La Cecot insta el conseller Dalmau a reduir la burocràcia

El socialista assegura estar impulsant ja propostes com el dret a l’equivocació o les declaracions responsables

  • La trobada de treball amb el conseller de Presidència, Albert Dalmau, a la Cecot -
Publicat el 16 d’abril de 2025 a les 18:22
Actualitzat el 16 d’abril de 2025 a les 22:12

La simplificació administrativa i la modernització de la funció pública han centrat aquest dimecres bona part del debat durant la visita que ha fet el conseller de Presidència, Albert Dalmau, a la seu de la Cecot. En el marc d’una trobada de treball amb representants de l’empresariat català, el president de la patronal, Xavier Panés, ha posat sobre  la taula aquestes dues qüestions “necessàries i imprescindibles per la competitivitat empresarial, però també del país”, ha dit.

Els assistents han exposat casos concrets en tràmits amb l’administració com les gestions de la Llei de Dependència, la sol·licitud de llicències d’activitat o d’informes mediambientals i han mencionat els informes desenvolupats pel Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració Pública (FERA) o la feina de les comissions del CETRA que va impulsar el Govern i que coordina el conseller de la Presidència. “Estem ja impulsant algunes de les propostes referenciades per aquesta comissió d’experts com ara el dret a l’equivocació per reduir la burocràcia defensiva o implementar de manera efectiva les declaracions responsables, com en altres comunitats autònomes, perquè es puguin començar els treballs en construcció, per posar dos exemples. Però totes aquestes propostes han de passar el tràmit parlamentari i necessitem consensos amplis i el suport de la societat civil per anar avançant”, ha assenyalat Dalmau.

Absentisme laboral

Entre les intervencions, els assistents també han preguntat sobre temes com la previsió de les infraestructures hídriques, ara que la sequera ha deixat de ser un tema crític per les darreres pluges, les infraestructures de mobilitat, el marc regulador en la construcció d’habitatge i les polítiques d’habitatge. L’increment de l’absentisme laboral a Catalunya també ha estat un aspecte que ha originat força debat. Un dels factors que hi té relació, “el de les baixes per malaltia, a Catalunya està 17 punts per sobre de la següent comunitat autònoma i aquesta situació preocupa el Govern qui està analitzant els motius que originen aquest increment per poder actuar i revertir la tendència”, ha explicat la Cecot en un comunicat emès a posteriori de la reunió.

  • Un instant de la reunió de treball d'aquest dimecres a la Cecot -

D’altra banda, entre els temes abordats durant la trobada, s'ha destacat la necessitat de millorar la presència i influència de Catalunya en diferents àmbits. “Som el 20% de la població a Espanya i el 19% del PIB”, ha afirmat Dalmau. “Necessitem més ambició en els marcs de diàleg i de treball, i recuperar la institucionalitat i l’estabilitat com un vector de creixement econòmic al nostre país”, ha afegit.

Finalment, el conseller ha volgut ressaltar la importància del diàleg i la col·laboració entre el Govern i el teixit empresarial i s'ha alineat amb el president de la Cecot en la importància d’una cooperació publicoprivada ben entesa per poder executar part de les accions de Govern.

Entre els participants a la trobada hi eren Pilar Díaz, delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona; Oriol Alba, secretari general de la Cecot; Antoni Abad, president de la Unió Empresarial Metal·lúrgica; Mario Blasco, president del Club Cecot Financer Fiscal,; i representants empresarials de MARLEX, Mercadona, Copcisa, BBVA, Huxley Line, Apolo CiberSegurity, Coca-Cola Europacific Partners Iberia, Iguña Pharmaceutical Technologies, DOGA, Sanmy o el Rotary Club de Terrassa.

La visita també ha inclòs un recorregut per les instal·lacions de la Cecot i la signatura del Llibre d’honor per part del conseller Albert Dalmau.