Un benestar comú durant la gestació

El lema d’enguany del Dia Mundial de la Salut, “Començaments saludables, futurs esperançadors”, ha donat pas a una campanya anual que està centrada en la salut materna i neonatal

  • Un estat de salut òptim pot influir en tot el procés de gestació
Publicat el 24 d’abril de 2025 a les 19:27

Per commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1948, cada mes d’abril se celebra el Dia Mundial de la Salut i, en aquesta ocasió, el lema ha sigut “Començaments saludables, futurs esperançadors”, que ha donat pas a una campanya anual centrada en la salut materna i neonatal.


Marta Gallego Barrero, coordinadora de llevadores ASSIR, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), explica que “durant la gestació, l’exercici físic s’ha demostrat com una de les pràctiques més efectives pel benestar tant de la mare com del nadó” i aporta “la millora de la condició física, de la qualitat del son i de l’estat d’ànim” de la mare i, al nadó, a més del benestar de la seva mare, també li suposa “prevenir un pes excessiu en néixer” així com beneficis “en l’oxigenació i nutrició del fetus en millorar la circulació placentària”. Gallego comenta també que “hi ha diferents aspectes que poden influir en el desenvolupament de la gestació i el principal és aconseguir-la en un estat de salut òptim”. L’especialista del CST destaca la importància de “demanar una cita amb la llevadora del seu ASSIR per fer una visita preconcepcional”. L’objectiu d’aquesta visita és “ajudar la dona a estar en les millors condicions físiques, psicoemocionals i ambientals possibles i afavorir uns bons resultats perinatals”. Gallego apunta que “la cerca d’embaràs en parelles del mateix sexe també es pot beneficiar de l’assessorament a la consulta preconcepcional”.


Les condicions de vida de les gestants són molt rellevants de cara a la salut dels nadons. “Les limitacions en l’accés a una nutrició adequada o a un habitatge en condicions salubres, i l’aïllament social, especialment en el cas de dones nouvingudes de cultures diferents de la del nostre país (però no només), són situacions que generen estrès”. Altres, com “l’exposició a contaminants ambientals a casa o a la feina” o “les situacions de violència masclista”, poden condicionar a aquesta salut. 

Desenvolupament

La coordinadora de llevadores ASSIR assenyala que “l’estrès i la secreció excessiva de la seva hormona principal, el cortisol, pot afectar el desenvolupament fetal”. Gallego explica que per mantenir la salut emocional i mental “les recomanacions van orientades a l’autocura amb la pràctica d’exercici físic, alimentació i descans adequats”, així com aconsella “assistir als grups de preparació al part durant l’embaràs i als de postpart després del naixement i fer tribu amb altres gestants i mares”. Remarca també la qualitat de la lactància materna, que “proporciona de manera natural un aliment perfectament adaptat a les necessitats de cada nadó” i subratlla que “donar el pit és la millor opció, sempre que la dona ho hagi decidit.” Gallego també alerta que “l’obesitat i els problemes de salut mental”, que van en augment, són dues condicions que incrementen el risc de les gestacions.


La prevenció és la intervenció més útil en aquests casos. “Acudir a les visites i proves que es demanen per fer un bon seguiment de l’embaràs també contribueix a detectar nous factors de risc i evitar complicacions derivades dels ja existents”, afirma.  “La motivació de la dona que planifica un embaràs acostuma a ser alta per introduir canvis que millorin la seva salut”, diu.