Cordar-se el cinturó de seguretat és apostar per la vida. Tot i així, encara hem de lamentar accidents on les víctimes mortals no el portaven cordat. Una qüestió que, si més no, ens aboca a la reflexió.
Datat de l’any 1940, el cinturó va ser un dels mecanismes que més aviat es van incloure en la fabricació en sèrie dels automòbils. La Direcció General de Trànsit (DGT) ens recorda que aquest dispositiu de seguretat pot arribar a reduir fins a un 80% la probabilitat de mort en un accident. Aquest mateix organisme també exposa, com a principal conclusió d’una campanya de vigilància que ha dut a terme aquest passat mes de març, que 7 de cada 10 persones que no el fan servir circulen per carreteres convencionals, on es produeixen la major part d’incidències amb víctimes mortals. En el cas d’aquesta darrera Setmana Santa, per exemple, 3 dels 10 morts en un turisme en el conjunt de l’Estat no el portaven cordat en el moment de l’accident.
Les xifres avalen un cop més la importància de la qüestió. Tot i així, malgrat els anuncis publicitaris i les campanyes de sensibilització constants, no li acabem d’atorgar l’atenció que es mereix i això que no portar el cinturó cordat és, any rere any, una de les principals causes de mort a les carreteres, juntament amb l’excés de velocitat, la també perillosa combinació d’alcohol i volant i les distraccions.
No només som imprudents com a conductors. L’estudi "Safety belt and mobile phone usages in vehicles in Barcelona" -publicat el març del 2014 a la revista Gaceta Sanitaria- ens revela que 1 de cada 3 ocupants dels seients de darrere del cotxe viatja sense el cinturó de seguretat.
Sistemes de retenció infantil
Els més vulnerables són els més petits i, per això, hem de tenir especial cura en el cas dels infants. És vital que tots els vehicles on aquests viatgin estiguin preparats amb els sistemes de retenció més adequats. L’any 2008, un estudi del RACC demanava un reglament espanyol d’assaig de sistemes de seguretat infantil per als autocars, ja que la incorporació definitiva a tota la flota no es farà efectiva fins al 2020.
També al cotxe, és important que tots els infants que facin menys de 135 centímetres d’alçada els portin en cada un dels viatges i que vagin situats a la part del darrere del vehicle. A més, també cal fer-ne un ús correcte. Per ai-xò, és bàsic deixar-se aconsellar pels experts sobre el dispositiu més apropiat per a cada edat i pes. En aquest sentit, el RACC alertava, en un altre estudi del 2012, que un 36% de les cadiretes infantils no es fan servir bé.
Una aposta per la vida
Tant se val si el trajecte és llarg com curt o si circulem tant dins com fora de la ciutat. No n’hem de tenir cap dubte: el cinturó de seguretat és la millor assegurança de vida. No te la juguis. Tu, els teus i tots nosaltres hi tenim massa a perdre.
L’autor és mànager Regional Catalunya del RACC