Opinió

Propostes i motius per canviar les tarifes de l’aigua

Comissió Permanent de l’OAT (Observatori de l’Aigua de Terrassa)

A finals de l’any 2023, es van aprovar a l’Ajuntament de Terrassa les ordenances d’unes noves tarifes de l’aigua, després d’estar congelades durant deu anys, i, en conseqüència, l’empresa municipal TAIGUA està aplicant aquestes noves tarifes l’any 2024.

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) es va abstenir llavors a l’aprovació de les tarifes del 2024 al Consell d’Administració de TAIGUA per considerar que hi havia una manca de temps per fer un procés transparent i participatiu i perquè no es van acceptar algunes propostes de canvi.

Arran d’aquesta situació, enguany s’ha creat una comissió de seguiment de les noves tarifes per part de l’Ajuntament de Terrassa, TAIGUA i OAT i, en aquest marc, el passat 16 de juliol l’OAT va presentar una bateria de 12 propostes per modificar les tarifes a partir de l’any vinent, que volem justificar ara públicament i que estem convençuts que suposaran globalment una millora més justa, equitativa i solidària per al conjunt de la ciutadania.

En primer lloc, proposem ampliar de tres trams a cinc trams les tarifes del consum domèstic de l’aigua, ja que actualment pensem que la diferència és brutal entre la tarifa del primer tram, que va de 0 a 60 litres per persona i dia, a un preu de 0,27 €/m³ i la del segon tram, que va de 60 a 100 litres per persona i dia, a un preu d’1,9 €/m³, que és 7,5 vegades superior. Per aquesta raó, proposem un nou tram entremig de 60 litres a 80 litres per persona i dia a un preu d’1 €/m³ que suavitzi aquest canvi de la tarifa, i, d’altra banda, crear un cinquè i últim tram per als grans consumidors d’aigua domèstica per sobre dels 150 litres per persona i dia que passi de l’actual preu de 3 a 4 € /m³, per tenir cura social que l’aigua és un bé escàs per a tothom. La segona proposta és modificar la quota de servei del consum domèstic, que enguany té un preu únic independentment de l’ús que es faci de l’aigua. No creiem que sigui just que pagui igual una llar que té un baix consum d’aigua amb elements bàsics de consum d’aigua (dutxa, cuina amb una pica, rentadora), que una altra llar amb un consum elevat de l’aigua amb molts elements de consum (dutxes, banyeres, rentaplats, jardí). Proposem crear dues tarifes de la quota de servei, d’una part per a consum inferiors a 9 m³/trimestre que pagui 13,09 €/trimestre, que és el preu que es pagava l’any 2023 per les llars amb baix consum, i per als consums superiors a 9 m³/trimestre que pagui la tarifa actual de 16,65 €/trimestre.

La tercera proposta tracta de compensar les llars en què viu només una persona, ja que el consum de manteniment de la casa és força constant, independentment de les persones que hi habiten i, per tant, es proposa incrementar el límit màxim del primer tram un 30%, passant de 5,4 m³/trimestre a 7 m³/trimestre. Només per a llars unipersonals.

La quarta proposta és tenir en compte les llars de persones amb custòdia compartida de fills que s’assigni 0,5 empadronaments a cada fill compartit per aplicar les tarifes de l’aigua.

La cinquena proposta és la d’incloure com a persones empadronades de cara a l’aplicació de les tarifes de l’aigua a menors en acollida en una llar que no estiguin realment empadronats.

La sisena proposta és incloure com a persones empadronades de cara a l’aplicació de les tarifes de l’aigua els estudiants Erasmus que passen 4 o 5 mesos a la nostra ciutat, però que no estan empadronats.

La setena proposta es refereix a les llars vulnerables que tenen dret a la tarifa social i que puntualment o repetidament superin en un trimestre el límit del segon tram, actualment se’ls anul·la tota la bonificació social, i es proposa que es mantingui el 50% de la bonificació social, tal com ja ho fa l’ACA en el seu cànon de l’aigua.

La vuitena proposta és el desdoblament la quota de servei del consum comercial, semblant al que es proposa per al consum domèstic, i considerar una quota igual a l’existent el 2024 de 33 €/trimestre per als consums comercials amb un consum baix inferior a 15 m³/trimestre i, en canvi, per als consums comercials que superin aquest límit de 15 m³/trimestre la quota de servei que sigui 49,64 €/trimestre, que ja era la quota que es pagava l’any 2023 i anteriors.

La novena proposta és passar de dos trams actuals de consum comercial a tres trams similars als del consum domèstic actual. En concret, un primer tram de 0 a 15 m³/trimestre al preu actual de 0,5161 €/m³, un segon tram de 15 a 30 m³/trimestre a 1,9 €/m³ i un tercer tram i últim als que superin 30 m³/trimestre a un preu de 3 €/m³.

La desena proposta és igualar el preu de fuites del consum comercial al preu actual de fuites del consum domèstic que és de 2,7 €/m³. Amb aquestes tres últimes propostes del sector comercial, esperem que puguin aportar un increment proporcional d’ingressos l’any 2025 com els que actualment està aportant el sector domèstic i que sigui, segons el nostre punt de vista, més equitatiu i solidari.

L’onzena proposta és la de passar de dos trams actuals de consum industrial a tres trams similars als del consum domèstic actual i al proposat del consum comercial. En concret, un primer tram de 0 a 15 m³/trimestre al preu actual d’1,3 euros/m³, un segon tram de 15 a 30 m³/trimestre a 1,9 €/m³ i un tercer tram i últim als que superin 30 m³/trimestre a un preu de 3 €/m³.

I, finalment, la dotzena proposta és igualar el preu de fuites de consum industrial al preu actual de fuites del consum domèstic i que s’iguali també a la proposta del consum comercial, que és de 2,7 €/m³, ja que les fuites d’aigua s’han de poder evitar amb la mateixa fermesa en tots tres sectors de consum: domèstic, comercial i industrial, i amb aquestes dues últimes propostes s’espera que el sector industrial també incrementi proporcionalment els ingressos l’any 2025 com ara està fent el sector domèstic l’any 2024.

Aquestes propostes que han estat analitzades en profunditat per l’OAT, amb estudis comparatius d’altres poblacions i que tenen la virtut que el seu impacte econòmic és pràcticament nul, gràcies a les simulacions realitzades amb dades reals del primer i segon trimestre del 2024, ni augmentant ni disminuint els esperables ingressos d’aquest any, els quals són els necessaris per a la gestió correcta i eficient de la xarxa d’aigua potable de la ciutat de Terrassa, tal com es recull en el pressupost de TAIGUA, i creiem sincerament que són un conjunt de propostes molt positives per unes tarifes que creiem que seran més justes, equitatives i solidàries per al conjunt de la ciutadania.

Finalment, hem d’informar que aquestes propostes tenen el segell de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, que s’ha ocupat en diverses reunions ampliades d’exposar, discutir i recollir propostes amb els grups socials, econòmics i polítics de la ciutat, membres del Plenari de l’OAT, que han volgut participar, també amb el veïnat que hi ha assistit a títol individual i amb el síndic de greuges. En definitiva, esperem que aquestes propostes de millora, o equivalents, s’analitzin i siguin recollides a l’ordenança de tarifes de l’aigua de Terrassa per a l’any vinent.

To Top