Opinió

La Generació “Z”

En aquest món trepidant en què vivim d’una manera vertiginosa anem canviant de models i formes de comportament que batejats amb noms diversos van configurant el mosaic de societat moderna i actual que ens embolcalla. Ara és el torn de la Generació "Z", derrocant la famosa generació Millennial que ocupava l’espai social protagonista dels nascuts entre el 1975 i el 1995, actualment entre 20 i 40 anys. Ara és el torn dels nascuts entre els anys 1995 i 2015, és a dir els que se situen entre els 0 i els 20 anys. Si els Millennials van començar a ser dominadors de les pantalles, la Generació "Z" encapçala una manera de fer multipantalla, tota la seva vida passa per eines tecnològiques que faciliten, o no, el seu dia a dia. Però aquesta diferència en l’ús de pantalles que cada vegada va instaurant-se en la societat de les característiques de la Generació "Z", acull altres elements força rellevants.

Viuen amb la sensació d’haver arribat a un món tecnològicament perfecte. Són autodidactes. Aprenen mitjançant els tutorials d’internet, llegeixen en tauletes i dispositius i realitzen la majoria de les seves tasques i execucions en línia. No saben què és un vídeo, un fax ni un mapa de carreteres. Tenen algun avantatge respecte als seus antecessors, són força més realistes. La Generació "Z" va créixer en un context incert (en la recessió econòmica mundial post 9/11); la manera de veure el món va canviar, va augmentar la diversitat social, van canviar alguns rols socials i, sobretot, van aprendre a tirar endavant en un món difícil. Són joves més madurs que els millennials, més autosuficients i creatius.

Tenen una visió del món més solidària. Volen aconseguir feines que tinguin un impacte en la societat, els agrada l’altruisme en el voluntariat per fer coses sense gratificació econòmica però sí individual i interior i els comença a preocupar el futur del planeta.

En el món laboral són treballadors enfocats. Ells van néixer amb la cultura DIY ("Do it yourself"), així que estan acostumats a solucionar problemes i necessitats de manera personal i enfocada. L’accés al núvol els ha donat les eines necessàries per trobar la manera de construir el seu propi món.

Molts d’aquest nois i noies desitgen que la seva vida laboral estigui relacionada amb les seves passions i hobbies actuals. Són una mica superbs; pensen que és una generació millor adaptada a qualsevol situació i és per això que una gran majoria manifesta obertament que no pensen rebre ordres d’un cap, MAI. Estan disposats a emprendre i ser els seus propis caps.

Però aquest grup de joves, recordeu entre els 0 i els 20 anys, també proposen actituds força curioses i algunes preocupants. Són incapaços de mostrar concentració en un contingut, generalment visual, més de vuit segons, tenen massa pantalles per atendre. Una cosa que sí que han sabut fer és protegir-se dels atacs cibernètics, són més curosos i privats que la seva generació anterior, tot i aquesta protecció tenen una mitjana de més de quatre hores diàries de connexió a internet relacionada amb el lleure i les activitats no professionals i educatives i això els fa possibles addictes a les pantalles amb tot el que això comporta per a la salut física, mental i emocional.

Encara és molt d’hora per començar a treure conclusions d’aquesta generació de persones que comencen la seva singladura per la vida. Com en la majoria de les coses haurem d’esperar i creuar els dits perquè tal com el seu nom apunta no siguin l’última generació aprofitable, després de la Z no tenim més lletres en l’abecedari a no ser que ells mateixos s’inventen lletres noves.

www.creixerjoancarles.com

To Top