Per primera vegada en la nostra història, l’oposició política ha provocat que el govern de la ciutat accedeixi a iniciar el debat sobre com volem que sigui Terrassa durant els propers quinze o vint anys. Tenim una oportunitat única perquè la Terrassa del futur tingui una mirada més heterogènia. Aquest serà el repte, i aquesta serà la seva virtut.
A Terrassa el pla d’ordenament urbà vigent (POUM) resulta anacrònic per la seva concepció i les seves mancances, ja que es va concebre pensant en una realitat que no s’ha concretat i sense atendre qüestions d’accessibilitat i de medi ambient que avui resulten inqüestionables. A més, resulta un impediment per al desenvolupament en no completar-se les expectatives que va generar. Ens trobem en una situació de bloqueig perquè el previst no es pot fer, i el que cal fer no està previst. L’Ajuntament tracta d’esmenar la situació, de modificació puntual en modificació puntual i tiro perquè em toca…
Per a Ciutadans, l’urbanisme no és un simple negoci, és la planificació dels diversos llocs i ambients en què es desenvolupa la vida quotidiana dels ciutadans en totes les seves manifestacions, individuals i col·lectives. Defensem un urbanisme sostenible, que busqui un equilibri en el territori, que prengui mesures contra els excessos de l’especulació immobiliària, que faciliti l’accés a l’habitatge digne i que integri l’entorn laboral amb el comercial, residencial, escolar, familiar i d’oci.
Per això donem suport a les idees de la Conferència de Rio, primant els paràmetres de creixement urbà que advoquen pel model de ciutat compacta, davant dels projectes d’extensió urbana. Des de Ciutadans donarem prioritat als projectes de reforma dels centres històrics i dignificació dels barris, en els quals s’hauran de realitzar operacions específiques. D’altra banda, aspectes com ara la mobilitat, la contaminació atmosfèrica, el soroll, els sistemes de neteja o el tractament de residus incideixen directament en la qualitat de vida dels ciutadans, el seu estudi mereix una atenció especial.
Urbanisme, arquitectura i planificació urbana hauran d’atendre la incidència de factors coneguts que guanyaran rellevància com l’energia i l’envelliment. Consideracions que marcaran el futur disseny de l’espai públic, i això té a veure amb la mobilitat i el transport, els serveis i els equipaments i, per descomptat, l’oci, el comerç, la indústria i l’habitatge. Sense oblidar una legislació general que s’ha d’adaptar a les necessitats i desitjos d’una ciutadania més exigent, informada i participativa. Estem davant d’un repte que Ciutadans es pren molt seriosament, un repte que haurà de liderar l’equip de govern municipal però que en nosaltres podrà comptar amb un aliat, sempre que aconseguim entre tots eliminar les barreres que suposa la planificació actual i posar les bases d’una Terrassa més amable, atractiva per als de fora i on els de dins puguin viure i treballar sense que la ciutat els faci nosa.
L’autor és portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (C’s)