Disvallco, una empresa terrassenca especialitzada en productes de cel·lulosa (tovallons, paper higiènic, paper de cuina, etc.), començarà enguany a fabricar des de Terrassa mateix. La companyia, creada ara fa uns 30 anys, ha optat recentment per centralitzar tota la seva logística, dividia fins aleshores en tres naus distribuïdes en diversos punts de la ciutat, en una sola nau més gran i habilitarà una de les naus antigues com a petita fàbrica.
Fins ara, Disvallco produeix els articles de la seva marca pròpia, Blank, a Itàlia, a través d’un tercer i la intenció de la direcció és començar a relocalitzar la fabricació a Terrassa. “Ara estem fabricant a Itàlia i el tema del transport és un problema. Hem adquirit ja una màquina perquè volem fabricar a Terrassa”, explica Francisco Vallés, gerent de Disvallco.
Vallés va adquirir l’empresa el 2018 després de diversos anys treballant-hi com a comercial. Venen en territori espanyol, principalment a cadenes de supermercats, autoservei a l’engròs i basars. També a majoristes de begudes que treballen per al sector de l’hostaleria. Sota la seva gerència, Disvallco es va obrir a altres articles més enllà de la cel·lulosa a través de la importació d’encens de l’Índia, vidre de Turquia, penjadors i estenedors de la Xina, espelmes de Polònia i altres productes per a la llar. “Aprofitant el client, poder dir-li, ‘escolta, et porto la cel·lulosa, però també tinc això’. I la veritat és que molt bé”, comenta Vallés.
Avui dia, un 60 o 70% de les seves referències corresponen a importació i l’altre 40 o 30% a fabricació pròpia, però a nivell de facturació la cel·lulosa té un pes molt més rellevant, exposa Vallés, que detalla que “en venda, actualment, en cel·lulosa, només en paper, estem entre 90 i 100 palets diaris. Quan tinguem el tema de la fabricació aquí podrem fabricar dos camions diaris de tovallons”.
De grans dimensions i aïllada
Pel que fa al recent canvi de naus, el gerent de Disvallco, destaca que fins ara “teníem distribuïda la mercaderia en diverses naus i allò era un problema, sobretot en plena campanya. Era una pèrdua de temps i organització”. Així doncs, van decidir buscar una nau de grans dimensions i que estigués aïllada –no paret per paret amb una altra nau–, necessari per a ells per normativa de prevenció d’incendis, ja que la cel·lulosa té una alta càrrega de foc, i en van acabar trobant una de lloguer al número 6 del carrer de Finisterre, que antigament havia sigut de Genfins, una desapareguda empresa terrassenca de moda i complements.
És d’entre 7.000 i 8.000 metres quadrats en un terreny de 12.000. Allà hi tenen les oficines, espai d’exposició (“showroom”) i set subnaus, cadascuna d’elles dedicada a un tipus de producte diferent, així com quatre molls de càrrega i descàrrega. A més, ara ho tenen tot informatitzat per ubicació, cosa que els permetrà agilitzar encara més la preparació de les comandes.
Al mateix carrer, al número 11, una de les seves tres antigues naus logístiques, es convertirà en fàbrica. “Començarem de mica en mica perquè la inversió que s’ha de fer en maquinària és molt forta”, assenyala Vallés. “Començarem amb dues línies: els tovallons i els mocadors. A la llarga sí que la intenció és fabricar-ho tot aquí, però molt a la llarga”, afegeix. “La màquina que ja hem adquirit han de fer-la, han de venir enginyers aquí a muntar-la, fer formacions… Esperem tenir-ho tot a punt a finals d’any”, diu.