L’acció de Càritas Diocesana de Terrassa no es pot entendre sense els milers de persones que col·laboren amb l’entitat; voluntaris, socis, donants, parròquies, entitats col·laboradores…
El voluntariat a Càritas és el pilar bàsic de la seva acció caritativa. És la realització del compromís comunitari, fratern, solidari i amb els últims, amb els drets humans i la igualtat de totes les persones, lluitant per una societat on tothom tingui un lloc i una vida digna. “El voluntari acompanya, promou, dóna suport, possibilita, dinamita, detecta, valora la persona, i diu sense paraules que es pot comptar amb ella”, afirmen al document Model d’Acció Social de Càritas (MAD).
Les persones voluntàries constitueixen un fonament insubstituïble de l’acció de l’entitat, de la mateixa manera que representen un testimoni de compromís únic, dedicant el seu temps i el seu saber. A més, estan disposats a dialogar, reflexionar i formar-se per poder realitzar un bon servei a les persones. De fet, reben formació, orientació i acompanyament, amb l’objectiu d’afavorir un procés continu d’aprenentatge i reflexió que ajudi l’entitat a revisar i millorar la seva acció, per poder donar una millor resposta.
El voluntariat de Càritas el formen persones sensibilitzades amb els problemes socials i que, d’una manera generosa i desinteressada, es comprometen a oferir una part del seu temps, dels seus coneixements i habilitats, al servei de la comunitat, a favor de la justícia i d’acord amb els objectius de la institució.
Actualment, Càritas Diocesana de Terrassa compta amb més de 1.500 voluntaris, que participen en tots els camps en els quals Càritas incideix, com ara l’acolliment, informació i orientació a les persones que se’ls adrecen; atenció a les persones grans (visites, acompanyaments a domicili o residències, animació en parròquies, residències o centres de dia€); suport als infants (reforç educatiu, acompanyaments puntuals…); suport grupal a dones (tallers, sortides€); projectes d’aliments, inserció sociolaboral, robers i formació i acollida i orientació a immigrants nouvinguts (projectes d’ubicació i relació i ensenyament de la llengua).
També participen en la preparació de cursos per a persones en atur, i donen suport a activitats de sensibilització (campanyes, exposicions, conferències en centres escolars, fires i publicacions, etc.) i tasques administratives.
La dedicació del voluntari, però, és variable, depenent de la seva disponibilitat i de les necessitats dels serveis i projectes.