Leitat participa en una nova iniciativa europea que té com a objectiu la descarbonització dels processos tèrmics industrials. Es tracta del projecte GeoS-TECHIS (Geothermal Source Thermal Energy for Cooling and Heating in Industries), una iniciativa de recerca centrada a millorar la integració de l'energia geotèrmica en els sistemes industrials de calefacció i refrigeració. El projecte investiga l'ús de recursos geotèrmics de mitja profunditat combinats amb tecnologies de bombes de calor per a reduir les emissions de carboni en aplicacions industrials.
El consorci està format per la Fundación Instituto Tecnológico de Galicia (ITG), que actua com a coordinador cièntific; l'alemanya Fraunhofer, la Universitat de Ljubljana i l'institut noruec SINTEF com a socis de recerca; el centre tecnològic terrassenc Leitat com a soci de sostenibilitat; Clausius, empresa derivada de la Universidad de Vigo, com a proveïdor tecnològic; l'empresa pontevedresa Kauman com a soci de demostració; l'italiana AITOWN com a innovador digital; i Fortrino, de Luxemburg, com a responsable de la difusió i comunicació. La coordinadora del projecte és la companyia italiana EnginSoft.
El paper principal i la contribució de Leitat al projecte se centren en l'avaluació de la sostenibilitat, la integració social i la innovació impulsada per la IA. "Aquest enfocament integral garanteix que els avenços en les dimensions ambientals, socials i tecnològiques s'analitzin acuradament i s'implementin de manera efectiva", expliquen des del centre tecnològic.
El projecte va començar l'octubre del 2024 i ara se n'ha celebrat la reunió de seguiment dels primers sis mesos a Pontevedra. Durant la trobada, s'han compartitr els avanços aconseguits fins a la data i s'han definit els següents passos per a continuar amb el desenvolupament del projecte.
Quatre membres de Leitat han participat en la reunió per a presentar les seves activitats en el marc del paquet de treball 6 (WP6), que té com a objectiu avaluar els impactes ambientals i socials de les tecnologies GeoS-TECHIS i garantir l'alineació amb els principis de sostenibilitat. Laura Batlle i Gabriela Benalcázar han presentat els progressos en el desenvolupament de fluids de transferència de calor (HTF) per al seu ús en sistemes d'emmagatzematge d'energia tèrmica (TES). Per part seva, Eloy Miñano i Daniel Checa han explicat la seva feinal en l'avaluació de l'impacte ambiental i social del projecte.
Durant l'esdeveniment, els socis també han realitzat una visita a les instal·lacions de Kauman, empresa gallega sòcia del consorci, on es durà a terme la integració dels resultats del projecte. Galícia ha estat seleccionada com a ubicació del "demo-site" a causa del seu alt potencial geotèrmic.
GeoS-TECHIS ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó Europa de la Unió Europea. Compta amb un pressupost de 3.020.432,50 euros i acabarà el setembre del 2027.