Prevenir a ple pulmó

  • Prevenir a ple pulmó
Publicat el 26 de març de 2025 a les 11:19

Cada any, La Marató de 3Cat tracta una temàtica diferent relacionada amb la salut i, en aquesta edició, tot s’ha focalitzat en les malalties respiratòries. Aquesta iniciativa, que va iniciar el seu camí l’any 1992, sempre s’emet abans de les festes de Nadal. Sobre les malalties en qüestió, la doctora Antònia Llunell, cap de Servei de Pneumologia del Consorci Sanitari de Terrassa, assegura que les afectacions més freqüents entre la població en aquest camp són “la malaltia pulmonar obstructiva crònica, coneguda com a MPOC, l’asma bronquial i la síndrome d’apnees del son”. Si tenim en compte la mortalitat, afegeix, les principals són “la MPOC, el càncer de pulmó i la fibrosi pulmonar idiopàtica”.

L’especialista comenta que “la MPOC suposa la tercera causa de mort al món” segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i “es calcula que estarà entre les quatre primeres causes d’anys perduts a causa de la mala salut, discapacitat o mort prematura en l’àmbit mundial”. A més, manifesta que es tracta d’una malaltia “molt infradiagnosticada perquè l’inici no sembla tan dolent com realment és” i agrega que el seu diagnòstic “es realitza en fases avançades amb insuficiència respiratòria greu. Suposa un gran desafiament per la salut pública perquè és una malaltia que es pot prevenir i tractar”.

Sobre les possibles causes, la doctora Llunell assenyala que, pel que fa a la MPOC, “està relacionada principalment amb el tabaquisme, seguit d’altres factors a tenir en compte, com alguns ambients laborals i la contaminació atmosfèrica”. L’asma bronquial, continua, “és una malaltia que pot tenir a veure amb la presència d’al·lèrgia a aeroal·lèrgens, però també hi ha un grup molt important on l’al·lèrgia no juga cap paper i entra dins del grup de malalties inflamatòries de la via aèria i que no està relacionada amb cap etiologia concreta”.

Remarca que el tabac és un factor de risc importantíssim pel càncer de pulmó i també agrega que l’obesitat “pot ser la causant de diverses malalties respiratòries, com la síndrome d’apnees del son, tot i que també es relaciona amb asma i pot ocasionar insuficiència respiratòria crònica”. L’obesitat extrema, detalla, “és un problema emergent, que implica moltes complicacions respiratòries i que just ara veiem la punta de l’iceberg”.

A edat pediàtrica

Hi ha algun perfil de població més propens a patir malalties respiratòries? La cap de Servei de Pneumologia del Consorci Sanitari de Terrassa diu que, excepte l’asma, que “pot iniciar-se ja a edat pediàtrica”, la majoria d’aquestes malalties apareixen entre la quarta i sisena dècada de vida. “El càncer de pulmó també és més freqüent en aquestes edats i augmenta de forma global i especialment en dones”, sosté la pneumòloga del centre hospitalari egarenc.

De cara a la seva prevenció, la doctora Llunell manifesta que “el millor consell i el principal és en relació amb l’hàbit tabàquic”. La cap de Servei de Pneumologia del Consorci Sanitari de Terrassa subratlla que “pel que fa a prevenció s’han d’aplicar polítiques que protegeixin als no fumadors”, com restringir les zones on es pugui fumar, crear espais sense fum, i altres accions, i, a més, és molt necessari “promoure accions que s’han d’iniciar des de l’adolescència per evitar l’inici de l’hàbit tabàquic, que pot abocar a una drogodependència i a l’aparició de malalties”.

L’especialista en Pneumologia també apunta que “si l’hàbit ja està instaurat, s’ha d’abandonar en la mesura del possible”. Un altre element que qualifica de cabdal en la prevenció són “les campanyes de vacunació des de la infància fins a l’edat adulta”. I, finalment, però que considera que és igualment important, parla de “la promoció de l’activitat física” doncs és una bona manera per a la millora de la salut respiratòria.

Pel que respecta a possibles tractaments davant de les malalties de caràcter respiratori, la doctora Llunell assegura que tot va en funció de cada malaltia. “Disposem de tractaments estàndards tipus broncodilatadors i glucocorticoides inhalats”, manifesta. L’especialista anota que “els pacients amb insuficiència respiratòria poden precisar oxigenoteràpia domiciliària en diferents formats, fixes o portàtils, que els permet la mobilitat amb l’oxigen i aparells per suport ventilatori, com la ventilació no invasiva”.

Pacients amb apnees

Referent als pacients que tenen apnees del son, la doctora Llunell detalla que “reben tractament amb aparells que ocasionen una pressió continua a les vies aèries o CPAP” i també diu que “en els últims anys han aparegut tractaments biològics especialment per a l’asma que han canviat la vida a pacients amb asma greu i han millorat el pronòstic”, així com tractaments antifibròtics en la fibrosi pulmonar que “han permès frenar l’evolució de la malaltia”.