Com si fos una serp de colors, la corrua de nens petits aferrats a una corda avança pel ben mig de la plaça Vella. Les mestres vigilen que ningú no es perdi, sobretot quan es troben amb un grup encara més gran d’escolars en edat d’ESO. Aquests, alhora, revolotegen per la parada que Òmniam Books ha muntat en col·laboració al Terrassa FC: demanen autògrafs als futbolistes sense contemplacions.
Efectivament, que Sant Jordi coincideixi amb dia feiner està revifant els carrers, ja des de bon matí. “Es nota que hi ha més ambient que els dos anys anteriors, que va ser dissabte i diumenge”, explica Emy, de la llibreria Colors. Aquí a la plaça Vella s’han instal·lat el gruix de llibreries, entre les quals Synusia, Abacus, Cinta, Bambú i d’altres.
També hi és l’editorial La Torre del Palau, amb Màrius Massallé en animada conversa amb alguns dels curiosos que s’hi acosten. La novetat més recent és la increïble història del terrassenc Miquel Almirall i Queralt (1915-2002) en fins a quatre camps de concentració francesos. “Van perdre la República, però quan van travessar a França es pensaven que arribaven amb honor”, comenta amb un client. I va hi acaben sent presoners en duríssimes condicions.
El Raval és el segon indret més transitat, si bé per altres motius. Davant l’Ajuntament de Terrassa s’han ubicat les carpes dels partits polítics, que entre llibre i llibre mostren algunes octavetes i adhesius de precampanya (aquest divendres arrenca la campanya electoral pel del 12 de maig). A la carpa de Junts, el candidat Josep Rull ha estat signant exemplars del llibre que va escriure des de la presó. L’ambient era animat a ERC i CUP, satisfets amb els resultats d’EH Bildu la nit electoral de diumenge. També hi és present VOX, sense que -fins al moment- s’hagin produït altercats. La presència policial és discreta.
A tres parades de distància es troba la carpa d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), col·lectiu convocant de protestes contra VOX. Ja davant del mercat, en canvi, es troben les parades d’entitats de la cultura popular, així com d’esplais i caus. També hi és la parada d¡’Amics de les Arts, on diversos escriptors es troben dedicant exemplars dels seus llibres. És el cas de David Millán, amb la seva “Antologia poètica” (que aplega els seus cinc poemaris anteriors).
A la rambla es troben algunes associacions veïnals i molta venda de roses, mentre que a la plaça del Progrés es troben colles de cultura popular com Diables de Terrassa, que en comptes de roses, ofereixen planter. Són bona colla: quasi una desena de membres, mudats amb les tradicionals samarretes negres de Diables, passen el matí entre cafès per emportar i animada conversa. Davant es troba un altre nodrit grup de joves, en aquest cas d‘El Kasalet, amb un ample catàleg de llibres d’assaig orientats a l’anarquisme.
Al carrer Major també són moltes les parades, com la colla de la nova figura del bestiari La Mulassa. Com a novetat, venen samarretes i xapes amb els logos de la colla, en el ja característic color lila. També tenen algunes de les mítiques samarretes de La Xemeneia, com el model de “Volem canviar Sabadell per Perpinyà” i el de “Viandox”. Qui també ofereix les seves samarretes és Minyons, amb els lemes “Mala raça”, “Pit!” i “Gralla de dia, tralla de nit”. Al mateix carrer també es troben els Col·leccionistes de Terrassa, amb algunes peculiaritats com els punts de llibre il·lustrats amb capgrossos de Terrassa. O els sobrets de sucre il·lustrats amb cartells antics de la Festa Major de Terrassa.
L’entitat Policies x valents i una parada del col·lectiu LGTBIQ+ (amb roses tenyides dels colors de l’arc de Sant Martí) completen aquest tram d’entitats. Tota manera, les entitats s’escampen arreu de la ciutat. De fet, l’Ajuntament ha tramitat per enguany fins a 260 peticions per muntar parada al carrer.