La manifestació del Primer de Maig que organitzen CCOO del Vallès Occidental-Catalunya Central i UGT del Vallès Occidental a Terrassa girarà entorn de la reducció de la jornada laboral que es preveu que aquest dimarts aprovi el Consell de Ministres i que després haurà de passar el tràmit parlamentari. Sota el lema “Protegir les conquestes, guanyar el futur”, els dos sindicats majoritaris convoquen la ciutadania dijous a les 11 hores a la plaça de Lluís Companys per participar en una marxa que transitarà pel centre de la ciutat fins a la Plaça Vella.
“Vam començar l’any passat reivindicant ja aquesta reducció de jornada i aquest any continuem perquè creiem que el model basat en les vuit hores està obsolet”, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa Ester Espigares, secretària comarcal d’UGT al Vallès Occidental. “Amb els avenços tecnològics i l’augment de la productivitat, ja toca que els beneficis repercuteixin no només en el salaris sinó també en la reducció de jornada”, ha afegit.
Des d’UGT esperen que “amb tot això aconseguirem una redistribució dels llocs de treball, reduir les hores extres no cotitzades i incidir en la reducció de la taxa d’atur i la desocupació estructural, la millora de la salut i la reducció de l’absentisme i les malalties lligades al treball i la millora de la conciliació entre la vida laboral i personal”, ha exposat la sindicalista. Tot i això, Espigares ha precisat que les 37,5 hores setmanals que es proposen un principi són només “un primer pas” per arribar a l’objectiu final de 32 hores setmanals repartides en quatre dies.
Més enllà de la reducció de jornada, CCOO i UGT volen aprofitar també l’1 de maig per reivindicar “una pujada salarial proporcional als beneficis del capital”, la reforma de l’acomiadament “perquè es correspongui a la carta social europea”, la igualtat real entre homes i dones, el dret a un habitatge digne, “les pensions, les cures, l’educació i els serveis públics de qualitat”, ha comentat Espigares.
Iván Ramos, secretari general de la unió intercomarcal de CCOO al Vallès Occidental – Catalunya Central, ha assenyalat que la primera part del lema de la marxa fa referència a l’increment de les pensions, l’augment de l’SMI o la reforma laboral assolides els últims anys i “que hem de continuar defensant” davant l’auge de l’extrema dreta; “unes millores laborals i socials que han permès un creixement de l’ocupació i de l’economia en general”, ha assegurat.
De la mateixa manera i pel que fa a la segona part del lema, Ramos ha mencionat la reducció de la jornada laboral i la reforma de les indemnitzacions per acomiadament, que unides a les primeres, “han de donar un paquet de mesures per protegir les persones i que són capaces de generar més i millor ocupació en un moment en què pensem que la plena ocupació en els pròxims anys està a tocar”.
Ramos ha exposat també “la necessitat de contrarestar el discurs de la patronal d’acusar els treballadors de l’absentisme”, les causes del qual, a pare seu, “no estan relacionades amb la voluntat dels treballadors sinó amb el paper o no paper de la prevenció de riscos laborals”.
Des de CCOO i UGT esperen una bona resposta a la mobilització tot i coincidir amb un pont. “Potser no serà tan gran com l’any passat, però esperem que sigui nombrosa”, ha assenyalat Ramos.
Mobilització anticapitalista
Enguany, però, la dels sindicats majoritaris no serà la única manifestació de l’1 de maig a Terrassa. Després de sis anys, CNT, CGT i COS organitzen una manifestació comarcal anticapitalista que té, segons han informat aquest dilluns, el suport d’uns 25 col·lectius polítics i culturals del Vallès Occidental.
Aquesta altra marxa sortirà també a les 11 hores. El punt de partida, però, serà l’Estació del Nord. Els seus organitzadors no han volgut detallar-ne el recorregut. “Dependrà de les entitats que s’hi afegeixin, els manifestos que vulguin llegir i les propostes d’accions que facin”, ha dit Santi Moreno, de la CNT.
Mireia Bazaga, de la CGT, ha explicat que enguany tornaran a sortir el carrer “perquè hi ha moltes lluites que cal posar en context i coneixement”. Segons el mateix manifest que han llegit ella mateixa i Adrià San Miguel, de COS, la seva marxa vol posar de relleu el fet que “el poder adquisitiu de la classe treballadors no para de caure”. “Les pujades del salari mínim i les pensions són insuficients, i els preus de l’habitatge, l’alimentació i els serveis essencials no deixen de pujar”, han lamentat. “Per revertir aquesta situació, cal continuar avançant en la reducció de la jornada laboral i l’augment del salari mínim, a més de recuperar la jubilació als 65 anys (i anticipada als 60) així com oposar-nos frontalment als Plans de Pensions d’Empresa, que suposen una nova privatització encoberta del sistema públic”, opinen.