Opinió

Apujar taxes no és la solució

És una evidència que la neteja de la ciutat i la recollida d’escombraries són una de les qüestions que generen més malestar entre els terrassencs. M’hi he referit en moltes ocasions. I ho he fet denunciant tant la incapacitat que mostra el govern de la ciutat per mantenir la ciutat dins dels estàndards de netedat a què aspirem la ciutadania com la crítica dels comportaments incívics que agreugen la situació fins a extrems indignants.

Ara, en la sessió "formativa" del pressupost municipal, a més, hem sabut que els costos de la recollida d’escombraries superen en 3,2 milions d’euros anuals el que es paga a través de les taxes. I la solució que apunta el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert -en això d’innovar en els noms dels càrrecs, a Terrassa, som uns cracs- és la d’apujar les taxes fins a pagar-ho tot. Enguany, ja serà del 5 o el 6 per cent, i cap amunt els propers anys. I, per justificar-ho, ha recorregut a assenyalar que la pressió fiscal a Terrassa és de les més baixes.

Certament, la proposta de Vega sembla la més fàcil: apujar els impostos fins a fer quadrar els números. I, tanmateix, em temo que és del tot inapropiada. En primer lloc, perquè el punt de partida ja és el de la insuficiència dels nivells de neteja i recollida. De manera que les aspiracions dels terrassencs en aquesta qüestió, si no es canvia el sistema, suposarien un increment encara superior a la despesa actual. En segon lloc, perquè una part rellevant del problema no depèn del pressupost sinó del comportament incívic del ciutadà. I aquí es produeix una desigualtat injusta i inacceptable: per què els terrassencs més responsables i endreçats han de pagar la despesa que afegeix el comportament dels més incívics? En tercer lloc, hi ha l’eficàcia del mateix servei de neteja. Sense ser-ne expert, em sembla obvi que és possible millorar-lo sense més cost. Ja n’he parlat en altres ocasions, però només cal veure la desídia i indolència amb què s’escombren els carrers, l’ús de bufadors per escampar més que no pas recollir les fulles a la tardor, les bosses a les papereres que escampen la brossa a la primera ventada…

Hi ha solucions, més enllà d’anar apujant les taxes? Estic segur que sí. Per començar, estaria bé observar què fan les ciutats que estan més netes que Terrassa, i que són la majoria. Després, caldria actuar sobre l’incivisme. I no tan sols amb campanyes de publicitat inútils -de les quals mai no s’avaluen públicament els resultats-, sinó amb bona informació a la qual s’haurien d’afegir vigilància, control i sancions. No seria útil, per exemple, el control aleatori -amb càmeres de vigilància- dels punts més conflictius tant per a l’estudi dels comportaments com, si s’escau, la seva sanció? Cert que, en moltes ocasions, els comportaments incívics són resultat de la mala organització del sistema de neteja. I, per això, és urgent revisar el model actual: localització i tipus de contenidors, recollida d’embalums grossos i freqüència de la recollida.

Si només s’apugen les taxes de manera indiscriminada, entrarem en una escalada de costos sense aturador. Cal avançar en la corresponsabilització del ciutadà, i no fer pagar -com insinua Vega- en funció del nivell de renda, sinó en funció del grau de civisme. Si no, acabarem pitjor que no estàvem.

To Top