Diners

Els jardiners aturats

Els jardiners de Terrassa comencen a notar l’impacte de la sequera: “hem reduït aproximadament un 30% la nostra facturació des de finals d’octubre”

Les restriccions derivades de la la sequera han afectat de forma directa al sector de la jardineria. El Gremi de Jardineria de Catalunya, que agrupa unes 2.500 empreses i 13.000 treballadors, defineix la situació com a “crítica”. En els darrers mesos la seva feina s’ha reduit en un 20%, és a dir, s’han perdut uns 60 milions d’euros.

Les restriccions aprovades per la Generalitat de Catalunya prohibeixen l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, a excepció dels arbres situats als espais públics i els arbres singulars, sempre i quan es reguin amb aigües regenerades o freàtiques. El president del Gremi de Jardineria de Catalunya, Miquel Marín, explica que la “jardineria queda aturada”. Els estudis apunten que el consum d’aigua en jardineria és d’un 4% i si se li resta el reg de la gespa, que és el que necessita més aigua, es queda en un 2%.

Els treballadors del sector a Terrassa comencen a notar l’impacte de la sequera. Daniel Amezcua, propietari de Fecardi, explica que la seva empresa es troba perjudicada: “hem reduït aproximadament un 30% la nostra facturació des de finals d’octubre”. El volum de feina ha disminuït i els clients no necessiten tants serveis. Paco Plaza, propietari de Jardineria Plaza, afirma que “ens adaptem a la sequera, sabem que no es pot regar i intentem buscar alternatives”.

S’acosta la primavera

La sequera ha frenat la construcció de jardins d’obra nova, que representen una part important de la facturació del sector. Des del servei de Jardineria de la Factoria Social de Terrassa, expressen preocupació: “de moment ens hem mantingut durant aquests mesos, però si la sequera s’allarga fins a l’abril, perdrem beneficis importants”.
L’arribada de la primavera suposa una angoixa. “És l’època forta, quan es planten flors de temporada i la gespa. Suposa el 70% de la facturació anual”, exposa el Daniel.
El Gremi alerta que la situació els aboca al tancament d’empreses i pèrdues importants. El president explica que “estem negociant amb el Departament de Treball que les empreses puguin tramitar un ERTO per força major”. El problema són els autònoms, que no poden acollir-se. Marín demana que l’Administració habiliti una prestació a fons perdut perquè els autònoms puguin mantenir-se en actiu.

Públic vs privat

Les restriccions han generat polèmica al sector. “Per què el sector públic sí i el privat no?”, pregunta el Daniel. En Paco apunta “els jardins privats no són menys importants que els públics, també contribueixen al medi ambient”. Des del Gremi apunten a una “discriminació”: “els arbres no entenen de propietats, tots fan la mateixa feina”, explica el president del Gremi, Miquel Marín.

El sector recorda la sequera del 2008: “van desaparèixer el 30% de les empreses i el sector va patir pèrdues de més del 50%, vam demanar als polítics que no tornés a passar”, apunten des del Gremi de Jardineria de Catalunya. Amb l’objectiu de salvar els jardiners, s’ha aconseguit l’aprovació del certificat d’Eficiència Hídrica al Parlament de Catalunya, una transició cap a espais verds que requereixin menys aigua durant episodis de sequera. Tot i estar satisfets amb l’acord, Marín apunta que “no es traduirà en mesures immediates pel sector, les veurem a llarg termini”.

Els jardiners aturats
To Top