La primera documentació sobre un pa de pessic circular amb ous durs, que ens recorda a la tradicional mona de cada nostra, data del segle XV. Tot i així, els experts afirmen que no és fins a 400 anys més tard quan els mestres pastissers de França acompanyen aquests tortells amb figuretes de xocolata. La xocolata s’hi va afegir al segle XVI amb l’arribada del cacau provinent d’Amèrica.
Antigament, les mones tradicionals eren uns pans dolços decorats amb ous reals de gallina. S’adornava el tortell amb tants anys com tenia el fillol (amb un màxim de 12). Al sud també era costum menjar-se les mones al camp, després de fer una caminada en família. De fet, actualment es compren més mones amb figuretes de xocolata enlloc de pa de pessic perquè és més fàcil transportar-les si la família decideix fer una sortida amb els petits el Dilluns de Pasqua.
Els historiadors també apunten que a finals del segle XIX les mones van començar a canviar i a guanyar protagonisme entre les postres de Setmana Santa. Es van elaborar amb presentacions més atractives per als infants, amb ous dolços, fruita confitada i figuretes ensucrades.
És al segle XX quan neix l’art de crear figures amb un ingredient com la xocolata. Una tradició que va arribar a Barcelona cap a l’any 1930 de la mà del mestre pastisser Lluís Santapau, qui des de la desapareguda Confiteria
Mora comença a modelar les primeres figures. Anys més tard, les mones de xocolata ja s’havien popularitzat per tot el país amb grans creacions a les vitrines de les pastisseries per sorprendre grans i petits.
L’any 2000 el Gremi de Pastisseria de Barcelona va impulsar la creació del Museu de la Xocolata, en què s’exposen una sèrie d’obres úniques i es repassa la història del treball artesà de centenars de mestres xocolaters. Uns artistes que han forjat la història d’aquesta tradició a força hores de treball i de creativitat. Al costat del Museu es troba, l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, tot un referent internacional en formació per a futurs pastissers i mestres xocolaters de tot el món.