La festa d’estiu de Matadepera d’enguany, que comença avui, serà una festa doble perquè coincideix amb la celebració del 35è aniversari de l’agermanament de la localitat i el poble austríac de Mariapfarr. A banda d’aquest homenatge, que se celebrarà demà abans del pregó, una de les gran novetats organitzatives de la festa és, sense dubte, la instal·lació d’una gran carpa al descampat que hi ha entre el carrer de Sant Joan i l’Avinguda Mas Sot, just al costat de l’EMB Ralet Ralet. En la carpa i els seus voltants es concentraran la majoria d’actes, com els diversos concerts programats, entre ells, l’estel·lar amb Els Catarres, i el sempre multitudinari sopar de germanor. “Volem evitar, com ha passat altres anys, que a causa del mal temps ens hem vist obligats a suspendre algunes actuacions. Queien quatre gotes i ens condicionava molt el programa. Sempre havies de tenir un pla B per si plovia; amb la carpa, no tenim aquest risc. Si no cau una gran tempesta, no hem d’anul·lar res”, comenta Carme Querol, regidora de Festes.
Aquest nou espai concentrarà avui els Tastets de les Entitats i l’Agermanamenfest demà, així com el concert de la Fredy Jazz Band, també previst avui, els concerts de la Banda de Mariapfarr i la Banda de Matadepera i les actuacions d’ Els Catarres i la Banda del Coche Rojo (divendres). El dissabte també serà l’espai on se celebrarà el Sopar de Germanor (es calcula una assistència de 2.500 persones), que és un dels actes multitudinaris de la festa. “És un acte molt esperat;
La gent es retroba després de les vacances d’estiu i amb la vista posada en el reinici de l’activitat habitual de setembre”. El mateix diumenge la carpa serà l’escenari on els més menuts podran gaudir amb l’espectacle de reggae per xics amb de The Penguins i, a la nit, on actuarà el Mag Lari. Dilluns hi haurà la clàssica cantada d’havaneres amb els Mariners de Riera i Port Bo (aquest acte es feia habitualment el diumenge però s’ha traslladat per motius d’agenda dels grups d’havaneres). Enguany el programa incorpora algunes novetats. Es tracta, entre d’altres, de la “Gran Gimcana de Cotxes sense carnet per a Joves”, que se celebrarà diumenge a partir de dos quarts de dotze del matí al carrer d’Enric Genescà, l’esmentada activitat d’animació infantil que protagonitzarà el grup The Penguins amb la presentació del seu espectacle “Ballant damunt la lluna”, el mateix diumenge a les quatre de la tarda, o el King of Trials a Matadepera (avui mateix).
Aquest any, s’ha recuperat el tradicional Concurs de Totxos, gràcies a la iniciativa d’un grup d’entusiastes i que tindrà lloc dissabte, a les 11 del matí, a la plaça del Casal de Cultura. La proposta ha tingut tan bona acollida, que en pocs dies es van exhaurir les inscripcions Per contra, aquest any no es farà La baixada d’Andròmines (vehicles sense motor), un dels actes més emblemàtics de la Festa Major de Matadepera. Aquesta prova es va recuperar l’any passat, després que en l’edició de 2017 no és no celebrés pel conflicte que va enfrontar la comissió organitzadora i el grup juvenil Vilagatzara, impulsor de l´activitat, que va organitzar aquell any un calendari d’actes alternatiu. Resoltes aquestes diferències, la Baixada d’Andròmines va tornar el 2018 però enguany la comissió, que des de l’any passat integra a grups juvenils de la localitat, ho ha exclòs del programa. “L’any passat, de fet, l’acte no va atraure tanta gent com esperàvem; aquest any la comissió ha optat per tirar endavant altres activitats i no s’ha programat”, comenta Carme Querol.
Enguany, el pregó estarà protagonitzat per la Banda de Matadepera. Tradicionalment a Matadepera no es recorre a cap figura pública que vingui de fora com altres municipis, sinó que són destacats matadeperencs els que se n’encarreguen. En aquesta ocasió, serà un col·lectiu, la Banda de Matadepera, en plena celebració dels seus primers 35 anys de vida, la que serà l’encarregada d’obrir les festes el divendres. No és la primera vegada que una persona no física fa aquest acte. En dues ocasions més ho han fet d’altres. El primer cop va ser l’any 1998, amb els Pocaconya, i ara fa cinc anys, el 2014, els gegants Llorenç i Agnès van fer el pregó amb motiu de la presentació de les seves rèpliques més lleugeres.
Enguany fa 35 anys que Matadepera i la localitat austríaca de Mariapfarr són pobles agermants. Amb aquest motiu, la Comissió d’Agermanament organitza diverses activitats en la Festa Major, amb la intenció de celebrar la unió entre ambdós pobles. L’acte commemoratiu oficial es durà terme demà, a les sis de la tarda a la plaça de l’Ajuntament. L’endemà, les bandes de música de Matadepera i Mariapfarr oferiran un concert, a dos quarts de deu del vespre, a la carpa. La creació de dos gegants de Matadepera, en Llorenç i l’Agnès, va donar l’impuls suficient al municipi per convertir-se, l’any 1982, en la seu de la Primera Trobada Internacional de Gegants. Més de 400 figures es van reunir al poble, entre les quals hi havia el Samson, el gegant de Mariapfarr, un petit poble amb el qual Matadepera va signar el 1984 l’agermanament. Al llarg de més de tres dècades, ambdós pobles han reforçat molt la seva relació.