Diners

La Cecot demana compromís en l’execució d’infraestructures per una millor gestió de l’aigua

La patronal amb seu a Terrassa i vuit entitats empresarials més retreuen al Govern català que el decret llei de sequera se centri, diuen, a sancionar en lloc d’aportar solucions

La Cecot i vuit organitzacions empresarials més demanen al Govern català un compromís ferm en l’execució d’infraestructures vinculades a l’aigua, un cop s’ha fet efectiu el decret llei de sequera. En un comunicat emès aquest dijous, posen de manifest la seva preocupació per la manera amb què l’executiu ha tirat endavant el text, de forma  “unilateral” i “sense establir inversions per actuacions d’emergència per fer més resilient l’abastament”. Assenyalen que en lloc de plantejar solucions, el decret se centra a regular les sancions als ajuntaments que incompleixin les dotacions i lamenten que no recull “ni una sola inversió que millori o reverteixi la situació”. És per això que els empresaris exigeixen al Govern que actuï davant l’emergència hídrica des del diàleg i comptant amb experts que aportin coneixement.

Les entitats (la Cecot, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Associació d’Empreses de Ripollet, Cerdanyola Empresarial, CIESC, la Federació Empresarial del Gran Penedès, Sant Cugat Empresarial, la Unió Empresarial de l’Anoia i la Unió Empresarial Intersectorial) proposen un pacte per l’aigua que doni solucions, des de la concertació, a problemes “que lluny d’una aproximació política, el que necessiten és coneixement tècnic, amplitud de mires i, sobretot, responsabilitat amb la ciutadania”, diuen.

Les associacions que rubriquen el comunicat consideren que l’actual context és “d’extrema gravetat”, motiu pel qual reclamen activar inversions d’emergència i començar a treballar en solucions estructurals que redueixin la vulnerabilitat del sistema. “El curtterminisme dominant en l’actuació política ha fet en el passat que un cop plou es paralitzin les inversions que són absolutament indispensables per dotar de robustesa el sistema d’abastament d’aigua a les conques internes de Catalunya, i això no pot tornar a passar”, sostenen.

En el text, diuen que la sequera de 2007 i 2008 va precipitar inversions fonamentals per incrementar la disponibilitat de recursos hídrics, gràcies a les quals ara s’està retardant l’entrada en estat d’emergència, però que “malauradament, les inversions per incrementar la resiliència hídrica es van aturar després de la inauguració de la dessalinitzadora del Prat, l’any 2009”.

Les organitzacions empresarials assenyalen que la disponibilitat d’aigua compromet l’activitat econòmica, la creació de llocs de treball i la producció d’aliments. Asseguren que les empreses ja han integrat en la seva gestió la limitació en l’ús de l’aigua per a activitats industrials més enllà de situacions de sequera i inverteixen en solucions alternatives per mantenir l’activitat i garantir la seva viabilitat, com ara la reutilització d’aigua o la recollida d’aigua de pluja i que aquest cost addicional s’ha normalitzat en els plans estratègics on les empreses analitzen els factors de competitivitat.

En aquest sentit, reiteren l’exigència al Govern de la Generalitat d’un “compromís ferm en l’execució d’infraestructures del cicle de l’aigua i la necessitat d’un concert social per l’aigua en el marc del diàleg amb agents socioeconòmics”.

La Cecot demana compromís en l’execució d’infraestructures per una millor gestió de l’aigua
To Top