I si ens roben el cotxe, què fem?

03 de març de 2016
Arribar al lloc on hem aparcat el cotxe i veure que algú ens l'ha pres és molt desagradable i angoixant. La premsa sovint es fa ressò que darrere d'una bona part dels robatoris de vehicles hi ha autèntiques bandes organitzades que saben com combatre qualsevol sistema de seguretat de l'automòbil en pocs minuts. A mitjan desembre passat, per exemple, coneixíem la notícia que els Mossos i la Policia Nacional havien desarticulat una organització criminal, amb participants residents a diverses localitats vallesanes, que van arribar a sostreure més d'un centenar de vehicles de Catalunya per enviar-los al Paraguai. I si ens passa a nosaltres? Què podem fer a part d'intentar controlar els nervis i evitar la suor freda que això ens provoca? Com hem d'actuar? Quins són els passos a seguir?

Malauradament es tracta d'una situació que pot viure qualsevol conductor. De fet, les dades parlen per si soles. Segons el Ministeri de l'Interior, al llarg de l'any 2014, es van robar prop més de 43.000 vehicles a Espanya. La bona notícia és que representa un 11% menys que l'any anterior i gairebé la meitat respecte a l'any 2007. Aquest passat 2015 les xifres s'han reduït fins a arribar al voltant dels 39.000 furts. Tot i així, no hem d'abaixar la guàrdia perquè, en aquest darrer any, només a Terrassa ja han estat una seixantena els conductors que no han trobat el seu vehicle allà on l'havien aparcat.

Un cop ens adonem que no ens hem despistat ni que tampoc se l'ha emportat la grua és important saber quins passos hem de fer i com hem d'actuar.

Consignes a seguir quan patim un robatori:

El primer, com sempre, és avisar la policia. Ho hem de fer al més aviat possible per tal de reduir les possibilitats que els lladres s'escapin sense deixar ni rastre. Per això, el més ràpid és una trucada i, més tard, ja podrem anar físicament a la comissaria. Tot i que estem en una situació que pot generar estrès i angoixa, cal que ens calmem per tal de facilitar el màxim de dades possible sobre el vehicle: el color, la matrícula, el model… A més, també és important donar més detalls que puguin ajudar a identificar-lo: cops, adhesius i altres marques que el facin singular. Si els papers d'aquest eren a l'interior, també és important notificar-ho.

El segon pas, i no per això menys important, és el de contactar amb l'asseguradora i fer-li arribar la denúncia. Cal tenir en compte que també s'ha de donar de baixa el vehicle sostret a la corresponent Prefectura de Trànsit, ja que així s'evitaran problemes en cas que es cometi algun delicte amb el nostre cotxe i així també es deixaran de pagar les despeses relacionades amb la seva propietat (assegurança, impost de circulació, etcètera). Per fer-ho és necessari portar, juntament amb la documentació personal i del vehicle, la denúncia de robatori. Si aquest apareix, també s'ha de comunicar a la Policia i així donar-lo de nou d'alta sense cap cost afegit. A més, si s'ha contractat prèviament una bona assegurança i el cotxe tingués desperfectes, l'asseguradora es faria càrrec de la reparació. En aquest sentit, professionals experts de la companyia ens poden aconsellar, prèviament a qualsevol incidència, quina és la cobertura més adequada per al nostre vehicle en funció de les seves característiques i les dels seus conductors. També quan transcorren els 30 dies que estableix el protocol i es tipifica com a "desaparegut" és clau tenir contractada una bona pòlissa que ens ajudi a passar el mal tràngol de la manera més tranquil·la possible.

Un dels nostres refranys més populars ho expressa a la perfecció: "Val més prevenir que curar". Així doncs, la millor seguretat ens la dóna estar ben preparats. Per tant, en allò que és nostre i apreciem cal posar-nos a les millors mans.

Els grups de criminals, com dèiem, poden ser molt competents quan executen els seus delictes, però la "banda organitzada" més eficaç és, sense dubte, disposar d'una bona asseguradora.

L'autor és manager regional de Catalunya del RACC