Amadeu Aguado, regidor a l’oposició del Grup Municipal Socialista
A la dècada dels setanta del segle passat Manel Tobella, no confondre amb Torrella, va crear un arxiu ciutadà privat per tal d’omplir una gran mancança de la societat de l’època:
Preservar i mantenir el patrimoni fotogràfic de la ciutat tot recuperant l’interès i l’estima pel nostre passat.
Si Folch i Torres ens recreava amb les seves “Pàgines viscudes” la Fundació Arxiu Tobella ens reconforta amb les seves de fotos viscudes.
La finalitat d’aquest article, entre d’altres, és la de fer valdre la donació d’aquest gran arxiu a la ciutat de Terrassa. Un gran fons que passarà a conviure amb la resta del patrimoni gràfic local i ho farà a la seu de l’Arxiu Municipal.
El camí potser ha estat més llarg del desitjat, recordo l’inici de les converses al respecte amb l’enyorat i estimat Manel Coll, president aleshores de l’arxiu, per tal d’indicar un pla director que contemplés la màxima identificació, difusió i conservació d’aquest gran capital. Aleshores Terrassa es disposava a construir el nou arxiu local amb tota la modernitat del moment. De fet, l’Arxiu Municipal terrassenc, ja una realitat, és un dels darrers construïts a Catalunya.
Calia una nova mirada publicoprivada en benefici del manteniment i lluïment de la nostra història gràfica. Vàrem començar a assentar les bases del que ara s’ha produït. Les converses es van allargar amb la resta de presidentes i presidents que han liderat aquesta apreciada i necessària fundació. Cal dir que totes les parts compartíem la voluntat del que ara s’ha fet oficial, ja que finalment i feliç, la fita s’ha donat a conèixer protocol·làriament fa poques setmanes. Felicitem-nos-en.
En l’àmbit cultural el tema arxivístic pot quedar a la vista de la majoria ciutadana com un tema menor, i no ha de ser així. Terrassa, amb tots els inconvenients de les darreres crisis, ha desenvolupat des de fa més de quinze anys una estratègia exemplar en aquest sentit.
Recordem l’arxiu Històric i Comarcal al carrer del Pantà, l’arxiu administratiu al Raval i l’entranyable Arxiu Tobella, pel que fa a les fotos, a la placeta de Saragossa. Des de fa uns anys, de forma encertada i meditada, un sol Arxiu Municipal al carrer de Baldric -nova centralitat cultural- gestiona tota la ciència documental amb unes magnífiques i modèliques instal·lacions, i ho fa també com a seu de l’Arxiu Històric Comarcal.
A partir d’ara l’Arxiu Tobella continuarà fent la seva gran tasca amb la tranquil·litat que es mereix tenir el seu llegat amb la màxima cura. Esperem que la gestió arxivística pública de la ciutat continuï sent un referent i quedi absenta d’innecessàries ocurrències polítiques de les diferents administracions.
Satisfets, podem dir doncs que tenim una sola foto, una foto bella i també una foto vella amb la gran aportació històrica de l’Arxiu Tobella. Moltes gràcies i no defalliu!
Nota de l’editor: Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.