Rafael Casals
A l’anterior article sobre les pensions la primera proposta en defensa de les pensions que feia el Consell Nacional de la gent gran era aquesta: derogar o reformar la llei de desembre de 2013.
En aquesta llei es van introduir els “factors de sostenibilitat i l’índex de revaloració del sistema de pensions” que resulten perjudicials per a la continuïtat i actualització de les pensions.
Segons el que deien els diaris el divendres 18 sembla que la derogació del factor de sostenibilitat, que tenia com a conseqüència la disminució de les pensions i la recuperació que les pensions es revisin cada any segons l’Índex de Preus de Consum, es farà realitat ben aviat. Afegim altres reivindicacions que surten a les actes del Congrés.
La primera és un dels problemes més greus que hi ha en el col·lectiu de pensionistes: les pensions de viduïtat.
Sobre elles diu: “En la pensió de viduïtat, l’increment al 60% de la base reguladora del cònjuge ha de ser compatible amb la percepció d’una altra pensió i el complement a mínims, si es percep, no ha de ser absorbible, de manera que es fixi el topall de quantia en dues vegades la pensió mínima de viduïtat per a més de 65 anys”. No pot estar més clar: amb les regulacions actuals les vídues es veuen molt perjudicades!
La segona és la bretxa, a Catalunya, entre les pensions dels homes i de les dones que era, el gener de 2019, del 34,92%!
Més dades. A Catalunya el 47% de les pensions són inferiors al Salari Mínim Interprofessional. I de les persones que reben aquestes pensions el 25% són homes i el 75%, dones.
Les causes d’aquestes diferències son diverses: la cosa pot venir de la bretxa salarial en el conjunt dels treballadors (superior al 25%), més contractes a temps parcial entre les dones, limitacions en la promoció professional de les dones…
És necessària, doncs, una aposta ferma per corregir la bretxa de les pensions, que posa moltes dones pensionistes en situació de pobresa i exclusió social, i el desenvolupament de la llei 17/2015 que estableix la igualtat efectiva entre dones i homes.
La tercera és la preocupació pels intents de promoure la legalització del treball en els col·lectius de pensionistes contemplat en el decret llei 5/2013.
Caldrà estar molt atents a les mesures que assegurin la continuïtat i millora de les pensions que resultin de les negociacions que s’estan fent entre el Govern de l’Estat, els sindicats, empresaris i partits polítics. El futur de les pensions, actuals i futures, està en joc!