La Llei d’Ocupació aprovada aquest dijous al Congrés dels Diputats no satisfà la Cecot. La patronal amb seu a Terrassa lamenta que l’articulat contempli que a partir de la seva publicació al BOE, el Ministeri de Treball podrà derivar el romanent dels fons de formació destinats a la formació de les persones treballadores per altres finalitats.
Des de l’organització multisectorial exposen que l’aportació d’empreses i treballadors als fons de formació va ser un acord resolt entre patronals, sindicats i “on també va participar el Govern per entendre que la formació dels treballadors durant la vida laboral és un element de competitivitat i de millora del nostre mercat de treball”, però defensen que “no és un impost”. “El fet que aquesta aportació d’empreses i treballadors es faci per la via de la Tresoreria de la Seguretat Social és perquè és un bon instrument de gestió per la recaptació dels fons, però cal recordar que no és un ingrés de lliure disposició per a l’administració posat que es tracta de fons finalistes“, sosté Eulàlia Martínez, directora de Cecot Formació i Desenvolupament.
La patronal assenyala que que els fons recaptats per a la formació professional, ja siguin per a Règim General com per a Règim Especial de Treballadors Autònoms, han de dedicar-se íntegrament a la formació professional. Per a la Cecot, “el romanent dels fons de formació que cada any queden sense assignar, expliciten una gestió ineficient i una prestació de servei per part del fins ara anomenat SEPE, totalment obsoleta i allunyada de la realitat empresarial”.
“Ens cal un sistema àgil i flexible que faci que les empreses puguin fer la formació en el moment que la necessiten, i no estar pendents de convocatòries, condicions i terminis inassolibles que imposa l’Administració”, conclou Martínez.