La Cecot ha mostrat aquest dijous una certa preocupació pel que fa a l’evolució de l’activitat industrial. Des de l’entitat expliquen que després de l’impacte de la pandèmia, la indústria ha registrat una recuperació molt més lenta que la mitjana del total de l’economia i que encara no s’han assolit els nivells previs a la pandèmia. Per això, el seu president, Xavier Panés, ha demanat “passar a l’acció“. “Ja n’hi ha prou de dir que volem reindustrialitzar-nos. Ens ho diu el govern espanyol, el català… Ja ens hem posat tots d’acord en què la indústria és crucial, però el que cal és un pla de xoc amb mesures concretes, pressupost concret i fites i objectius concrets“, ha reclamat.
Panés considera primordial millorar l’accés al sòl industrial, facilitar la tramitació, millorar la fiscalitat pensant en les pimes i les empreses industrials familiars, i incidir en la formació i la mà d’obra qualificada, en les infraestructures i en la transmissió de coneixement entre universitats, centres tecnològics i empreses. També ha demanat estabilitat política, alhora que ha recordat que “reindustrialitzar no és només captar inversions estrangeres, sinó també ajudar la indústria del país, a les pimes i també a les grans, si cal, perquè puguin evolucionar i créixer”. “Captem els de fora, quant més, millor, però no ens oblidem del país, dels que estem aquí”, ha reivindicat.
La indústria es recupera a un ritme menor que els serveis
El president de la Cecot ha llançat aquest missatge en la presentació del 2n Baròmetre Industrial elaborat per l’entitat, en què Sebastià García, assessor en Gestió Econòmica, Costos, Marges i Rendibilitat de la Cecot, ha explicat que l’evolució del Producte Interior Brut (PIB) espanyol durant el primer trimestre del 2023 mostra una lleu millora respecte del tancament del quart trimestre del 2022 i que tot i que el PIB de la indústria també ha millorat ha experimentat un creixement menor que el del sector serveis. A més, l’activitat industrial a escala estatal no ha recuperat encara els nivells prepandèmia del quart trimestre del 2019, ha ressaltat García. El Valor Afegit Brut (VAB) del sector industrial en el primer trimestre de 2023 està un 3,1% per sota del nivell del quart trimestre del 2019, i la industria manufacturera, en el primer trimestre 2023, es troba un 1,8% per sota del VAB del quart trimestre del 2019.
“L’altre indicador que confirma aquesta realitat és el conjunt d’hores treballades per les persones assalariades de la indústria manufacturera. Si el quart trimestre del 2019 estavem al voltant de les 840.000 hores, el primer trimestre d’enguany tot just hem superat les 780.000″, ha indicat l’assessor.
De la mateixa manera, l’Índex de Producció Industrial (IPI) –que mesura l’evolució mensual de l’activitat productiva de les branques industrials, manufactureres i de producció i distribució d’energia elèctrica, aigua i gas i reflecteix l’evolució conjunta de la quantitat i de la qualitat, eliminant la influència dels preus– mostra una tendència baixista, amb una punta a l’alça del març, seguit d’una important caiguda durant el mes d’abril, la més important dels últims 12 mesos, i se situa entre el -4 i el -5.
Així, el clima industrial manté també una tendència negativa per l’empitjorament de les expectatives de producció, que al juny ha entrat en valors negatius (-1,6 punts), i la caiguda del nivell de comandes (-9,7). A més, els nivells de estocs de les empreses industrials segueixen elevats (+13,2) i no es redueixen, el que confirma la moderació de les vendes.
Els preus de l’energia i les matèries primeres, un 30% per sobre dels del 2019
Durant l’any 2022, la indústria manufacturera “ha patit l’increment del cost de l’energia i de les matèries primeres més important dels últims 25 anys”, ha assenyalat García. “Estem un 30% per sobre dels preus del desembre del 2019“, ha ressaltat l’expert, que ha exposat que si bé al 2019, de cada 100 euros que ingressava una empresa industrial, 78 es gastaven en compres de béns i serveis i 13 en despeses de personal, quedant-ne 9 d’excedent brut d’explotació per a tornar finançament extern, amortitzacions d’inversions, retribució a l’empresari i satisfer impostos, fent una simulació d’un increment de costos de materials i inputs d’un 10%, l’excedent es queda només en un 1%. “Però és que l’increment no ha estat d’un 10% sinó d’un 30%”, ha recordat l’assessor de la Cecot, que ha explicat que “això és el que fa que les empreses hagin de repercutir aquests augments dels costos en un increment dels preus de venda” i que a tancament de l’exercici del 2022 moltes empreses industrials hagin tingut resultats econòmics negatius perquè no han pogut repercutir tot aquest increment i pel decalatge temporal entre un augment i l’altre.
Oportunitats
Tot i això, García ha assegurat que també hi ha notícies positives com ara l‘augment de les exportacions, que a Catalunya mantenen una tendència interanual alcista els últims mesos. “Hem de continuar amb aquest esforç exportador”, ha exposat, alhora que ha recalcat les oportunitats que es presenten a la indústria catalana i espanyola si aprofiten l’alentiment de les importacions asiàtiques a Europa i si despleguen plans de diversificació per fixar-se en noves economies emergents, més enllà dels socis tradicionals que es mostren en clara contracció de producció industrial.
L’assessor de l’organització multisectorial ha apuntat a una desacceleració de l’activitat en el sector industrial per al segon semestre de l’any, però ha avançat que les projeccions són que el 2024 comenci la reactivació “sempre que els factors de volatilitat que estan afectant més Europa que la resta no ens portin cap sorpresa”.
El secretari general de la Cecot, Oriol Alba, ha constatat, per la seva banda, que les dades “que veiem a nivell estadístic és el que captem en el nostre dia a dia i que ens posen en alerta pels riscos que presenten per a la viabilitat de les empreses”. No obstant això, “mantenim el caràcter positiu i d’oportunitat”, ha assegurat. “Veiem empreses amb actitud transformadora i tot i que de vegades calen inversions importants per afrontar la transició digital i energètica també és una oportunitat per fer un salt evolutiu i tenir major resiliència en escenaris futurs”, ha detallat.