Carles Codina
Camines pels laterals del carrer de la Font Vella perquè les obres de rehabilitació del Passeig i del carrer encara no s’han acabat, i va per temps.
Has de triar si vas per la dreta o per l’esquerra. Si vens del Passeig i vols anar a l’Abacus i després a La Fleca està clar que tries l’esquerra, però i si has d’anar a la Farmàcia Tarin? No passa res, fas una petita gimcana i gires a l’alçada del pas que s’ha deixat al Puignovell. Entre setmana, cap problema. Una altra cosa serà la ruta del cap de setmana per anar a comprar els llibres de Sant Jordi. Jo proposo començar per l’Abacus (Font Vella, 72) a primera hora i desplaçar-se cap al centre. A un tir de pedra hi trobem quatre llibreries que ens poden estalviar la feina. Abans d’arribar a la Vella girem pel carrer de “les tapes” i podem anar a visitar la Pepa que ens atendrà amablement a la delegació de La Cinta (carrer de la Palla, 6). Després podem pujar fins al Sant Pere i baixar fins a la Font Trobada per entrar a l’Atenea, un clàssic que té el millor aprofitament de l’espai (carrer dels Gavatxons, 20). No ens queda gaire lluny la que havia estat la referència bibliòfila de Terrassa, l’antic Cau Ple de Lletres, ara la Casa del Libro (Carrer Cremat, 15). I ben a prop sortint del carrer Cremat ens n’anem cap al Raval i en una de les seves cantonades, gairebé amagada, l’Àlvar regenta la valenta La Temerària (carrer de la Goleta, 7). Ens hem d’allunyar una mica del centre si volem l’especialització en llibres infantils de Bambú Llibreria (carrer de Volta, 38), de còmics a L’Andròmina (carrer de Sant Llorenç, 24) o de crítica social a Synusia (carrer de Montserrat, 136). Les llibreries de segona mà són també una opció interessant, tot i que penso que per Sant Jordi “qui llibre no estrena res no val”, i les podem trobar a la Rambla (Llibrería Ros, Rambla 223), o al Passeig (Colmado, passeig del Comte d’Egara, 23), de manera que millor començar per aquesta si es vol anar cap a la Vella i no quedar-se encallat a la Font Vella…
De fet, penso que és decebedor que amb tanta llibreria i tanta oferta de llibres no s’hagi fet un projecte de difusió marcant itineraris i amb el suport de l’Ajuntament com va fer el petit poble estiuejant de Calonge. Aquí ho deixo ara que s’apropen eleccions, regidoria de Cultura…
M’agradaria presentar dos assajos que es poden comprar a qualsevol de les llibreries generalistes de la ciutat i que segurament estaran exposats el cap de setmana vinent. Es tracta de dues obres de naturalesa molt diferent, però ambdues crítiques amb el món que ens envolta i que representen un revulsiu en els seus respectius camps. Kohei Saito ha escrit “Una nova manera de viure. El capital a l’era de l’antropocè” (Editorial Tigre de Paper, Manresa, 2022). L’autor és professor de Filosofia a la Universitat de Tòquio. Es tracta d’una crítica descarnada al capitalisme que ens està duent a la destrucció del planeta.
Bernardo Kastrup ha escrit “Pensar la ciencia. Los contornos de una nueva visión científica del mundo” (Atalanta, Mas Pou. Vilaür, 2023). L’autor és un filòsof format en enginyeria i intel·ligència artificial que s’ha dedicat en les darreres obres a fer una crítica profunda i argumentada de la falsedat del materialisme com a sistema filosòfic predominant i inqüestionable. Segons Kastrup, ni els defensors del materialisme són conscients de fins a quin punt la seva postura s’apropa més a la màgia que a la ciència. Redueix el materialisme a les seves últimes conseqüències.
Mentre que el primer dels llibres ens demana canviar com ens hem de relacionar amb l’entorn per sobreviure a l’apocalipsi climàtica cap al qual ens dirigim, el segon apunta a obrir el nostre coneixement a deixar el paradigma objectiu i a incorporar la consciència en l’anàlisi del món i de l’univers. Dues propostes de gir copernicà per qui a vulgui canviar les coses.
Bon Sant Jordi 2023!