rebutja la pancarta a favor dels polítics presos

La incògnita es va aclarir ahir a les 10 del matí. El grup municipal de TxT va decidir, finalment, votar en bloc en contra de col·locar una pancarta al balcó de l’Ajuntament a favor dels polítics presos. Els seus vots resultaven decisius per tirar endavant la moció, després que PSC i Cs ja haguessin anunciat fa dies el seu posicionament en contra. Només Junts per Terrassa, que presentava la proposta, i ERC hi han votat a favor. En total, 20 regidors en contra i 7 a favor.

Tot i que en diverses ocasions, l’alcalde, Jordi Ballart, havia assegurat que donaria llibertat de vot als seus regidors en els temes vinculats al procés, ahir va decidir que com a grup municipal votarien tots en contra del punt cinquè de la proposta presentada per JxT, el que feia referència a penjar una pancarta en solidaritat amb els polítics presos. En la resta de punts de la moció el partit sí va donar llibertat de vot. La majoria es va moure entre el ‘sí’ i l’abstenció, tot i que també va haver-hi alguns vots en contra. Tot i això, aquests punts sí que van poder veure la llum.

Entre els quatre acords que sí que van prosperar, el de més rellevànica política és el que exigeix la “immediata” llibertat de tots els acusats. Aquesta reclamació va ser recolzada per tots els regidors d’ERC i de Junts, i per vuit de TxT (entre ells, l’alcalde). El PSC i Cs van rebutjar-la, juntament amb el regidor de TxT Raúl Ibáñez. El regidor del mateix grup, Xavier F. Rivero, es va abstenir.

“La façana és de tothom”
L’alcalde, Jordi Ballart, va defensar la neutralitat dels edificis públics que representen l’Ajuntament. “L’Ajuntament és de tothom. No podem utilitzar la institució per expressar les nostres opinions com a partits”, va afirmar. “La façana i el balcó de l’Ajuntament són de tota la institució, no de cap partit ni d’opcions concretes”. En tots els punts, va dir, deixava llibertat de consciència als seus regidors, excepte en el punt cinquè perquè “penjar una pancarta al balcó afecta la institució”. Ballart va reiterar que ell no és independentista, però està a favor de la celebració d’un referèndum basat en el diàleg.

La portaveu de TxT, Núria Marín, va dir que “la ciutat té molts espais simbòlics per exercir la llibertat d’expressió” i que el seu partit defensa que la façana de l’Ajuntament sigui per a tothom. No podrien garantir-ho, va afirmar, “si una opció política ocupa el que és de tots”. La regidora va sentenciar que “cal més diàleg i menys pancartes”.

El president del grup municipal JxT, Miquel Sàmper, va retreure la decisió de Ballart de no penjar el cartell: “Molta gent l’ha cregut i es pensava que vostè defensava els drets fonamentals”, va criticar. TxT, va afegir, “ha defensat l’equidistància durant la campanya, però molta gent es pensava que sí que defensaven els drets fonamentals”.

El regidor de l’antiga Convergència també va retreure l’altre partit de govern, ERC, que no hagi pressionat més el seu soci. “Vostè és responsable per no haver-li fet veure al seu soci que aquest moment excepcional requereix prendre aquest risc perquè 50 mil persones van votar ‘sí’ al referèndum de l’1 d’octubre de 2017”.

El portaveu dels republicans, Isaac Albert, va voler deixar clar que el seu grup vol que es pengi el cartell, després que alguns grups l’acusessin de fer una defensa menys visceral que la que va fer fa mig any, quan era a l’oposició. Al gener també es va debatre sobre aquest mateix assumpte. Llavors, en forma d’acord de junta de portaveus, que va ser aprovat per ERC, PDeCAT, TeC i CUP (aquests dos últims han perdut la representació en el ple arran de les eleccions). El PSC es va abstenir i Cs i PP van votar-hi en contra. “Si tinguéssim l’alcaldia, la pancarta ja estaria penjada. Potser per això no la tenim”, va afirmar Albert. El republicà va acusar alguns partits, sense mencionar directament ningú (però en clara al·lusió a PSC i TxT), de “no ser capaços” de defensar públicament el que es diu en privat.”No està bé dir en privat que la presó provisional és injusta i no explicar-ho als seus perquè no ens atrevim”, va afegir.

El PSC va tornar a manifestar que “la pancarta no ajuda a la convivència”. Alfredo Vega va felicitar el govern, i especialment l’alcalde, per prendre aquesta decisió, “que no és fàcil”, però que, en cas de portar-se a terme, “seria un element de separació i confrontació”.

Cs es va reafirmar en el ‘no’. La regidora Isabel Martínez va recordar que l’aprovació de la proposta, el gener passat, va motivar la redacció d’un informe jurídic per part de l’Ajuntament, emès pel que llavors era cap dels serveis jurídics i ara és coordinador del govern, Isidre Colàs. El dictamen desaconsellava la col·locació de la pancarta a l’Ajuntament per “comprometre el principi de neutralitat política i objectivitat institucional que han de tenir les administracions públiques”. Aquestes, va dir, “no gaudeixen del dret a la llibertat d’expressió”.

La clau

Els deu regidors de TxT van votar en contra de col·locar la pancarta a favor dels polítics presos al balcó de l’Ajuntament. Igual que els set del PSC i els tres de Cs. Només els cinc edils d’ERC i els dos de Junts van donar suport a penjar el cartell amb el lema “La democràcia no es jutja”

Les frases

“L’Ajuntament és de tothom. No podem utilitzar la institució per expressar les nostres opinions com a partits”. (Jordi Ballart, alcalde)

“Si tinguéssim l’alcaldia, la pancarta ja estaria penjada. Potser per això no la tenim” (Isaac Albert, ERC)

“Tot per Terrassa va defensar l’equidistància, però molta gent ha cregut que sí defensaven els drets fonamentals” (Miquel Samper, Junts per Terrassa)

To Top