
El dron comença la pretemporada
A les darreries de la temporada passada, el Terrassa FC va començar a utilitzar un dron per captar imatges dels partits. El projecte s’ha consolidat. El pare del giny és l’analista Fran Lara

- Trobada d'estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç
Ara a portada
-
Terrassa El ple ajornat es farà dimecres i inclourà una proposta d'expedient sancionador a Vox Pilar Màrquez
-
-
Terrassa Tot per Terrassa anuncia accions legals per la samarreta de la portaveu de Vox Pilar Màrquez
-
-
Terrassa La històrica Llibreria Boada Riera torna a obrir en forma d'hamburgueseria el dilluns Redacció

- Jordi Guillem
- Redactor a Diari de Terrassa
Publicat el 05 d’agost de 2022 a les 08:59
Actualitzat el 05 d’agost de 2022 a les 09:22
Si la temporada passada estava en període de proves i només va poder fer-se servir en una quantitat limitada de partits perquè no disposava dels permisos necessaris, el dron del Terrassa FC podrà sobrevolar enguany el municipal de Ca n'Anglada, l’Estadi Olímpic i els diferents camps on jugui el conjunt que entrena Jordi López.
El responsable de gestionar aquest giny és l’analista del cos tècnic del primer equip Fran Lara. El figuerenc es va estrenar aquesta mateixa setmana al camp del Martinenc en el primer partit del Torneig d’Històrics.
La principal novetat d’aquesta temporada és que no només gravarà els partits i determinats entrenaments en els quals es treballa l’estratègia, sinó que s’intentarà que les imatges enregistrades arribin a la banqueta durant el partit per tal que el cos tècnic pugui prendre decisions, no només a posteriori sinó també durant el transcurs de l’encontre.
El Terrassa és l’únic equip de la Segona i la Primera RFEF que utilitza aquesta tecnologia, que enregistra un sol pla fix en el qual es veuen els 22 jugadors que hi ha sobre el terreny de joc. “Tot va començar quan el fill d’una amiga es va comprar un dron i em van demanar que els gravés els partits del Garriguella, l’equip on jugava”, explica Fran Lara, un figuerenc que es va incorporar la temporada passada al cos tècnic de Jordi López, un tècnic dels que prepara els duels fins al més petit detall. “Quan acaba el partit, li entrego les imatges al Jordi, que se les mira. Després escollim determinades jugades que permeten que els jugadors vegin com han actuat en tot moment, amb i sense pilota”, assenyala.
Un cop capturada la imatge del camp sencer, un ordinador es dedica a extreure els detalls que el tècnic necessita. “De vegades partim les zones per estar atents a les vigilàncies defensives, o ens centrem en les cobertures o l’ocupació dels passadissos. Ens ofereix unes possibilitats que amb una càmera convencional no tindríem”, explica.
Fran Lara és un dels grans experts en l’anàlisi futbolística a través de drons. Amb anterioritat havia treballat al Figueres i al Costa Brava. Bona part dels tècnics de Primera i Segona utilitzen imatges aèries, ja que la LFP els facilita el senyal de la càmera que sobrevola els camps lligada per cables. A la Premier, Guardiola empra també aquesta tecnologia.
