La multinacional catalana d’hemoderivats Grifols, amb seu a Sant Cugat del Vallès, preveu que el 2023 marqui un punt d’inflexió per a la companyia després de les turbulències dels darrers anys, en què ha hagut de prendre decisions com una retallada de plantilla i un pla d’estalvi de costos de més de 400 milions d’euros. Grifols espera també una millora dels resultats operatius a curt termini en un context marcat per l’increment de les donacions de plasma sanguini, un element fonamental per a la firma catalana, que es va conjurar ahir per “tornar a aixecar el vol” després d’uns darrers anys difícils per la pandèmia.
La farmacèutica es prepara per a una etapa de creixement, mentre continua centrada a dur a terme operacions que redueixin el deute, com l’anunciada el passat dimecres, que implicaria desprendre’s de part de Shanghai Raas, companyia que opera a la Xina i de la qual controla un 26,2%, per ingressar uns 1.500 milions de dòlars (uns 1.390 milions d’euros, canvi actual).
“Després d’anys difícils per la falta de plasma, Grifols torna, renovada, a aixecar el vol i es prepara per a una etapa de creixement”, ha indicat aquest divendres el president i conseller delegat de la farmacèutica, Thomas Glanzmann, en la primera Junta General Ordinària d’Accionistes en què Grifols està comandada per un directiu extern a la família.
En el seu discurs davant els accionistes, Glanzmann ha assegurat que està centrat en la reducció del deute -que puja a uns 9.200 milions d’euros-. “L’estem abordant per assegurar el nostre futur creixement sostenible, reduir els pagaments d’interessos, millorar el flux d’efectiu i, eventualment, permetre’ns tornar-los a pagar dividends a tots vostès”, va dir.
La recuperació del dividend arribarà, segons els plans que continuen vigents, quan l’endeutament de la companyia no superi quatre vegades el benefici operatiu, cosa que es preveu pugui passar el 2024. En aquests moments, la ràtio és de set vegades l’Ebitda.
La mateixa setmana en què s’ha conegut que la cotitzada estudia despendre’s de part del seu negoci a la Xina, la direcció de la companyia ha apuntat que no es descarten més “desinversions selectives” per continuar retallant el deute. La responsable de Relacions amb els Inversors, Núria Pascual, ha explicat en roda de premsa posterior a la junta que la companyia contempla “diverses possibles transaccions”, que no han de passar per la venda d’actius.